USTALAR & SANATKARLAR

  • İSMET KETEN ÜSTAD İLE BİR TUĞRA SOHBETİ...

    İsmet Keten çok yönlü bir sanatkâr. Grafik tasarım, fotoğraf ve animasyon gurusu İsmet Keten özellikle tuğrada iddialı bir isim. Aynı zamanda mahir bir ressam olan sanatkâr, ipek üzerine akrilik ve altın boyalar marifetiyle kendine has bir tezyînat üslûbu geliştirdi. Sanatçı ile tuğra özelinde çalışmaları üzerine hasbihal ettik.

    DEVAMI
  • ÜSTAD BEKİR SIDDIK SOYSAL’IN SANAT HAYATINA VE ESERLERİNE MUFASSAL BİR NAZAR…

    İrfan adamı, ebru ve grafik-tasarım sanatlar gurusu Bekir Sıddık Soysal ile sanat hayatı ve eserleri özelinde bir e-mülakat gerçekleştirdik.
     

    DEVAMI
  • NECMEDDİN EFENDİ’NİN GÜNLÜĞÜNDEN BİR KESİT…

    12 yıl önce gönlüme düşen ve daha önce yayınladığım bu yazıyı  Hezarfen Necmeddin Efendinin yaşanmışlıklarından, tarihi vakıa ve vesikalardan yola çıkarak kaleme aldım. Okuduğunuz yazı, kurgusu hakikate yaslanan sanatkâr hikâyelerinin üçüncüsüdür.

    DEVAMI
  • BOSNALI SANATÇI MİRZA SMAJOVİĆ: HÜSN-İ HAT RESSAMIYIM!


    Mirza Smajović Bosna Hersek’in önemli ressamlarından, kaligrafi (hüsn-i hat) sanatçılarından biri. Hüsn-i hat sanatında hurufattan zikir sesi almayı başararak çalışmalarını Saraybosna’da -tarihi beş asır öncesine dayanan- Morića Han’da sürdüren Mirza Smajović, kaligrafiyi tuvale aktarması ve bu alandaki üç boyutlu eserleriyle tanınıyor.
    Sanatçı ile çalışmaları ve geçtiğimiz aylarda Saraybosna’da düzenlediği şahsî kaligrafi (hüsn-i hat) sergisi etrafında bir e-röportaj gerçekleştirdik.
     

    DEVAMI
  • PORTRE: SOKAK RESSAMI HALİL ÖZUYANIK

    Halil Özuyanık İstanbullu alaylı bir sanatkâr. Çocukluğundan beri resimle, boyalarla, fırçayla, ışıkla, özellikle gün ışığıyla, gölgeyle, renk ve ahenk ile iç içe olan ressam Halil Özuyanık çevreye, eşyaya ve hakikate dair ne varsa tuvaline resmediyor.
     

    DEVAMI
  • USTASIYLA “AHŞAP OYMA” SANATINDAN AÇILMIŞ BİR SOHBET…

    40 yıldır maharetli elleriyle ahşabı ince bir sanata dönüştüren, aynı zamanda mahir bir fotoğraf sanatkârı olan nahhat Mustafa Özeflanili ile aile mesleği, ahşap oyma çalışmaları, eserleri ve fotoğrafçılık serencamı üzerine bir e-mülakat gerçekleştirdik.
     

    DEVAMI
  • “USTA”SIYLA AHLAT ÇEŞMELERİ ÜZERİNE…

    Malazgirt zaferinin 952’inci yıldönümünde Anadolu’yu Müslüman Türk yurduna dönüştüren aziz şehitlerimizin hatıralarına saygı ve dua niyazıyla..
     

    DEVAMI
  • HATTAT İSMAİL ÖZTÜRK İLE SANATI ÜZERİNE…

    Cumhuriyet dönemi üçüncü nesil hüsn-i hat sanatının mühim simalarından hattat İsmail Öztürk ile sanatı üzerine bir e-mülakat gerçekleştirdik.
     

    DEVAMI
  • DÜNDEN BUGÜNE; KÜFEKİ TAŞINDAN SERAMİK MALZEMEYE KUŞEVLERİ…

    İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa TBMYO El Sanatları Bölümü, Seramik, Cam ve Çinicilik Programı Öğretim Görevlisi Özlem Özer Tuğal ile sivil ve dini mimari yapıların müşfik unsuru kuşevleri üzerine hasbihal ettik.

    DEVAMI
  • CAM VE SERAMİK SANATÇISI ÖZLEM ÖZER TUĞAL İLE ÇALIŞMALARI ÜZERİNE…

    Özlem Özer Tuğal ülkemizin önde gelen cam ve seramik sanatçılarından biri. Aynı zamanda sanat terapisti olan Özlem Özer Tuğal ile sanat çalışmaları ve projeleri üzerine bir e-mülakat gerçekleştirdik.
     

    DEVAMI
  • ELİF NAZ ÜÇER İLE TABLO RESTORASYONLARI ÜZERİNE…

    Sanat eserleri restorasyonu uzmanı Elif Naz Üçer ile restorasyon çalışmaları üzerine bir e-mülakat gerçekleştirdik.
     

    DEVAMI
  • HATTAT İBRAHİM KUŞ İLE SANATI VE MA’KILÎ YAZILAR ÜZERİNE…

    Yazı sanatı ustası İbrahim Kuş ile dünden bugüne yazı çalışmaları ve ma’kılî yazılar üzerine bir e-mülakat gerçekleştirdik.
     

    DEVAMI
  • HATTAT FATİH ÖZKAFA’NIN SANAT YOLCULUĞUNA MUFASSAL BİR NAZAR

    Ülkemizin önde gelen hüsn-i hat sanatkârlarından, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Özkafa ile sanat yolculuğu özelinde bir e-mülakat gerçekleştirdik.
     

    DEVAMI
  • PROF. AYŞEGÜL İZER İLE BİR GRAFİK SOHBETİ…

    Ülkemizin önde gelen grafik tasarım sanatçılarından Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi, hocaların hocası Prof. Dr. Ayşegül İzer ile öznesinde sanat çalışmaları ve grafik sanatı olan bir e-mülakat gerçekleştirdik.
     

    DEVAMI
  • YAZI SANATKÂRI EMRAH YÜCEL İLE SANATI VE SANATKÂR DURUŞU ÜZERİNE…

    Yazı sanatkârı Emrah Yücel ile sanatı, sanatkâr duruşu ve geleneksel sanatlarımızın hakikatli ustalarının sorumlulukları üzerine bir e-mülakat gerçekleştirdik.
     

    DEVAMI
  • LEYLA KARA İLE MİNYATÜR SANATI DİLİYLE AYDINLIK UFUKLARA…

    Minyatür sanatçısı, Eyüpsultan Belediyesi Sanat Yönetmeni Leyla Kara ile sanat yolculuğu üzerine bir e-mülakat gerçekleştirdik.
     

    DEVAMI
  • EYÜPSULTAN BELLEĞİNE KAVUŞTU!

    Eyüpsultan’da Mimar Sinan eserlerinden biri daha ihya edilerek kadim şehrin kültür ve irfanına hizmet edecek şekilde fonksiyonlandırıldı. Caferpaşa Medresesi, Kent Belleği Merkezi’ne dönüştürüldü.
     

    DEVAMI
  • HATTAT ALİ HAYDAR ÇETİNTÜRK İLE YAZIYA VE MÂNÂSINA MUFASSAL BİR NAZAR!

    Değerli ilim adamı, hattat Ali Haydar Çetintürk hoca ile öznesinde hüsn-i hat sanatı serencamı ve yazının mânâsı bulunan bir e-mülakat gerçekleştirdik.
     

    DEVAMI
  • DERİ, AZİZ USTA’NIN ELLERİNDE SANATA DÖNÜŞÜYOR!

    Aziz Aydoğan deriyi sanat ve estetikle buluşturan mahir bir usta. 40 yıl önce babasının yanında çırak olarak başladığı çalışmalarını şimdiki zamanda hobi bağlamında kişiye özel el işi deri tasarım ve uygulamaları alanında sürdürmekte olan Aziz Aydoğan’ı, Dünya Basın Mensupları Derneği’nin 4 Şubat 2023 Cumartesi günü Sultan Köşesi’nde düzenlediği istişare toplantısında tanıdım. Ve okumakta olduğunuz mülakat böylelikle ortaya çıktı.
     

    DEVAMI
  • KADIN SANATÇILARDAN ÖRNEK VEFÂ…

    Geleneksel İslâm Türk Sanatlarının ustaları Hat Sanatı Atölyesi’nin 5 Mart 2023 Pazar günü düzenlediği müzayedeye birbirinden kıymetli eserlerini bağışlayarak depremzede kardeşlerimizin gönül evlerini şenlendirmişti.
    2023 Depremi Bağış Müzayedesi’nde iştirak eden kadın sanatçılarla görüşerek sanatkârların topluma karşı sorumlulukları özelinde bağış mezatına katıldıkları eserlerin hikâyeleri üzerinden bir-sohbet gerçekleştirdik.
     

    DEVAMI
  • ÂFET BÖLGESİNDE GÖNÜL DİLİYLE HİZMET EDEN BİR SANATKÂR: AZİZ ÖKTEM

    Ankara’da tulûat diliyle sanat ve estetik güzelliklere râm olan tiyatro sanatçısı Aziz Öktem Kahramanmaraş depremlerinin hemen ardından memleketi Hatay Erzin’e; oradan da kendisine ihtiyacı olan hemen herkesin yardımına koşan münevver bir şahsiyet.

    DEVAMI
  • EBRU SANATÇISI MUHAMMET ÇEVİK İLE İÇİNDEN DEPREM VE EBRU GEÇEN BİR SOHBET…

    Dr. Muhammet Çevik Adıyaman Üniversitesi’nde Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi olan sanatkâr bir şahsiyet. Afet bölgesindeki kardeşlerimize borçlarımızı ödemek için gittiğimiz Adıyaman’da Doç. Dr. Ebubekir İnan arkadaşımız vesilesiyle tanıştığımız, görüştüğümüz, Kahta’daki baba ocağında misafir olduğumuz Dr. Muhammet Çevik Adıyaman’da depremden etkilenen on binlerce kardeşimizden biri…
     

    DEVAMI
  • PROF. ŞÜKRÜ OLGUN’UN RAKAMLARDAN YAZILARA, YAZIDAN MUSHAF KİTÂBETİNE UZANAN SANAT YOLCULUĞUNA MUFASSAL BİR NAZAR…

    Şükrü Olgun 2006 yılında 52 yaşında hüsn-i hat sanatıyla tanışmış bir emekli akademisyen. 16 yıl önce yazı sanatına gönlünü kaptıran Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nin Matematik-Bilgisayar Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Olgun şimdiye kadar 4 Mushaf-ı Şerif yazmaya muvaffak kılınmış. El’an, Mushaf-ı Şerif’in kitâbet çalışmalarına devam eden Hattat Şükrü Olgun ile yazı serencamını ve Mushaf-ı Şerif kitâbeti hizmetleri özelinde bir e-mülakat gerçekleştirdik.

     

    DEVAMI
  • DOÇ. DR. KAYA ÜÇER: ÖZ SANATLARIMIZIN ANATOMİSİNİ OLUŞTURMALIYIZ.

    Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyesi, tezhip ve kalemişi sanatkârı Doç. Dr. Kaya Üçer ile güzel, sanat, estetik, kalemişi tezyinat projeleri ve Geleneksel Türk Sanatları bölüm mezunlarının sorunları üzerine olan bir e-mülakat gerçekleştirdik.
     

    DEVAMI
  • KIRK HAT 40 HADİS

    Kırk Hat 40 Hadis, hüsn-i hat koleksiyoneri Zeynel İnci’nin yayınlamaya muvaffak kılındığı numune bir kitap yahut risâle güzeli.

    Eser, Efendimiz Aleyhisselâm’ın 40 hadisinin 40 hat levhası şeklinde yazdırılarak akabinde yazıya mümasil bir keyfiyette tezyin edilmesiyle ortaya çıkmış. Çalışma için ‘bir kültür, sanat, daha doğrusu irfan hizmeti’ tanımlamasını yapmamız vâkıa mutâbık olacaktır.

    Hattatların mütemadiyen, dünden bugüne yazdıkları belli başlı metinler vardır. Yazı sanatının ustaları evvelemirde âyet-i kerîmeleri ve hadis-i şerifleri kaleme alır. Hemen her hattat ömrü müddetince en az bir Mushaf yazmaya niyetlenir. Ve yine pek çok hattatımız ‘esmâ-i hüsnâ’yı, hilye-i şerîfeleri, dua risâlelerini ve bittabi hadisleri, bahusus 40 Hadis’i yazmış: böylelikle hat sanatı tarihimizde birbirinden âlâ keyfiyeti hâiz 40 Hadis külliyatı oluşmuştur.
     

    DEVAMI
  • BESMELEYLE OLUR HER İŞ TAMAM!

    Besmele, “bismi’llâhi’r-rahmâni’r-rahîm” gün içinde, belki en çok kullandığımız, zaman zaman tekrar ettiğimiz bir anahtar terkip. Aynı zamanda dünden bugüne hüsn-i hat sanatında en çok yazılan, meşk edilen bir ibâre, âyet-i kerime besmele…
     
    Hattat Caner Özek’in yakın zaman önce görüntülü bir keyfiyette tamamlamaya muvaffak kılındı besmele yayınından yola çıkarak muhatabımızla besmelenin tanımından, dil özelliklerine ve hat sanatındaki yerine kadar bir e-mülâkat gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • MÜZEHHİBE ŞİFA TOPTAŞ İLE BİR SANAT SOHBETİ…

    Günümüzün usta tezhip sanatkârlarından Şifa Toptaş ile sanat yolculuğu üzerine bir e-mülakat gerçekleştirdik.
     

    DEVAMI
  • ‘USTALARIN USTASI’ KAYA ÜÇER İLE BİR SANAT SOHBETİ…

    Ülkemizin önde gelen sanatkârlarından, ‘hocaların hocası’ tezhip ve kalemişi üstadı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Kaya Üçer ile üç nesil sanatçı ailesinin sanat yolculuğu, imza attığı kalemişi restorasyon projeleri, atölye çalışmaları ve öz sanatlarımızda yeni yorumlar üzerine ilgiyle okuyacağınızı düşündüğümüz bir sanat sohbeti gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • SAMİ TOKGÖZ TESBİH KOLEKSİYONUNA MÜŞFİK BİR NAZAR…

    İş adamı, mütefekkir Sami Tokgöz ülkemizin önde gelen koleksiyonerlerinden biri.  Sami Tokgöz ince bir hassasiyetle 1990’lı yılların ortasından bugüne gelinceye kadar 35 yıl boyunca her bir eseri diğerinden âlâ keyfiyeti hâiz hat, tezhip, ebru, minyatür, tesbih, halı-kilim, heybe, yazma kitap, matbu kitap, resim ve saat koleksiyonları oluşturmuş. 
     

    DEVAMI
  • KENDİ KALEMİNDEN EBRÛ SANATIMIZIN MUHYÎ ÜSTADI MUSTAFA DÜZGÜNMAN

    Mustafa Düzgünman ebrû sanatımızın son büyük üstadı… Hocası Hezârfen Necmeddin Okyay’dan ebrî sanatının incelik, usûl, erkân ve esaslarını kavrayarak, kıymet bilen talebelerine öğreten ve kadîm ebrû sanatımızın biiznillah bugünlere ulaşmasını temin eden müstesna bir şahsiyet. Başka bir deyişle ebrunun cefasını çekmiş bir insan-ı kâmil; hakikatli usta…

    DEVAMI
  • ESRA OĞUZHANOĞLU’NUN SANAT DÜNYASINA MUFASSAL BAKIŞ…

    Esra Oğuzhanoğlu bu toprakların usta şahsiyetlerinden biri. Sanatçı, bir taraftan atölye çalışmalarıyla tezhip, kalemişi ve minyatür sanat nevilerinde her biri diğerinden âlâ keyfiyeti haiz eserler üretirken diğer taraftan da öz sanatlarımızı yeni nesillere öğretmekle meşgul oluyor.

    Esra Oğuzhanoğlu ile sanat çalışmaları özelinde bir e-mülakat gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • ABDULLAH OĞUZHANOĞLU USTA İLE İÇİNDEN KALEMİŞİ TEZYİNATI GEÇEN BİR SOHBET…

    Abdullah Oğuzhanoğlu ülkemizin önde gelen kalemişi sanatkârlarından biri. Yurtiçinde ve yurtdışında pek çok sivil ve dini mimari yapının kalemişi tezyinatını ve projesini hayata geçiren Abdullah Oğuzhanoğlu usta ile kalemişi sanatı ve çalışmaları özelinde bir e-mülakat gerçekleştirdik.
     

    DEVAMI
  • BİR ESER, ÜÇ ÜSTAD…

    Kuveyt Türk Özel Bankacılık olarak kültür ve sanata değer veriyor, vakitlerinizi keyiflendirecek eserler, yazılar ve fotoğraflar paylaşıyoruz. Bu haftaki yazımızın öznesinde ülkemizin üç güzide sanatkârının göz nurlarını barındıran, bir yazı, tezyinat güzeli var. ‘Hocaların hocası’ Hattat Hüseyin Öksüz’ün sülüs-nesih kaleminden neşet eden hilye-i şerifeyi bu toprakların usta kalemişi sanatkârları Abdullah ve Esra Oğuzhanoğlu bezemiş. Esere dikkatlice bakanlar, Efendimiz Aleyhisselâm’ın sîret ve suret tasviri hilyenin tâç bölümünde Ravza-i Mutahhara’dan kutlu bir emanet yer alıyor… Bu hususiyetiyle alanında ilk olma husisiyetini hâiz hilye-i şerife üzerine değerli koleksiyon yöneticisi, sanat danışmanı Murat Kılıç ile hasbihal ettik.

    DEVAMI
  • GÜNÜMÜZDE HATTAT HAMİD AYTAÇ ÜZERİNE YAPILAN ÇALIŞMALAR…

    20. yüzyılın en mühim yazı simalarından Hattat Hamid Aytaç’a rahmeti vesile kılarak Hattat Dr. Necmi Atik ile “Günümüzde Hattat Hamid Aytaç üzerine çalışmalar” serlevhalı bir e-mülakat gerçekleştirdik.
     

    DEVAMI
  • VEFÂTININ 40. YILINDA HATTAT HAMİD AYTAÇ’A VEFÂ…

    20. yüzyılın en mühim yazı simalarından Hattat Hamid Aytaç’a rahmeti vesile kılarak vefâtının 40. Yılında -Hamid Bey’in yazı sanatında torunu mesabesinde bulunan- Hattat Dr. Necmi Atik ile bir e-mülakat gerçekleştirdik.
     

    DEVAMI
  • HATTAT DR. NECMİ ATİK İLE SANATI VE ÇALIŞMALARI ÜZERİNE…

    Günümüz hüsn-i hat sanatının mahir isimlerinden Hattat Dr. Necmi Atik ile yazı serencamı, kitapları, cami tezyinatı ve günümüz hat sanatının temel meseleleri üzerine bir e-mülakat gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • HATTAT DR. NECMİ ATİK İLE YAZI SERENCAMI, ELMALILI HAMDİ YAZIR VE HOCALARI ÜZERİNE…

    Günümüz hüsn-i hat sanatının mahir isimlerinden Hattat Dr. Necmi Atik ile yazı meşk serencamı, Elmalılı Hamdi Yazır ile hocaları Fahreddin Bilgiç ve Ali Hüsrevoğlu üzerine bir e-mülakat gerçekleştirdik.
     

    DEVAMI
  • DR. ZÜBEYDE CİHAN ÖZSAYINER İLE UZMANLIK ALANLARI ÜZERİNE…

    Dr. Zübeyde Cihan Özsayıner ülkemizin önde gelen Türk-İslam sanatları uzmanlarından biri. Uzun yıllar Kültür Bakanlığı bünyesinde önemli görev ve sorumluluklar üstlenmiş bulunan Zübeyde Cihan Özsayıner yayınladığı kitaplar ve makalelerle sanatseverlerin irfanına hizmet etti.
    Zübeyde Cihan hanımla Vakıflar Genel Müdürlüğü nezdindeki bereketli çalışma hayatında yaptığı hizmetler, uzmanlık alanları ve kitapları üzerine bir e-mülakat gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • ÖZLEM YILDIRIM İLE SERAMİK ÇALIŞMALARI ÜZERİNE…

    Cizre’deki atölyesinde ziyaret ettiğimiz seramik sanatçısı Özlem Yıldırım seramik sanatına yeni eserler ve isimler kazandırıyor. Eserleri ve yetiştirdiği öğrencilerle Cizre’ye yeni bir sanat heyecanı kazandırmakta olan sanatkâr Yıldırım ile çalışmaları üzerine bir mülakat gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • HATTAT HİSAM SELMO İLE HÜSN-İ HAT YOLCULUĞU ÜZERİNE…

    Hattat Hisam (Heysem) Selmo hüsn-i hat yolculuğunu Suriye’den Türkiye’ye, ülkemizden de dört bir kıtaya taşımasını başaran mâhir bir göçmen sanatkâr. 2007 yılında Reis’ül-Hattâtîn Hasan Çelebi’den sülüs-nesih yazı nevilerinde icazet alan Hattat Selmo yaklaşık 20 yıldır kamış kalemi elinden düşürmüyor.

    İstanbul’daki atölyesinde ve Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nde yazı dersleri vermekte olan Hattat Hisam Selmo ile hüsn-i hat yolculuğu üzerine bir e-mülakat gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • SOLİST İSMAİL YILMAZ İLE BİR MÜZİK SOHBETİ…

    İsmail Yılmaz duayen bir müzik hocası, mûsikî üstadı. Uzun yıllar öğrencilere müzik dersleri veren, müzik alanında kendine has üslubuyla çalışmalar gerçekleştiren, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Türk Müziği Korosu’nda solist olarak görev yapan İsmail Yılmaz ile öznesinde müzik olan bir e-sohbet gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • YÜCEL ÂŞIKOĞLU İLE İÇİNDEN AHŞAP TASARIMLAR VE NADİR ÜRETİMLER GEÇEN BİR SOHBET…

    Müverrih Yücel Âşıkoğlu aynı zamanda usta bir ahşap sanatkârı. Öznesinde ahşap olan malzemeler Yücel Aşıkoğlu’nun elinde sanat eserine dönüşüyor. Söz konusu eserler cümlesine yel değirmenlerini, debbabeleri, mancınıkları, tesbihleri, beşikleri, kavukluk ve lambalıkları, astranot modellerini, hava tünellerini ekleyebiliriz.
    Yücel Âşıkoğlu ile içinden ahşap, ustalık, sanat, zanaat, ahşap tasarımlar ve nadir üretimler geçen bir mülakat gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • TEZHİP SANATKÂRI EMEL TÜRKMEN İLE SANATI VE ESERLERİ ÜZERİNE…

    Günümüz tezhip sanatının mühim simalarından tezhip sanatkârı Emel Türkmen ile sanatı ve eserleri üzerine bir e-mülakat gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • KAZLIÇEŞME’DEN MUSTAFA HALİM EFENDİ GEÇTİ!

    Kazlıçeşme Sanat Galerisi’nde 8 Ekim-31 Aralık 2021 tarihleri arasında hüsn-i hat sevdalılarının ilgisine arz edilen Hattat Halim Özyazıcı Hayatı ve Sanatı serlevhalı sergi 2021 yılının güzide saat etkinliklerinden biri olarak Zeytinburnu’ndan İstanbul tarihine nakşedildi.
     

    DEVAMI
  • ÇİNİ SANATÇISI KİFAYET EMEL ÖZKUL: ÇALIŞMALARIMDA ECDADIMIZI ÖRNEK ALDIM.

    Kifayet Emel Özkul günümüz Türk süsleme sanatlarının usta temsilcilerinden biri. Yurtiçinde ve yurtdışında birçok sergide ülkemizi başarıyla temsil eden Sanatkâr Kifayet Emel Özkul evindeki atölyesinde ve üniversitede öz sanatlarımıza yeni eserler ve isimler kazandırmanın gayreti içerisinde bulunuyor. Kifayet Emel Özkul ile çini sanatından yola çıkarak bir e-sohbet gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • RESSAM AKDOĞAN’IN DÜNYASINA MUFASSAL BAKIŞ

    Ressam Müstekim Akdoğan Bahçelievler Dr. Enver Ören Kültür Merkezi’nde 14 Aralık 2021 Salı günü açılışı yapılan Benim Dünyam sergisiyle sanatseverlere yeniden  ‘merhaba’ dedi. 30 Aralık 2021 Perşembe gününe kadar gönlünde resim sanatına açık kapılar bulunan sanat dostlarının ziyaretini bekleyen sergi özelinde Ressam Akdoğan ile bir e-sohbet gerçekleştirdik.
     

    DEVAMI
  • HEZARFEN GÖZÜBÜYÜK İLE BİR SANAT SOHBETİ…

    Rüstem Ahmet Gözübüyük hezarfen bir şahsiyet. Ahşap yontu, naht, edebiyat, şiir, tiyatro ve sinema sanatkâr Gözübüyük’ün eser telif ettiği sahaları oluşturuyor.
    Eş’arı ahşap yantusuyla naif bir müsabaka halinde bulunan, hüznün ve mânânın şairi, ahşabın hakikatli ustası Rüstem Ahmet Gözübüyük’le içinden sanat, estetik, şiir, tiyatro, ahşap oygu ve naht geçen bir e-mülakat gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • USTASININ ELİNDE TOPRAKTAN SANATA…

    Özden Keskin on parmağında on marifet olan bir sanatkâr. Aslen resim öğretmeni olan Özden Hanım bir yandan ebru yapıyor, diğer yandan ahşap yakma zanaatıyla meşgul oluyor, bir diğer yandan da su kabaklarını topraktan sanata dönüştürüyor.
     

    DEVAMI
  • AHİLİK HAFTASI VE YAŞAYAN İNSAN HAZİNELERİMİZE VEFÂ…

    34’üncü Ahilik Haftası 13-19 Eylül tarihleri arasında kutlanıyor. Bilindiği üzere ahiliğin temelleri bu topraklarda 13’üncü asırda Ahi Evran tarafından atılmıştır. Ahilik kültürü kısa sürede Anadolu’dan tüm Osmanlı coğrafyasına yayılarak hakikatli esnaf, sanatkâr, zanaatkâr ve tacirler marifetiyle iş, ticaret, sanat ve zanaat hayatında mesleği kutlu bilmek, helâl kazanç, dürüstlük, cömertlik, diğergâmlık, tevazu, edep, dayanışma, kaliteli üretim ve adil paylaşım üzerine bina edilmiştir.
     

    DEVAMI
  • RECEP USTA BURSA’DA NAHT SANATINI YAŞIYOR VE YAŞATIYOR.

    Bursa'da naht sanatına önemli eserler kazandıran Bab-ı Nun Geleneksel Sanatlar ve Kültür Derneği sanatkârlarından Recep Ulu ile sanatı üzerine sohbet ettik. 

    DEVAMI
  • OSMANLI MUTFAK KÜLTÜRÜ SULTANAHMET’TE YAŞATILIYOR.

    Yazar, yayıncı Recep İncecik aynı zamanda restoran işletmeciliği ve aşçılığıyla da adından söz ettiren İstanbul’un nevişahsına münhasır simalarından biri. Osmanlı mutfak kültürünü, bir adım öte sanatını Sultanahmet’teki mekânı Sultan Köşesi’nde günümüz insanının irfanına ve damak zevkine arz etmekte olan Recep İncecik, Melceü’t Tabbâhîn (Aşçıların Sığınağı) isimli kitabı da bir yandan yayına hazırlıyor, diğer yandan da misafirlerine söz konusu kitapta tarifi yapılan Osmanlı mutfağının unutulmuş yemeklerini kendi elleriyle pişirip ikram ediyor.
     

    DEVAMI
  • RESSAM İSMET XBİLEN İLE SANAT, ESTETİK VE RENKLER ÜZERİNE…

     
    Ressam İsmet Xbilen sanat dünyamızın önemli simalarından biri.  50 yıllık sanat yaşamında hayatımızı artistik yağlı boya eserler başta olmak üzere akrilik ve karışık tekniklerde yapılmış çalışmalarla şenlendirmekte olan Ressam İsmet Xbilen 70 kadar kişisel, 5 de karma sergiyle sanatseverlere renklerin en içten diliyle merhaba dedi.

    DEVAMI
  • SÜLEYMAN ÖZDİL İLE MESLEKTEN, DÜLGERLİKTEN VE SANATTAN AÇILMIŞ BİR SOHBET…

    Hamilik Okulu Vakfı kurucularından, Halkbank Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Özdil yoğun iş hayatını sosyal girişimlerle, vakıf hizmetleriyle taçlandıran yöneticilerden.
    Sn. Özdil aynı zamanda sanata, ahşap oyma çalışmalarına gönlünü kaptırmış. İmkân bulduğu zamanlarda evinin dekorasyonu ve sevdikleri için ahşabın müşfik yüzüyle hemhal olan Süleyman Özdil ile sanat, meslek, meslek âdâbı, ahşap oyma ve bu mecradaki çalışmaları üzerine bir e-sohbet gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • ZEHRA AKDENİZ İLE MİNYATÜR SANATINDAN AÇILMIŞ BİR SOHBET…

    Cumhuriyet dönemi üçüncü nesil minyatür sanatımızın önemli temsilcilerinden minyatür sanatçısı Zehra Akdeniz ile çalışmaları ve sanat yolculuğu üzerine bir e-sohbet gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • BİR USTA BİR ESER: Ş. HAKAN ÜÇ-BÂB-I SIR

    Pendik Belediyesi Sanat Akademisi’nin 18 Haziran 2021 Cuma günü açılışı yapılan geleneksel sanatlar yıl sonu karma sergisinde pek çok çalışma ile birlikte Sedefkâr Ş. Hakan Üç’ün Bâb-ı Sır isimli eseri de sanat sevdalılarının irfanına arz edildi. Biz de serginin açılışına katılarak mezkûr eseri bizzat yerinde temâşâ ettik ve böylelikle dünya bankacılık tarihinde ilham verici bir yenilik sadedinden düzenli olarak güncellediğimiz Kuveyt Türk Katılım Bankamızın Özel Bankacılık kültür-sanat portalını Bâb-ı Sır ile taçlandırdık.
     

    DEVAMI
  • TEZHİP SANATKÂRI ÖZLEM GÖREN: TEZHİP SANATI UZUN, İNCE MÜZEYYEN BİR YOL!

    “Kadın Sanatçılar-Esmâlar ve Hilyeler” geleneksel sanatlar etkinliklerinin yeni bir halkası… Bu halkada günümüz tezhip sanatkârlarının Cenab-ı Hakk’ın güzel isimlerini, Efendimizin (sav) pak hususiyetlerini tezhip sanatının naif diliyle günümüz insanının irfanına arz etme çabasına şahit olunuyor.
    23 Haziran 2021 Çarşamba gününe kadar Yıldız Holding’in Çamlıca Sergi Salonu’nda ziyaretçilerine bekleyen sergide eserleri bulunan tezhip sanatkârı Özlem Gören ile öznesinde tezhip çalışmaları olan bir e-mülakat gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • MÜZEHHİBE AYŞE KİRAZ: HAYAT SANATLA GÜZEL.

    Tezhip sanatçısı, çiçek ressamı Ayşe Kiraz ile sanat, estetik, tezhip, çiçek ressamlığı, kat’ı sanatı ve eserleri üzerine bir e-mülakat gerçekleştirdik.
     

    DEVAMI
  • MÜZEHHİBE SEYHUN: SANATTA HAYALLERİMİN ÖTESİNE GEÇMEK İSTİYORUM

    Tezhip sanatkârı Zeynep Kılıç Seyhun ile tezhip sanatı yolculuğuna dair bir e-mülakat gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • ‘AMEL-İ HAKAN’A KISA BİR NAZAR…

    Sedefkâr Şevket Hakan Üç ile gerçekleştirdiğimiz e-mülakatımızın ikinci bölümünün öznesinde sedef sanatının uygulama alanları, usta işi bir sedef eserinin özellikleri ve muhatabımızın Fatih Sultan Mehmed Han türbesinde yaptığı restorasyon çalışmaları yer alıyor.

    DEVAMI
  • SEDEFKÂR ŞEVKET HAKAN ÜÇ İLE SANATI ÜZERİNE…

    Ülkemizin önde gelen sedefkârlarından Şevket Hakan Üç ile sedef, sedefkârlık, sanatı ve uygulamaları üzerine bir e-sohbet gerçekleştirdik.
     

    DEVAMI
  • ABDULLAH ARSLAN İLE HARFLERDEN AÇILMIŞ BİR SOHBET...

    ABDULLAH ARSLAN İLE HARFLERDEN AÇILMIŞ BİR SOHBET
    Abdullah Arslan uzun yıllar ticaret ile meşgul olan, eslafın izinde bir esnaf. Arslan, ticaret hayatına asliyet ve terkip ruhu kazandırmak mülahazasıyla hüsn-i hat sanatına meraklanarak hocalarının dizinin dibinde yıllar yılı meşk etmiş. ‘İnsan için ancak çalıştığı vardır” fehvasınca Rakım Mesleği’ne emek veren muhatabımız samimi gayretlerinin neticesinde 29 Ekim 2020 tarihinde Hasan Çelebi Üstadın muvafakatiyle Hattat Ahmet Kutluhan’dan icazet almaya muvaffak kılınmış.
    Hattat Abdullah Arslan ile harfler arasındaki yolculuğu üzerine bir e-mülakat gerçekleştirdik.
     

    DEVAMI
  • USTASIYLA REBAB SAZI ÜZERİNE…

    Ülkemizin mühim mûsiki simalarından ve rebab sazı ustalarından Mehmet Ünal ile  öznesinde rebab sazı olan bir e-mülakat gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • MEHMET ÜNAL İLE MÛSİKİ SERENCAMI ÜZERİNE…

    Mehmet Ünal ülkemizin mühim mûsiki simalarından biri. Rebab sazıyla özel bir teşrik-i mesaisi olan Mehmet Ünal aynı zamanda mâhir bir lutiye olarak birbirinden âlâ keyfiyeti haiz mûsiki aletleri imal ediyor. Mehmet Ünal ile musiki yolculuğu ve rebab sazı üretimi üzerine bir e-sohbet gerçekleştirdik.
     

    DEVAMI
  • KERİM DURKAL İLE ‘USTA İŞİ’ BIÇAKLARDAN AÇILMIŞ BİR SOHBET…

    Ülkemizin önde gelen bıçak ustalarından Kerim Durkal ile usta işi bıçaklar üzerine bir e-sohbet gerçekleştirdik.
     

    DEVAMI
  • MUHAMMET İBRAHİM CELEP İLE AHŞAP OYMADAN AÇILMIŞ BİR SOHBET…

    Amasya’da imam hatip olarak vazife gören Muhammet İbrahim Celep aynı zamanda mahir bir ahşap oyma ustası. ’Şehzadeler Şehri’ Amasya’da kadim mimari yapılarımızın ahşaptan mamul ve ahşap oyma eserlerinin restorasyonu konusunda kendisini vazifeli gören Muhammet İbrahim Celep birbirinden âlâ keyfiyeti haiz özgün ahşap oyma çalışmaları gerçekleştiriyor.
    Celep Usta ile ahşabın tahtındaki yolculuğu üzerine bir e-sohbet gerçekleştirdik.
     

    DEVAMI
  • AHİLİK TEŞKİLATI ŞED KUŞANMA MERASİMLERİ ÜZERİNE…

    Şed Kuşanma Merasimleri Osmanlı Cihan Devleti’nde mesleğe, sanata, zanaata, ustalığa verilen önemin müşahhas alametiydi. Bu yazımızda ustalığa ve dolayısıyla mesleğe ilk profesyonel adım olarak değerlendirilecek olan şed kuşanma törenlerine göz atacağız.

    DEVAMI
  • MİMAR AHMET ÖZTÜRK İLE BİR MİMARLIK SOHBETİ…

    Ahmet Öztürk ülkemizin önde gelen mimarlarından biri. Ülkemizde eser mahiyetini haiz pek çok yapıda imzası bulunan mimar Ahmet Öztürk ile öznesinde mimarlık olan bir sohbet gerçekleştirdik.
     

    DEVAMI
  • SURİYELİ HATTAT SAFUH AL-MUSTAFA’NIN SANAT DÜNYASINA KISA BİR BAKIŞ…

    Safuh al-Mustafa, Suriye’den ülkemize hicret etmiş olan oldukça kabiliyetli bir hattat. Şam Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar Fakültesi tahsilinin ardından Suriye’de iç savaşın çıkmasıyla birlikte Türkiye’ye göç etmiş olan muhatabımız Hasan Çelebi, Hattat Ferhat Kurlu ve Hattat Mümtaz Durdu’dan icazet almış.
     
    Sanatkârla çalışmaları üzerine bir e-sohbet gerçekleştirdik.
     

    DEVAMI
  • AYASOFYA'NIN NİŞÂNESİ KAZASKER MUSTAFA İZZET

    Katılım bankacılığının duayen müessesesi Kuveyt Türk, kültür, sanat hayatımıza anlam kazandıran önemli çalışmalarına imza atmaya Ayasofya’nın Nişânesi Kazasker Mustafa İzzet kitabıyla devam ediyor. Kitapta 19’uncu yüzyılın hat ve mûsikî üstadlarından, Ayasofya Camii’nin meşhur Çehâr-yâr-ı Güzîn yazılarına ketebe koyan Kazasker Mustafa İzzet Efendi'nin hayat serencamı ve eserleri teşrih masasına yatırılıyor.

    DEVAMI
  • ‘HOCALARIN HOCASI’ NİLGÜN GENCER İLE ÇALIŞMALARI VE MİNYATÜR SANATI ÜZERİNE…

    Nilgün Gencer minyatür sanatımızın duayen isimlerinden biri. 50 yıllık sanat hayatında Türk tezyini sanatlarına birbirinden kıymetli eserler, projeler, kitaplar ve öğrenciler kazandıran sanatkâr Nilgün Gencer ile öznesinde sanat çalışmaları olan bir e-mülakat gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • RESSAM BEŞİR SARPÇA İLE ÖZNESİNDE SANAT OLAN HİPERREALİST BİR SOHBET…

    Ülkemizin önde gelen ressamlarından Beşir Sarpça ile resim, resim sanatı, hiperrealist resim çalışmaları, Bursa ve eserleri üzerine bir e-mülakat gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • MÜNİR USTA İLE AHŞAP YAKMA SANATI ÜZERİNE...

    Münir Erbörü ahşabı yakarak sanata dönüştüren hakikatli bir usta… Münir Usta Cumhuriyet döneminde hüsn-i hat sanatını ahşap yüzeylere yakma yöntemiyle aktaran ilk sanatkâr olma hususiyetini haiz, fütüvvet ehli bir zat.
    Anadolu coğrafyasında Selçuklular döneminde icra edilmekte olan Ahşap yakma sanatı Osmanlı asırlarından sonra unutularak bir nevi nisyan karanlığının içerisinde kalmış. Amerikalıların ‘Kızılderili Sanatı’ olarak kendilerine mâl etmek istedikleri atalar sanatımıza 40 yıldır emek veren, bu alanda binlerce eser, yüzlerce öğrenci yetiştiren ‘ustaların ustası’ Münir Erbörü ile Taşdelen’deki atölyesinde hayatı, mesleği, meslek ahlâkı, sanatı ve sanatının incelikleri üzerine konuştuk.

    DEVAMI
  • DOÇ. DR. SAVAŞ ÇEVİK: HAT SANATININ ESASI KAMIŞ KALEM VE MÜREKKEPTİR.

    Doç. Dr. Savaş Çevik ile hüsn-i hattın mânevî sorumluluğu, sanatta tevazuun yeri, yazıda ihtisaslaşma, yazı neşesi ve kaligrafi çalışmaları üzerine hasbıhal ettik.

    DEVAMI
  • HATTAT SAVAŞ ÇEVİK: TEVECCÜH GÖRMEYEN BİR SANAT TUTUNAMAZ

    Dr. Savaş Çevik ülkemizin önde gelen hüsn-i hat sanatkârlarından biri. Osmanlı Cihan Devleti ile günümüz Türkiye’si arasında güzel yazıda köprü vazifesi gören Hattat Hamid Aytaç ve Kemal Batanay’ın önde gelen öğrencilerinden olan Savaş Çevik, kaligrafi sanatında bir önceki yüzyılın en mühim temsilcisi olan Emin Barın’ın da hayrülhalefi.
    Yazı sanatında kendine has bir üslup oluşturan Dr. Çevik ile sanat yolculuğu üzerine bir e-mülakat gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • PROF. DR. SÜLEYMAN BERK İLE AYASOFYA CAMİİ YAZILARI ÜZERİNE…

    İstanbul’un fethinin en önemli sembollerinden biri olan Ayasofya Camii, 86 yıllık fasılanın  ardından 24 Temmuz 2020 Cuma günü aslî hüviyetine kavuştu. Osmanlı Cihan Devleti asırlarında payitahtın protokol camii olan Ayasofya, zaman içerisinde Türk hat sanatının en mühim eserlerine de ev sahipliği yapmaya başlamıştır. Müze sürecinde ibadethanede bulunan her biri diğerinden âlâ keyfiyeti hâiz pek çok hüsn-i hat levhası depolara/müzelere kaldırılmıştı.
     
    Bu yazımızın öznesinde Ayasofya Camii’nin hüsn-i hat levhaları var. Konuyu ülkemizin önde gelen yazı üstadlarından Prof. Dr. Süleyman Berk ile teşrih masasına yatırdık.

    DEVAMI
  • RESSAM İSMAİL ŞANAL İLE SOYUT RESİM VE ÇALIŞMALARI ÜZERİNE...

    İsmail Şanal son yıllarda soyut resim çalışmalarıyla adından ve eserlerinden söz ettirmeye başlayan mühim bir sanat siması. Çalışmalarını Bomonti’deki atölyesinde sürdürmekte olan Ressam Şanal’ın eserleri Türkiye’nin en güçlü koleksiyonlarına ev sahipliği yapan Art Gallery’de Picasso ve Miro gibi dünyaca ünlü ressamlarla beraber sergileniyor.
    Soyut ve çağdaş resim üzerine odaklanan, yurtiçinde ve yurtdışında pek çok önemli koleksiyonun envanterinde eserleri bulunan Ressam İsmail Şanal ile sanat çalışmaları üzerine hasbihal ettik.

    DEVAMI
  • BİR SANAT, BİR USTA: YAZMACILIK-DOÇ. DR. NAİME DİDEM ÖZ

    Yazmacılık günümüzde usta eller marifetiyle mevcudiyetini sürdürüyor. Bu yazımızda başlı başına bir Anadolu sanatı olan yazmacılığa ve sanatımızın usta temsilcisi Doç. Dr. Naime Didem Öz’ün biyografisine icmali olarak değineceğiz.

    DEVAMI
  • MURAT KILIÇ İLE RESİM ÇALIŞMALARI ÜZERİNE...

    Ülkemizin önde gelen koleksiyon yöneticilerinden Murat Kılıç aynı zamanda mahir bir ressam. Sanatkâr Murat Kılıç ile fırçasının ucunda beliren birbirinden güzel resim çalışmaları üzerine ilgiyle okuyacağınızı düşündüğümüz bir e-mülakat gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • MEHMED ŞEVKET EYGİ ÜSTADA VEFÂ…

    Gazeteci, yazar, dava adamı, mütefekkir, sanat ve estetik sevdalısı Mehmed Şevket Eygi geçtiğimiz yıl dünya âleminden ebedî âleme doğmuştu. Geride onlarca eser ve hemen her biri hocaların hocası olan pek çok talebe ve sadaka-i cariyeler bırakan Mehmed Şevket Eygi için vefât yıl dönümünde (12 Temmuz) Merkez Efendi Camii’nde düzenlenen Mevlid-i Şerif programına iştirak ettik.

    DEVAMI
  • HATTAT HALİL KARACA İLE YAZI ÇALIŞMALARI ÜZERİNE…

    Hattat Halil Karaca Eskişehir’de hat sanatına yeni eserler kazandıran bir hattat. Uzun yıllar Eskişehir’de imam hatip olarak görev yapan ve bu hizmetten emekli olan Karaca’nın 15 yıldır gündeminde hüsn-i hat sanatımız var.
    Hattat Mahmut Şahin’den sülüs, nesih ve ta’lik icazeti alan sanatkâr ile çalışmaları üzerine hasbihal ettik.
     

    DEVAMI
  • HATTAT ERHAN BEKTAŞ İLE YAZI SERENCAMI ÜZERİNE…

    Erhan Bektaş günümüz hat sanatının mahir temsilcilerinden biri. Cumhuriyet dönemi hat sanatının duayen ismi, hocaların hocası Hasan Çelebi’nin talebelerinden Hattat Ahmet Kutluhan’dan mücaz Erhan Bektaş, hocasının ve dahi hocasının hocasının yolundan ilerleyerek ilmin zekâtının yüzde yüz olduğu bilinciyle hüsn-i hat sanatına dair birikimlerini öğrencilerine aktarıyor. Hattat Erhan Bektaş ile yazı serencamı üzerine konuştuk.
     

    DEVAMI
  • BESTEKÂR HÂFIZ ÂMİR ATEŞ ÜSTADA VEFÂ…

    İthaf: Kuveyt Türk Özel Bankacılık portalındaki 200’üncü yazımı ülkemiz irfanına ve mûsikîsine değerli katkıları sebkat eden Gümüşhacıköy’ün (Amasya) mânâ büyüklerinden Mehmet Turabi’nin (Keçeci Hoca) aziz hatırasına ithaf ediyorum.

    DEVAMI
  • AHŞAP SANATININ DUAYEN İSMİ SUAT YAZICI İLE SANATI VE ÇALIŞMALARI ÜZERİNE…

    Suat Yazıcı, ülkemizin önde gelen ahşap sanatkârlarından biri. Fütüvvet ahlâkını Ahilik usul ve erkânıyla asliyet ve terkip şuuru içerisinde harmanlamayı başaran Suat Usta yarım asra yaklaşan bilgi ve tecrübe birikimiyle ülkemizin en önde gelen ahşap oyma ustalarından biri.  Ustaların ustası, Ahi Babası…
     

    DEVAMI
  • BİR SANAT, BİR USTA-KALİGRAFİ: BÜNYAMİN KINACI

    Kaligrafi sanatı günümüzde usta ellerle bir yandan gözlere diğer yandan da gönüllere hitap ediyor. Bu yazımızda bir sığınma sahnesi kadar da olsa kaligrafi sanatına ve ülkemizin önde gelen temsilcilerinden Bünyamin Kınacı’ya değineceğiz.

    DEVAMI
  • PROF. DR. AHMET HAKKI TURABİ: MÛSİKÎ SERENCAMIMIZ HİÇ BİTMEZ

    Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi: Mûsikî bizim ibadetimizden aldığımız feyzin, bereketin kat be kat ziyadeleşmesini sağlayan önemli yardımcı unsurlardan biridir.
    8 Mayıs Cuma günü Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Din Mûsikîsi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi ile mûsikî dolu bir sohbet gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • BİR SANAT, BİR USTA: NAHT-MESUT DİKEL

    Naht sanatı günümüzde usta eller marifetiyle mevcudiyetini sürdürüyor. Bu yazımızda geleneksel sanatlarımızın mühim şubelerinden biri olan ‘naht’a ve atalar sanatının usta temsilcisi Mesut Dikel’e icmali olarak değineceğiz.

    DEVAMI
  • BİR SANAT BİR USTA: TESBİH-EYMEN GÜRTAN

    Tesbih sanatı günümüzde usta eller marifetiyle mevcudiyetini sürdürüyor. Bu yazımızda geleneksel sanatlarımızın önemli şubelerinden tesbih sanatına ve usta temsilcilerinden Eymen Gürtan'a icmali olarak değineceğiz.

    DEVAMI
  • BİR SANAT, BİR USTA: ÇİNİ-AYŞE ÖZKAN

    Çini sanatı günümüzde usta eller marifetiyle mevcudiyetini sürdürüyor. Bu yazımızda geleneksel sanatlarımızın önemli şubelerinden çiniye ve günümüzün usta temsilcilerinden Ayşe Özkan'a icmali olarak değineceğiz.

    DEVAMI
  • BAŞAKŞEHİR MÛSİKÎ KOROSU’NU YAKINDAN TANIYALIM...

    İbn Haldun Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Türk Din Mûsikîsi Bölüm Başkanı, Başakşehir Tasavvuf Mûsikî Korosu’nun Şefi Doç. Dr. Mehmet Öncel ile geçtiğimiz hafta tasavvuf mûsikîsi çalışmaları, ‘Şanlıurfa ağzı’, Şanlıurfa salâ geleneği ile beste ve güfteleri üzerine sohbet etmiştik.
    Mülakatımızın ikinci bölümünün öznesinde hocamızın İbn Haldun Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Türk Din Mûsikîsi Bölümünde ve Başakşehir Tasavvuf Mûsikîsi Korosu’nda yaptığı çalışmalar yer alıyor.

    DEVAMI
  • DOÇ. DR. MEHMET ÖNCEL İLE TASAVVUF MÛSİKÎSİNDEN AÇILMIŞ BİR SOHBET…

    İbn Haldun Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Türk Din Mûsikîsi Bölüm Başkanı, Başakşehir Tasavvuf Mûsikî Korosu’nun Şefi Doç. Dr. Mehmet Öncel ile tasavvuf mûsikîsi çalışmaları, ‘Şanlıurfa ağzı’, Şanlıurfa salâ geleneği ile beste ve güfteleri üzerine sohbet ettik.

    DEVAMI
  • AV. İLHAMİ AKAN İLE EBRUDAN AÇILMIŞ BİR SANAT SOHBETİ...

    İlhami Akan Anadolu’da Anadolu’nun derin irfanıyla ebru sanatımıza yeni eserler kazandıran münevver bir şahsiyet. 10 yıldır ebru teknesinden birbirinden âlâ ebru kâğıtları çıkarmanın tatlı telaş ve heyecanını yaşamakta olan sanatkâr aynı zamanda usta bir romancı. Karanfilli Kahve, Kehribar Gözyaşları ve Krizantem, İlhami Usta’nın yayınlamaya muvaffak kılındığı romanlarının serlevhalarını oluşturuyor. Aynı zamanda Eskişehir barosu avukatlarından olan İlhami Akan ile sanat yolculuğu üzerine sohbet ettik.

    DEVAMI
  • HATTAT EKREM EŞKİN: AŞK GİBİ BİR MUALLİM YOKTUR!

    Hattat Ekrem Eşkin günümüzün önemli sanatkârlarından biri. Hat sanatını eskilerin ‘efradını cami ağyarını mâni’ dedikleri tarzda icra etmenin gayreti içerisinde bulunan Hattat Eşkin ile hüsn-i hat sanatı yolculuğu üzerine hasbihal ettik.

    DEVAMI
  • MEHMET KESKİNKILIÇ İLE ‘ÇİZGİ’DEN AÇILMIŞ BİR SOHBET…

    Mehmet Keskinkılıç 40 yılını karikatür sanatına adamış bir entelektüel. Ulusal gazetelere, dergilere ve haber portallarına uzun yıllar birbirinden anlamlı karikatürler çizen Mehmet Keskinkılıç ile karikatür sanatı serencamı üzerine hasbıhal ettik.

    DEVAMI
  • SEVİM ŞİRİKÇİ İLE TA’LİK YAZI ÜZERİNE…

    Sevim Şirikçi Cumhuriyet dönemi dördüncü nesil hat sanatının mahir temsilcilerinden biri. Hattat Tahsin Kurt’un öğrencisi olan Şirikçi bir yandan ta’lik yazı neviyle yeni eserlere imza atarken diğer taraftan hat sanatına yeni simalar kazandırmaya gayret ediyor. Hattat Sevim Şirikçi ile yazı yolculuğu üzerine hasbıhal ettik.

    DEVAMI
  • MELİKE KAZAZ İLE HOCASI İSLAM SEÇEN ÜZERİNE…

    Günümüz geleneksel sanatlarının usta ismi, klasik cilt sanatımızın duayeni, hocaların hocası İslam Seçen dünya hayatındaki yolculuğunu tamamlayarak 1 Aralık 2019 Pazar günü Fatih Camii’nden ebediyet âlemin sırlanmıştı.
     
    İslam Seçen, sanatına âşık bir hocaydı, ustaların ustasıydı. Ahilik âdâbı ve fütüvvet ruhuyla mücehhez gerçek bir meslek ve sanat adamıydı. Ebrucu Alparslan Babaoğlu’nun deyimiyle “Cilt sanatının gururu ve duayeni olup bugün kitap sanatlarıyla uğraşan herkesin kendisinden bir şeyler öğrendiği bir sanatçıydı.”
     
    İslam Seçen, mesleğini, cilt sanatını kutlu bir değer, mânâ ve bir adım öte hikmet müessesesi olarak görüp mütemadiyen omuzlarının üzerinde taşıdı. Güzel yaşadı, biiznillah güzel bir ölümle ebediyet âlemine göçtü. Geride binlerce eser ve birbirinden usta çok değerli öğrenciler ve öğrencilerinin öğrencilerini bıraktı.
     
    İslam Seçen Hoca, sayıları binlerle ifade edebilecek sayıda yazma eserin cildini yapmış, medeniyetimizin, kültürümüzün taşıyıcılığını yapan on binlerce yazma sahifeyi restore ederek irfanımızın yarınlara aktarılmasını kendi sorumluluğu özelinde temin etmişti.
     
    İslam Seçen Bey’e rahmeti vesile kılarak öğrencisi Melike Kazaz ile İslam Seçen Hoca’yı konuştuk.
     

    DEVAMI
  • SANAT ESERİNE DÖNÜŞEN PİRİNÇ TANESİNDEN AÇILMIŞ BİR SOHBET…

    Ömer Faruk Tekin ülkemizde sadece iki usta tarafından icra edilen gubari hat sanatının temsilcilerinden biri. Yakın zaman önce iki aylık çalışmayla pirinç tanesinin üzerine İhlas Suresi’ni yazmaya muvaffak kılınan “Gubari” Ömer Faruk Tekin ile son çalışması üzerine hasbıhal ettik.

    DEVAMI
  • USTASIYLA SANATA VE TEZHİBE DAİR…

    Geleneksel sanatlarımızın önemli isimlerinden, günümüz tezhip sanatının usta ismi Selim Sağlam ile sanat, sanatın medeniyet inşasındaki yeri, tezhip sanatı, bu alandaki çalışmaları ve müşterek çalışma kültür ve ahlâkı üzerine sohbet ettik.

    DEVAMI
  • USTASININ DİLİNDEN CİLT SANATI…

    CİLT SANATI YAZININ KORUNMASI GAYESİYLE ORTAYA ÇIKMIŞTIR
    “Yazının icat edilmesi ile birlikte onun korunması gerekli olduğu görülmüştür. Cildin tarihi, bir altlık üzerine yazılmış yazının bağlanıp saklanması ile başlayan bir sanatın öyküsüdür. Yaklaşık olarak 5000 yıllık bu sanatın 1400 yıllık bölümü İslâm cilt sanatı geleneği ile gelişmiş ve yoğrulmuştur.

    DEVAMI
  • FARUK TAŞKALE İLE HOCASI RİKKAT KUNT ÜZERİNE…

    Rikkat Kunt tezhip sanatında günümüzde yaşamakta olan bahar mevsiminin açmasına zemin teşkil eden önemli ustalardan biri. Rikkat Kunt’a rahmeti vesile kılarak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Faruk Taşkale ile Hocası Rikkat Kunt Hanım üzerine hasbihal ettik.

    DEVAMI
  • AYŞE ÖZKAN: İYİ BİR ÇİNİCİ ÇOK OKUMALI, ARAŞTIRMA YAPMALI…

    Ülkemizin önde gelen çini sanatçılarından Ayşe Özkan ile çini sanatı yolculuğu ve çinicilik üzerine konuştuk.

    DEVAMI
  • AMİLA SMAJOVİC - KİLİMİN DEĞERİ BİLİNMELİ

    Bosna Hersek’in önemli sanatkârlarından Amila Smajović ile Saraybosna’daki atölyesinde Boşnak kilimleri üzerine sohbet ettik. 

    DEVAMI
  • GELENEKSEL SANATIMIZIN YÜZAKI KALEMİŞİ

    Ülkemizin önde gelen sanatkârlarından, hocaların hocası Yüksek Mimar, Nakkaş Semih İrteş ile kalemişi sanatı üzerine sohbet ettik.

    DEVAMI
  • HATTAT HÜSEYİN GÜNDÜZ İLE DÜNDEN BUGÜNE HAT SANATI ÜZERİNE…

    Dr. Hüseyin Gündüz 44 yıldır hurufatın içerisinde olan mâhir bir sanatkâr. Osmanlı ile Cumhuriyet arasında köprü vazifesi gören son devrin en mühim sanat sîmalarına yetişerek kendilerinden ders, ilham ve feyz alan Hüseyin Gündüz yarım asra yaklaşan sanat yolculuğunda bir yandan yüzlerce levhaya ketebe koyarken diğer yandan bir o kadar yazıyı, kitabı ve levhayı da restore ederek sanat camiamıza kazandırmış.

    DEVAMI
  • USTASININ DİLİNDEN KEÇE SANATI

    Keçe sanatı uzmanı, Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü keçe sanatı usta öğreticisi Emel Oğuz ile keçe sanatı üzerine konuştuk.

    DEVAMI
  • DR. HATİCE AKSU İLE TEZHİP, ÇİNİ VE KALEMİŞİNDEN AÇILMIŞ BİR SOHBET…

    Dr. Hatice Aksu geleneksel sanatlarımız alanında söyleyecek sözü olan münevver bir sanatkâr. 35 yıldır öz sanatlarımıza yeni eserler ve isimler kazandırmakta olan sanatçı tezhip, minyatür, çini ve kalemişi alanlarında birbirinden değerli çalışmalara râm oluyor.

    DEVAMI
  • AHMET ÇOKTAN İLE BİR SANAT VE ESTETİK SOHBETİ…

    Ahmet Çoktan otuz yıldır öz sanatlarımızla meşgul olan naif bir sanatkâr. Öz sanatlarımızda ebru ile başladığı yolculuğunu tezhip ve katı’ ile güçlendiren Ahmet Çoktan özellikle yurtdışında açtığı sergiler ve verdiği uzun süreli sanat eğitimleriyle irfanımızın, kültürümüzün, sanatlarımızın dört bir kıtada temâşâ edilmesine önemli katkılar sundu.
    Ebrunun, tezhibin ve katı sanatının iç dinamiklerine nüfuz ederek kadim sanatlarımızın şifreleriyle ünsiyet kuran sanatkâr  Ahmet Çoktan ile sanat ve estetik yolculuğu üzerine hasbihal ettik.
     

    DEVAMI
  • GÜRCAN MAVİLİ İLE CİLT SANATINDAN AÇILMIŞ BİR SOHBET

    Gürcan Mavili ülkemizin cilt sanatında yetiştirdiği önemli akademisyenlerden; ustalardan biri. Cilt sanatının inceliklerini hocaların hocası CB Kültür Sanat Büyük Ödülünü haiz İslam Seçen’den öğrenen Mavili, kadim cilt sanatına dair tüm bildiklerini yirmi yıldır hüvesi hüvesine lisans ve yüksek lisans öğrencilerine aktarıyor.  Saadet Gazi’den yazma eser patolojisi, yazılı belgeleri koruma ve onarma dersleri alan sanatkâr bu alanda ülkemizin en yetkin simaları arasında yer alıyor.
    MSGSÜ GSF Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Klasik Cilt Ana Sanat Dalı’nda öğretim görevlisi olarak hizmet etmekte olan sanatçı ile cilt sanatı yolculuğu, klasik cilt ve yazma eser restorasyonu üzerine sohbet ettik.
     

    DEVAMI
  • KUSON WUNVAVONG İLE İÇİNDEN AHŞAP GEÇEN BİR SOHBET

    Kuson Wunvavong Taylandlı emekli okul müdürü bir sanatkâr. Uzun yıllar Taylandlılara eğitim sektöründe hizmet vermiş bulunan Kuson Usta için on parmağında on marifet var dersek sezadır.
    Hayatı boyunca ahşap işleriyle hemhâl olan muhatabımız klasik yöntemlerle tabii malzemelerden masa, sandalye, koltuk, ahşap saksılar, su olukları yapıyor, çömlekçilikte birbirinden güzel ürünler ortaya koyuyor. Eğitim sektöründe çalıştığı yıllarda pek çok sosyal sorumluluk projesine imza atan Kuson Usta kendi elleriyle ahşap malzemeden inşa ettiği evinde sanat ve zanaat çalışmalarını sürdürüyor. Yöneticisi olduğu okulun bahçesinde bulduğu kil yatağındaki hamurlar ile çocuklara fincan, tabak gibi küçük eşyalar yapmayı öğretiyor.
    Geçtiğimiz aylarda Türkiye’yi ziyaret eden Kuson Wunvavong ile Boğaziçi Üniversitesi mezunu damadı Hayrettin Çağlar’ın tercümanlığında zanaatı ve çalışmaları üzerine hasbihal ettik.
     

    DEVAMI
  • DR. ÖĞR. ÜYESİ NAİME DİDEM ÖZ İLE YAZMACILIK SANATI ÜZERİNE

    Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Naime Didem Öz ile yazmacılık sanatı üzerine sohbet ettik.
     

    DEVAMI
  • ERCAN ÖZEK USTA İLE OSMANLI YAYLARI ÜZERİNE


    "Çalışmak zaten ibadettir. Ama, okçuluğun Hz. Peygamber (sav) sünneti üzere ifa edildiği de bir gerçektir. İslâmiyet ile şereflenen bizler, Peygamber Efendimizin (sav) okçuluğu övmeleri ve teşvikleri ile Okçuluğumuzu daha da ileri taşımamız, kısmetimiz olmuştur. Böylelikle atalarımız okçuluk konusunda milletimizi bir adım daha ileri taşımıştır."
     

    DEVAMI
  • DR. EBUBEKİR İNAN İLE BAKIR KAKMA SANATI ÜZERİNE

    Dr. Ebubekir İnan, Adıyaman’da öz sanatlarımıza gönül veren bir akademisyen. Dr. İnan, bir yandan Adıyaman Üniversitesi’nde öğrencilere matematik dersleri verirken diğer yandan bakır kakma sanatına kendi geliştirdiği teknikler ile yeni eserler kazandırmaya gayret ediyor. Sanatkâr ile bakır kakma sanatı ve zanaatı üzerine hasbıhal ettik.

    DEVAMI
  • “USTA”SIYLA NAHT SANATI ÜZERİNE…

    Naht sanatının incelikleri üzerine konuştuğumuz Mesut Dikel 30 yıldır öz sanatlarımıza yeni eserler ve isimler kazandırmakta olan hezarfen bir şahsiyet. Sanat çalışmalarını Adana’da sürdüren Mesut Dikel, Milli Eğitim Bakanlığı’nda görsel sanatlar öğretmenliği vazifesiyle öz sanatlarımızı geleceğimizin teminatı gençlere sevdiriyor.  Mesut Dikel’in elinden mütemadiyen birbirinden güzel evsafı haiz hat, tezhip, ebru, minyatür, kalemişi, naht, sedef kakma, altın- gümüş kesme ve ahşap oyma eserleri çıkıyor.
     
    Son yıllarda ağırlıklı olarak hat ve naht sanatlarında yoğunlaşan Mesut Dikel ile naht sanatı üzerine söyleştik…

    DEVAMI
  • HATTAT MAHMUT ŞAHİN İLE HAT SANATI ÜZERİNE…

    Sanatkâr ecdadımızın “Cismâni aletlerle icra edilen ruhâni mühendislik” şeklinde tabir ettikleri hat sanatı günümüzde usta hattatların eliyle güçlü bir şekilde icra ediliyor. Dünden bugüne ve bugünden yarına hat sanatını Mahmut Şahin Hoca ile müzakere ettik.

     

    DEVAMI
  • REFA GÖKBULAK İLE İÇİNDEN USTA İŞİBASTONLAR GEÇEN BİR SOHBET

    Yurt içinde birçok fuar, festival ve sergiye katılan Refa Usta dünyanın pek çok lideri ve devlet adamı için özel bastonlar imal etmiş. Halihazırda Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Doğu Anadolu Kalkınma Birimi kapsamında “Selçuklu Baston Modernizasyon Projesi”ni hayata geçiren Refa Gökbulak ile sanatı ve Ahlat bastonculuğu üzerine sohbet ettik.
     

    DEVAMI
  • MUZAFFER PİRHASANOĞLU İLE AHŞAP OYMACILIK ÜZERİNE…

    Ahlat’ta bir yandan yeni ahşap oyma eserlerle meşgul olan sanatkâr, diğer yandan da talep edenlere ahşap oyma sanatının inceliklerini öğretiyor. Muzaffer Usta ile ahşap oyma sanatı üzerine hasbihâl ettik.
     

    DEVAMI
  • MERAL DÖNGEL İLE TEL KIRMA SANAT VE ZANAATI ÜZERİNE…

    Meral Döngel ülkemizin önde gelen tel kırma sanatı ustalarından biri. Sanat hüviyetini ilk defa Bartın yöresinde yapılan çalışmalarla kazanmış olması hasebiyle "Bartın işi" olarak da bilinen tel kırma sanatıyla "bir zamanlar" diye bahsedilen dönemlerde çarşaflar, yatak örtüleri, bohçalar, yastık kılıfları, kırlentler ve muhtelif örtüler süslenmiş. Güzide zanaatımız günümüzde elbiselerden, yemek ve yatak odası takımlarına kadar pek çok alanda sanatseverlere merhaba diyor.
    İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü'nde tel kırma sanatına yeni eserler ve isimler kazandırmakta olan Meral Döngel ile tel kırma sanatını konuştuk.
     

    DEVAMI
  • ETEM USTA İLE ”SICAK CAM SANATI”NDAN AÇILMIŞ BİR SOHBET

    Etem Geyik sıcak cam sanatının ülkemizdeki önemli icracılarından biri. Sıcak cam sanatının inceliklerini babasından öğrenen Etem Usta, 30 yıldır içinden cam ve estetik geçen güzelliklere râm oluyor; camdan boncuklar, atlar, biblolar ve muhtelif hediyelik eşyalar üretiyor.
     
    Mesleğini usta çırak yöntemiyle ağabeylerinden öğrenen sanatkâr, bu alandaki tecrübesini İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi’ndeki kurslara katılan öğrencilere aktarıyor. Etem Usta ile sıcak cam sanatı üzerine sohbet ettik.
     

    DEVAMI
  • TARİH, KÜLTÜR VE ESTETİĞİN NİŞÂNESİ: DİVAL İŞİ

    Dival işi yahut Maraş işi sanatı tarihteki ihtişamlı günlerine dönme yolunda emin ve ehil ellerde önemli mesafeler alıyor. Dival işi sanatı üzerine Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Yardımcısı İlkay Belibağlı ile hasbıhal ettik. Mülakata yaptıkları değerli katkılar için çini ustası Ayşe Özkan’a, Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Yusuf Gürlek’e ve gazeteci Hüseyin Belibağlı’na teşekkür ediyorum.

    Dival işi sanatı üzerine Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Yardımcısı İlkay Belibağlı ile görüştük.

    DEVAMI
  • UĞUR KARATAŞ İLE MÜCEVHER TEZYİNATI ÜZERİNE…

    Uğur Karataş, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları bölümü mezunu bir sanatkâr. Hattın yanında tezhip sanatında da önemli eser ve projelere imza atan Uğur Karataş ülkemizin önde gelen mücevher tezyinat ustalarından biri. Sanatçı ile mücevher tezyinatı üzerine sohbet ettik.
     

    DEVAMI
  • RENGİN ALKIN İLE CAM SÜSLEME SANATI ÜZERİNE BİR SOHBET…

    Ülkemizin önde gelen cam süsleme sanatçılarından Rengin Alkın ile sanatı ve çalışmaları üzerine sohbet ettik.
    Rengin Alkın ülkemizin önde gelen cam süsleme sanatı ustalarından biri. Aslen makine mühendisi olan Rengin Hanım, 2005 yılında sanat ve estetik güzellikler adına kalıcı çalışmalar yapma isteği ile Avrupa Birliği Projeleri tarafından finanse edilen bir kursa katılarak tezyinat-cam süsleme sanatına adım atmış.
    Bu sürecin başlangıcında camın ışıltılı dünyasında uygulanan Türk-İslâm motiflerine hayran kalınarak başlayan öğrenme isteği giderek bir meslek haline dönüşmüş. Kursun tamamlanmasından sonra atölyesinde çalışmalarına devam eden sanatçı, cam süsleme sanatına mühendislik formasyonunu da ekleyip sanat ve zanaatının teknik  detaylarını daha da geliştirmek amacıyla çeşitli atölyelerde ve kurslarda çalışmalara koyulmuş. Sanatkâr Alkın 2009 yılında İstanbul Pendik’te açtığı kişisel atölyesinde cam süsleme sanatına yeni eserler kazandırmaya başlayan sanatçı 2014 yılından itibaren yeni atölyesinde eğitim ve sanat faaliyetlerini sürdürüyor.
     

    DEVAMI
  • NUR DİKİLİTAŞ İLE SİM SIRMA SANATI ÜZERİNE…

    Nur Dikilitaş, sim sırma, namı diğer dival işi/Maraş işi adı verilen güzide sanatımızı günümüzde icra eden önemli ustalardan biri. Çalışmalarını Konya’da sürdürmekte olan Nur Dikilitaş ile sim sırma sanatı ve eserleri üzerine hasbihal ettik.
     

    DEVAMI
  • HATTAT RECEP MİNGA İLE KUFİ MAKİLİ YAZILAR ÜZERİNE…

    Recep Minga ile hat sanatı serencamı, Kufi Makıli yazıları ve Yeditepe Bienali üzerine hasbihal ettik.
     

    DEVAMI
  • EMRE AKPOLAT İLE AHŞAP, METAL TASARIMLAR VE HAYALLERİ ÜZERİNE…

    Emre Akpolat ile çalışmaları, hayalleri, yeni tasarımları ve Yeditepe Bienali’nde görücüye çıkan Ketebe sergisindeki çalışmaları üzerine hasbihal ettik.
     

    DEVAMI
  • KALİGRAFİ SANATINA ADANAN BİR ÖMÜR: ETEM ÇALIŞKAN

    Etem Çalışkan günümüzün duayen sanatkârlarından biri... Hocaların hocası… İlminin zekâtını hüvesi hüvesine veren hakikatli bir usta ile kaligrafi sanatına adanan bir ömrü konuştuk.

     

    DEVAMI
  • GELENEKSEL SANATIN TÜM RENKLERİ MİMSANAT AKADEMİSİ'NDE...

    Sanatçı, sanat aydınları yetiştirmek, Türk sanatlarının yayılmasını sağlamak, sanatçılarımızın eserleri ve performanslarıyla sanatseverlere ulaşmayı amaç edinen Mimsanat Akademisi kurucusu, Y. Mimar Fatma Kesgün ile hizmetlerini konuştuk.

    DEVAMI
  • ÇENGELKÖY’DE SANATA AÇILAN KAPI: İSTİVA

    İstiva, günümüzün önde gelen hat sanatkârlarından Levent Karaduman öncülüğünde kurulmuş bir sanat atölyesi.
    Hattat Levent Karaduman ile İstiva Sanat’ın çalışmaları üzerine konuştuk.
     

    DEVAMI
  • KÜTAHYA “KAPI”SIYLA DA GÖZ KAMAŞTIRIYOR

    Kadim şehre giriş yapanları asırların çini sanatı birikimine şahitlik eden çiniler; Kütahya çinileri karşılayacak bundan böyle. Kapıdan öte manaları zarif bünyesinde barındıran, birbirinden âlâ eserin hikâyesini ülkemizin önde gelen çini sanatkârı Mehmet Gürsoy ile konuştuk.
     

    DEVAMI
  • BÜŞRA SAYİ İLE EBRUDAN AÇILMIŞ BİR SOHBET

    Günümüz ebru sanatının duayenlerinden Alparslan Babaoğlu Üstadın talebesi Büşra Sayi ile ebru sanatı üzerine hasbihal ettik.

    DEVAMI
  • GUBARİ HAT USTASI ÖMER FARUK TEKİN İLE SANATI ÜZERİNE…

    Ülkemizin önde gelen gubari hat sanatı ustalarından Ömer Faruk Tekin ile sanatı ve çalışmaları üzerine sohbet ettik.
     

    DEVAMI
  • YAPRAĞI SANATA DÖNÜŞTÜREN USTA: İSMAİL ERDEM

    İsmail Erdem ülkemizin; bir adım öte dünyanın önde gelen yaprak oygu ustalarından biri. Ağaç yaprakları üzerine göz nuru dökerek birbirinden güzel sanat eserleri ortaya çıkaran İsmail Erdem Usta ile içinden yapraklar ve yaprak oygular geçen bir söyleşi yaptık. İlgiyle okuyacağınızı ümit ediyoruz.
     

    DEVAMI
  • BURSA’YA ÖZEL BİR SANAT ESERİ: DEVASA HİLYE-İ ŞERİF

    Bursa Bab-ı Nun Geleneksel Sanatlar ve Kültür Derneği Başkanı Hattat Mahmut Şahin ile İstanbul Küçükköy’ deki evinde, geçtiğimiz aylarda yazmaya muvaffak kılındığı Hilye-i Şerif üzerine konuştuk.

    DEVAMI
  • SULTANAHMET’TE EBRU ‘NEŞVE’Sİ

    Uğur Taşatan ile, Sultanahmet Endüstri Meslek Lisesi bahçesindeki Kılıçhane Binası’nda izleyicilerle buluşan Neşve Çiçekli Ebrular Sergisi üzerine hasbihal ettik.   

    DEVAMI
  • ANKARA’YI GELENEKSEL SANATLARLA YOĞURAN USTA: MEMNUNE BİRKAN

    Yeditepe İstanbul Bienali etkinliklerinde Süleymaniye Salis Medresesi’nde görüştüğümüz Sn. Birkan ile sanat yaşamı, Ankara’da geleneksel sanatların gelişim serüveni ve Bienal üzerine hasbihal ettik.
     

    DEVAMI
  • YEDİTEPE BİENALİ’Nİ AYDINLATAN RUH VE MANA İKLİMİ: YALNIZ DEĞİLSİNİZ

    Faruk Hoca’yla Yeditepe Bienali kapsamında Süleymaniye Salis Medresesi’nde düzenlenmekte olan “Yalnız Değilsin” sergisindeki tasarım ve eserleri özelinde hasbihal ettik.
     

    DEVAMI
  • KUVEYTLİ HATTAT AYMAN HASSAN İLE HARFLER ÜZERİNE BİR SOHBET

    Kuveyt’in önde gelen hat sanatçılarından Ayman Hassan ile sanatı, sanat anlayışı ve ülkesinde icra edilmekte olan hat sanatı faaliyetleri üzerine sohbet ettik.
     

    DEVAMI
  • İZNİK ÇİNİCİLİĞİNİ YAŞAYAN VE YAŞATAN HAKİKATLİ BİR USTA: İBRAHİM ÇELİK

    Geleneksel İznik çinisini yaşayan ve yaşatan İbrahim Çelik Usta ile sanatı, eserleri ve kadim İznik çini sanatı üzerine İznik’teki atölyesinde hasbihal ettik.

    DEVAMI
  • MEYÇEM EZENGİN’DEN MOZAİK SANATINA ESTETİK BİR DOKUNUŞ…

    Mozaik sanatçısı Meyçem Ezengin eserleriyle; bir adım öte hüneriyle sanatseverlere sanatın en içten diliyle "merhaba" diyor: Merhaba!
     

    DEVAMI
  • GÜLFER AKGÖNÜL İLE ÇİNİ SANATINDAN AÇILMIŞ BİR SOHBET

    Çini sanatçısı Gülfer Akgönül ile çini sanatı, Selçuklu seramikleri, İznik çinileri ve hayalleri üzerine konuştuk.
     

    DEVAMI
  • BÜNYAMİN KINACI: KALİGRAFİ ÇİZGİLERİN HAYAT YOLCULUĞUDUR

    Çini, minyatür ve hat sanatlarının yanında desinatörlük çalışmalarında da adından söz ettiren Bünyamin Kınacı kaligrafide yoğunlaşarak ülkemizin bu alandaki önemli temsilcilerinden biri haline gelmiştir. İSMEK Bağlarbaşı İslam-Türk Sanatları İhtisas Merkezi’nde kaligrafi hocası olan sanatkârımızla, estetik, sanat ve kaligrafi çalışmaları üzerine hasbihal ettik.
     

    DEVAMI
  • SERAP TEPEDELEN: HAT SANATI RUH GEOMETRİSİDİR

    Eskişehir’de hat sanatına yeni eserler ve isimler kazandırmakla meşgul olan, Vel-Kalem Geleneksel Sanatlar ve Kültür Derneği üyelerinden Hattat Serap Tepedelen ile sanat çalışmaları üzerine sohbet ettik.

    DEVAMI
  • BEKİR SIDDIK SOYSAL İLE SANAT VE ESTETİKTEN AÇILMIŞ BİR SOHBET

    Günümüzün usta sanatkârlarından, ilim, fikir, sanat ve dava adamı Bekir Sıddık Soysal ile sanat ve estetik güzellikler ve eserleri üzerine sohbet ettik.
     

    DEVAMI
  • BİR ESER, BİR ÜSTAD

    Ümmet-i Muhammed’in gönlüne işlemiş Peygamber (sav) sevgisi vardır. Müslümanlar, Allah’ı ve Resulünü cânından, cânânından daha çok sever ve Ahzab Suresi’nin 71’inci âyet-i celilesinde ifadesini bulduğu üzere itaat eder. “Ve men yutıillâhe ve resûlehu fe kad fâze fevzen azima / Ve kim Allah’a ve Resûlüne itâat ederse, o takdirde gerçekten büyük bir kurtuluşa ermiş olur.”
     

    DEVAMI
  • SAZIN BAM TELİNİ DOKUYAN BİR USTA: ERDAL YAPICI

    Erdal Yapıcı nevi şahsına münhasır kabiliyetleri olan bir usta; sıra dışı bir öğretmen. Hoca ile müzik yolculuğu üzerine sohbet ettik.
     

    DEVAMI
  • BAŞÇARŞI’DA KAMIŞ KALEMDEN ZİKİR SESLERİ DUYULUYOR

    Izudin Duraković, Bosnalı mahir bir hat sanatkârı. Saraybosna’da Osmanlı Cihan Devleti yadigârı Başçarşı’da; Kurşunlu Medresesi’nin hemen yanı başındaki atölyesinde hat sanatına yeni eserler ve isimler kazandırmanın gayreti içerisinde bulunuyor.

    DEVAMI
  • EBRUNUN DERVİŞİ TİMUÇİN HOCA’YA VEFÂ

    Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Sabuncu ile ebruculuk, 2015 yılında vefat eden üstadı Timuçin Tanarslan ve Şanlıurfa Sanat Sokağı üzerine hasbihal ettik.

    DEVAMI
  • ALPARSLAN BABAOĞLU: USTASIZ EBRÛCU OLUNMAZ

    Alparslan Babaoğlu, ebrû talebeliğine kabul normları olan bir üstad. Hocası Mustafa Düzgünman’ın, onun hocası Necmeddin Efendi’nin, onun da hocası Edhem Efendi’nin açtığı ebrû yolunda ebrû yapıp talebe yetiştiriyor.
     

    DEVAMI
  • SELMA BAŞÇI ANKARA’DA İNCE BİR SANAT ZEVKİNİ ÖZENLE İŞLİYOR

    Tezhip ince bir sanat zevkinin özenle işlenmesi; insan ruhunun derinliklerinde bir arada bulunan güzellik, estetik duyuş ve kabiliyetin, göz nuruyla harmanlanan altın ve fırçayla; çoğu zaman da hatla birlikte levhaların aydınlık suretinde buluşmasıdır.

    DEVAMI
  • AYŞE ÖZKAN ANKARA’YI ÇİNİ RENGİNE BOYUYOR

    Ankara’da Hacı Bayram Veli Camii vardır. Anadolu bozkırının orta yerinde Hemedanlı Mehmed Usta’nın kesme taş, mermer ve ahşabı işleyerek ihlâsla inşa ettiği kadim camii… Bir de Çini Ustası Ayşe Özkan vardır Ankara’da.

    DEVAMI
  • HATTAT MEHDİ KURBANİ İLE YÜZÜK TAŞINDAN AÇILMIŞ BİR SOHBET

    Mehdi Kurbani İranlı bir hattat. Bir yandan hat sanatıyla meşgul oluyor, diğer yandan yüzük taşlarının üzerine oyma ve kakma teknikleriyle işlemeler yapıyor, diğer bir yandan da Tahran’daki Muhammed (sav) sanat galerisinde yöneticilik yapıyor.

    DEVAMI
  • HASAN HÜSEYİN KARABAĞ: KARAGÖZ BENİ SEÇTİ!

    Gölge oyunu günümüzün unutulmakta olan sanat, zanaat ve mesleklerinden biri. Ana karakterleri Karagöz ve Hacivat olan gölge oyunu, medeniyetin kadife görünüşlü demir süngerlerinden en fazla nasibini alan medeniyet unsurlarımızdan; seyirlik sanatlarımızdan biridir.

    DEVAMI
  • SÜHEYL ÜNVER EŞİNE NADİR RASTLANAN MÜMTAZ BİR ŞAHSİYETTİ

    Son devrin meşhur entelektüellerinden hekim ve sanat adamı, Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver vefatının 31’inci yılında hayır ve rahmetle yâd ediliyor.

    DEVAMI
  • ALİ ALPARSLAN HOCA MEŞREBİ BÎ MİSL-Ü BÎ BEDEL İDİ

    11’inci vefat yıl dönümünde Prof. Dr. Ali Alparslan’ı hayır ve rahmetle anıyoruz. Yakın dönem hat sanatının en önemli âlimlerinden biri olan Ali Alparslan’ın hatırasını icazetli talebelerinden Hattat Ahmet Sabri Mandıracı ile birlikte yâd ettik.
     
     

    DEVAMI
  • SÜHEYL ÜNVER HOCA’YA VEFÂ

    Son devrin önemli münevverlerinden kültür adamı Süheyl Ünver’e vefatından 30 yıl sonra önemli bir ödül veriliyor.

    DEVAMI
  • HAT SANATINDA YENİ UFUKLAR

    Hattat Levent Karaduman ‘cismani aletlerle icra edilen ruhani mühendislik’ şeklinde tarif edilen hat sanatımızla 20 yıldır hemhâl olan bir sanatkar.

    DEVAMI
  • DÜNDEN BUGÜNE, BUGÜNDEN YARINA MİNYATÜR SANATI

    Günümüzün önemli sanatçılarından Gülçin Anmaç ile dünden bugüne bugünden yarına minyatür sanatı üzerine konuştuk.
     

    DEVAMI
{name}
{content}
+
-
{name}
{content}
+
-

İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

SİZİ ARAMAMIZI İSTER MİSİNİZ?

  • ADINIZ
  • SOYADINIZ
  • TELEFON NUMARANIZ
  • E-POSTA ADRESİNİZ
  • AÇIKLAMA
  • Kişisel Verilerle İlgili Aydınlatma Metni ’ni okudum, başvuru kapsamında kişisel verilerimin işlenmesine onayım vardır.
{name}
{content}
+
-
{name}
{content}
+
-

İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

SİZİ ARAMAMIZI İSTER MİSİNİZ?

  • ADINIZ
  • SOYADINIZ
  • TELEFON NUMARANIZ
  • E-POSTA ADRESİNİZ
  • AÇIKLAMA
  • Kişisel Verilerle İlgili Aydınlatma Metni ’ni okudum, başvuru kapsamında kişisel verilerimin işlenmesine onayım vardır.

İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

BİZ SİZİ ARAYALIM

  • ADINIZ
  • SOYADINIZ
  • TELEFON NUMARANIZ
  • E-POSTA ADRESİNİZ
  • AÇIKLAMA
  • Kişisel Verilerle İlgili Aydınlatma Metni ’ni okudum, başvuru kapsamında kişisel verilerimin işlenmesine onayım vardır.