TÜRKİYE'NİN İLK ‘UÇAN MÜZE’Sİ ESKİŞEHİR'DE AÇILIYOR
Türkiye’nin ilk 'uçan müze'si Eskişehir Sivrihisar Uluslararası Sportif Havacılık Merkezi'nde (SUSHM) 8 Mart 2020 Pazar günü Eskişehir’de açılıyor.
Eskişehir, Türk havacılığının önemli merkezlerinden biri. Türkiye’nin ilk ve tek hava parkına ev sahipliği yapmakta olan Eskişehir, ‘Uçan Müzesi’yle de dikkatleri üzerine çekmeye hazırlanıyor. Sivrihisar Sportif Havacılık Kulübü Derneği M. S. Ö. Hava ve Uzay Müzesi Sivrihisar Havacılık Merkezi’nin Necati Artan Tesisleri’nde kapılarını, gönlünde gökyüzü pencereleri bulunan havacılık sevdalılarına açmaya hazırlanıyor. Bir süredir deneme amaçlı olarak ziyaretçi kabul etmekte olan müze 8 Mart 2020 Pazar günü resmen açılıyor.
NECATİ ARTAN KİMDİR?
Sivrihisar Havacılık Merkezi yöneticileri tesislerinin ismini vefâ sadedinden Türkiye’nin ilk jet pilotlarından biri olan Necati Artan’a hasretti. Necati Artan, Türk Hava Kuvvetleri’nin halk arasında ’Uçan Kuğular’ olarak bilinen akrobasi takımı Milli Akrotim’in kurucusu. Artan’ın kurucusu olduğu Uçan Kuğular’ın F-86 uçakları ile İstanbul semalarında 9 ve 12 uçakla yaptığı gösteriler bir dönem kamuoyunun gündemine oturmuş. 31 Ekim 1965 günü Dolmabahçe Sarayı üzerinde yapılan akrobasi gösterileri ise havacılık meraklılarının hafızalarına yer etmiş. Necati Artan, 191. Filo Komutanlığı görevinin ardından emekli olmuş. 1950 yılında pilotluğa başlayan, Türk Havacılık Tarihi’nin efsane isimlerinden biri olan Necati Artan 2015 yılında hayata veda etmiş.
TÜRKİYE’NİN İLK HAVA PARKI
Türkiye’nin ilk hava parkı olan Sivrihisar Uluslararası Sportif Havacılık Merkezi’nin kapıları havacılık âşıkları için her zaman açık. Pek çok kişinin sivil havacılıkla tanışıp hayallerinin gerçekleştirmesinde önemli rol oynayan hava parklarının sayısı Türkiye’de arttıkça sektör de gelişecek.
Son 20 yıldır hava yolu taşımacılığı Türk ekonomisinin önemli iç dinamikleri arasında. Bundan 50 yıl önce bulutlar içerisinde süzülüp giden bir uçakla yer alabilmek oldukça pahalı bir hayâldi. Özellikle son 20 yılda söz konusu hayâl gerçeğe döşmüş olsa da. Türkiye’de pek çok kişi uçma şansına erişebilse de, ülkemizde henüz gökyüzü ile tanışamayan ve bunun günümüz hayatı içindeki önemini hissedemeyen daha pek çok vatandaşımız bulunuyor.
Eskişehir Sivrihisar Uluslararası Sportif Havacılık Merkezi (SUSHM) sosyal sorumluluk projesi kapsamında uçağa henüz binmemiş yüzlerce vatandaşımızı Sivrihisar’da gökyüzüyle buluşturdu.
UÇMAYAN KÖY KALMASIN
SUSHM, hayatlarında hiç uçma şansı bulamamış olanları gökyüzüyle tanıştırmak için beş yıl önce Uçmayan Köy Kalmasın isimli bir sosyal sorumluluk projesini başlatmıştı. Geride kalan süre içerisinde proje kapsamına Sivrihisar ve civarında yaşayan yüzlerce köylü uçuş deneyimine sahip oldu. Projede yer alan pilotlar; Ali İsmet Öztürk, Fevzi Ak, Erdoğan Menekşe, Ahmet Emin Bekmezci ve Şadi Keskin eşliğinde ilk kez uçma fırsatı bulan Sivrihisarlı köylüler, kadın-erkek, çoluk-çocuk demeden uçuş deneyimini yaşama fırsatını elde etti.
UÇAN MÜZE 8 MART 2020 TARİHİNDE KAPILARINI AÇACAK
Sivrihisar Sportif Havacılık Kulübü Derneği’nin bir hizmeti olarak 8 Mart 2020 tarihinde hizmete girmeye hazırlanan M. S. Ö. Hava ve Uzay Müzesi’nde Türk havacılığının yanı sıra dünya havacılık sektörünün ilerlemesinde payları bulunan birbirinden değerli hava araçları ziyaretçilerini bekliyor olacak.
ALAMETİFARİKASI MÜZE UÇAKLARIYLA UÇULMASI
Ülkemiz geneliyle birlikte sanat ve kültür kenti Eskişehir’de de pek çok müze bulunuyor. M. S. Ö. Hava ve Uzay Müzesi’nin alametifarikası uçan müze olması. Müzenin envanterinde kayıtları bulunan hava araçları sadece sergi nesnesi değil. Müzede havacılık meraklılarının ilgisini çeken uçakların bakımları düzenli olarak yapılıyor ve birçoğu uçuyor ve her an uçmaya hazır durumda…
BİRBİRİNDEN ÖZEL 11 UÇAK ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR
Bin metrekarenin üzerinde kapalı alana sahip olan müzede 11 uçak bulunuyor. Douglas DC-3, North American P-510 Mustang “Ferocious Frankie”, North American T-6G Texan/Harvard “Happy Hour”, Boing Stearman A75N11 PT-17, Supermarine Spitfire, Polaris Skin/582 Microlight, Phantol X2 Ultralight, Fouga Cm. 170 Magister, Boing Stearman E75 PT-13D ve Aorelite 103, müzenin dikkat çeken hava araçlarını oluşturuyor.
Benzer müzelerde hava araçları sadece sergilik durumdayken M.S.Ö. Hava ve Uzay Müzesi’nin ziyaretçileri sergi alanlarında gördükleri uçaklarda usta pilotlar eşliğinde mavi göklere açılma imkânını elde edecek.
Müzede II. Dünya Savaşı’nda görev almış savaş uçaklarının yanı sıra ülkemizin en yaşlı uçaklarından biri olma unvanına sahip Boeing Stearman E75 de sergileniyor.
DOUGLAS DC-3 YAHUT TÜRK LOKUMU!
Müzede sergilenen Amerikan “Douglas Aircraft Company” tarafından DC-2 modeli geliştirilerek üretilen çift motorlu ve kuyruk tekerlekli yolcu uçağı olan DC-3’e yakından bakalım... 1935 yılından itibaren dünya hava yolu taşımacılığında bir çok görevler üstlenen ve ilk uçuşunu 17 Aralık 1935 tarihinde gerçekleştiren uçağın yolcu kapasitesi, hızı ve ekonomik operasyon özellikleri hava yolu şirketlerinin dikkatlerini üzerine çekmiş.
M.S.Ö. Hava&Uzay Müzesi envanterinde bulunan 2204 seri numaralı Douglas DC-3, 1940 yılında bir hava yolu şirketine "Flagship Cleveland" adıyla teslim edilmiş. Kısa zaman sonra Amerika’nın 2. Dünya Savaşı’na fiilen girmesiyle birlikte ABD Ordusu Hava Kuvvetleri’ne (USAAF) tahsis edilen uçak, Avrupa’ya gönderilmiş. Uçağın pilotu bu intikal uçuşu sırasında yakıt almak için indiği “Güney Greenland” hava alanında etrafında Alman denizaltılarının olması sebebiyle bunların el bombaları ile tahrip edilmesi görevini üstlenmiş. El bombaları, sökülen kapıdan aşağıya personel tarafından atılmış! Böylelikle bilahare müzenin envanterine girecek olan uçak, hava bombardıman görevine gönderilen “ilk ve tek DC-3” olma özelliğine de sahip olmuş.
2. Dünya Savaşı’ndan sonra Trans Texas Havayolları tarafından satın alınan uçak, 1971 yılında Provincetown–Boston Havayolları’nda, 1992’de ise Champlain Air şirketinde uçuşlarına devam etmiş. 2009 yılında İsviçre merkezli “Super Constellation Flyers Association” tarafından satın alınan söz konusu DC-3, Breitling sponsorluğunda uçuşlarına devam etmiş. 2017 senesinde bu firmanın sponsorluğunda tam bir dünya turunu tamamlayarak “dünyayı dolaşan en yaşlı uçak” unvanını da kazanmış. Dünya turu sırasında 45.400 km. mesafe kat ederek 258 saat uçuş, 147 kalkış ve iniş yapan DC-3, 27 ülkeye ve 62 şehre uğramış. Bu uçuşlarda birçok değişik ülkeden toplam 1.022 kişi DC-3’ün yolcusu olmuş. Uçak, ayrıca dünya çapında hava gösterilerinde de yer almış, sinema ve TV yıldızı olarak film ve belgesellere konu olmuş. Hâlen “uçar durumdaki” DC-3, Mart 2019 tarihinde, M.S.Ö. Hava&Uzay Müzesi envanterine kaydedilmiş. Böylelikle efsanevi uçağın adı “Turkish Delight” olarak Türkiye göklerindeki yerini alırken M.S.Ö. Havacılık Müzesi’ne Ali İsmet Öztürk ve Kamuran Keskin tarafından kazandırılmış.
ESKİŞEHİR İLE ANKARA ARASINDA
M.S.Ö. Hava ve Uzay Müzesi Sivrihisar’da... Sivrihisar, Eskişehir ile Ankara arasında konumlanıyor.
Müzenin öne çıkan bir diğer özelliği de haftanın tüm günlerinde ziyaretçi kabul edecek olması. Her gün 10:00-17:00 saatlerinde kapılarını açık tutacak olan müzeye girişler serbest/ücretsiz olacak.
GIFT SHOP’A UĞRAMAYI İHMAL ETMEYİNİZ!
Müzede yer alan Gift Shop’ta müze alanında sergilenmekte hava araçlarıyla ilgili çeşitli hediyelik eşyalar; kupalar, ajandalar, t-shirtler sahiplerini bekliyor. Hediyelik eşyaların tamamı müze için özel olarak üretildiğinden başka bir yerden temin edilmesi mümkün değil. Ziyaretçiler burada kendileri ve sevdikleri için Müze ve Eskişehir hatırası olarak kalıcı özellikte hediyeler edinme imkânına da sahip olacak.
SİVRİHİSAR SPORTİF HAVACILIK KULÜBÜ DERNEĞİ MİLLİ HAVACILIK MİSYONUNUN HİZMETİNDE
Sivrihisar Hava Parkı’nı ülkemize kazandıran Sivrihisar Sportif Havacılık Kulübü Derneği 2019 yılında yedi büyük etkinlik gerçekleştirdi. Yurt içi ve yurt dışından yaklaşık yüz bin misafiri ağırlayan Merkez yöneticileri 8 Mart 2020 tarihinde hizmete girecek olan M. S. Ö. Hava ve Uzay Müzesi ile ülkemizin havacılık faaliyetlerine yeni bir dinamizm kazandıracak.
AY YILDIZ ÂŞIĞI BİR GRUP GÖKYÜZÜ SEVDALISI…
Müzeyi ve Merkezi, Sivrihisar Sportif Havacılık Kulübü Derneği’nin Milli Havacılık Misyonuna hizmet etmeye sevdalı bir grup Ay-Yıldız âşığı kurmuş. Kâr amacı gütmeyen bir organizasyon, sivil toplum kuruluşu burası. Şu ana kadar gerçekleştirilen tüm faaliyetler gönüllü bağışlarla ve sponsorluklarla imece usulüyle hayata geçirilmiş.
TÜRK YILDIZLARI VE SOLOTÜRK SİVRİHİSAR SEMALARINDA…
Ülkemizin, bir adım öte medeniyetimizin değerlerine gönül vermiş bireylerin oluşturduğu Merkez ve Dernek, uluslararası havacılık gösterileri ile memleketimizin dünyaya prestijli platformlarla tanıtımına öncülük etmek vazifesinde de gönüllü. Bu anlamda Eskişehir Sivrihisar Uluslararası Sportif Havacılık Merkezi yurdumuzun gururu olan kurumlarımız nezdinde de gördüğü kabuller neticesinde 2019 yılında düzenlediği Sivrihisar Hava Gösterileri’nde Türk Yıldızları’na ve Jandarma Çelik Kanatlar’a; 2018 yılında SoloTürk’e, 2017’de ise TAİ Atak Helikopteri'ne ve Hürkuş’a ev sahipliği yapmış.
DERNEĞİN MİSYONU MİLLÎ HAVACILIK SEKTÖRÜNE İLAVE KATMA DEĞERLER ÜRETMEK
Misyonu, millî havacılık sektörüne katkıda bulunmak, vizyonu, günümüz teknoloji ve uygulamalarının gerektirdiği şekilde işlerini doğru yapmak, ülkemizde bu anlamda gelecek nesillere iz bırakan örnekler teşkil etmek olan Sivrihisar Sportif Havacılık Kulübü Derneği her türlü gönüllü katkıya ve işbirliğine açık.
ZAMANA YOLCULUK YAPMAK İSTEYENLER 8 MART’TA SİVRİHİSAR’A DAVETLİ…
Eskişehir Sivrihisar Uluslararası Sportif Havacılık Merkezi'nde gayri ticari ve sportif amaçlı uçuşlar için verilen hizmetlerin önemli bölümünün ücretsiz olduğunu belirttikten sonra zamana yolculuk yapmak isteyenlerin 8 Mart 2020 Pazar günü Sivrihisar’a davetli olduğunu belirterek yazımıza nihayet verelim.
İbrahim Ethem Gören