MÜSTESNA BİR SANAT ETKİNLİĞİ: KIRK HADİS SERGİSİ
Çamlıca’da Yıldız Holding seminer ve sergi salonunda açılan Kırk Hadis Sergisi eserleri ve sergi kitabıyla bu alanda şimdiye kadar düzenlenen en yetkin çalışmalardan biri olma özelliğine sahip.
Mevlid-i Nebi Haftası vesilesiyle açılan sergideki yazıların temasını Sevgili Peygamberimizin (sav) tüm dünyaya iyilik yayan, doğru davranışları teşvik edici hadisi şerifler oluşturuyor.
SERGİDE DUAYEN HATTAT HÜSEYİN KUTLU’YA TALEBELERİ EŞLİK EDİYOR
11 Kasım Pazartesi günü sanatseverlerin yoğun katılımıyla açılışı gerçekleştirilen sergide günümüzün duayen hattatlarından Hüseyin Kutlu’ya artık her biri usta olmuş ve yeni hattatlar yetiştirmiş öğrencileri eşlik ediyor. Abdulhadi Erol Dönmez, Abdullah Aydemir, Ayşe Onat, Berrak Özdoğan, Betül Kırkan, Betül Şerife Güneş, Canan Arvas, Emine Ged, Emine Şirvan, Esra Aygüler, Feyza Kırkan, Gülşen Yıldız, Habibe Kalafat, Hüseyin Kutlu, Kenan Yüksel, Merve Altunel, Nazan Türkmen, Rümeysa Havranlıoğlu, Şinasi Süleymanoğlu, Vahide Karababa ve Veysel Kucuras 40 Hadis Sergisindeki birbirinden âlâ levhalara ketebe koymamaya muvaffak kılınan hattatlarımız.
ESERLERİN TEZYİNATI TEZHİP SANATIMIZIN YÜZAKI
40 Hadis Sergisinde sülüs, celi sülüs, nesih, nestalik ve celi talik yazı nevilerinde kaleme alınan hadis-i şerif levhalarının etrafında günümüz tezhip sanatının yüzakı mahiyetinde tezyinat uygulamaları bulunduğunu söylememiz vakıa mutabık olacaktır. Söz konusu eserleri tezyin eden sanatkârlarımızın isimleri ise şöyle: Abdullah Aydemir, Ayşe Civelek, Ayşe Cömert, Betül Şerife Güneş, Deniz Akın, Esra Ciğerli, Feyza Ünaldı, Gülay Cengiz, Gülhanım Dönmez, Melike Ünaldı, Meltem Uçar, Rukiye Şahin, Selvi Bodurlar, Şeyma Yallıhep, Vahide Karababa, Zeliha Yıldız, Zeynep Atabey ve Zeynep Yüksek.
GELENEKSEL SANATLARDA KURUMSAL DESTEKLER ÖNEMLİ
Kurumsal organizasyonların geleneksel sanatlarımızın ihya ve inşasına yönelik hizmetlere destek olmaları önemli. Ancak bu türden kurumsal bütüncül gayretlerle 40 Hadis Sergisi gibi nitelikli organizasyonlar ortaya çıkabilir. Yıldız Holding’in yakın geçmişte düzenlediği Hat Sanatının Şaheserleri Hilye-i Şerifeler sergisi ile 1400. Yılında Kur’an-ı Kerim sergisi istisnai nitelikli sanat olayları olarak geleneksel sanatlar tarihimizdeki yerini almıştı. Mezkur müessesenin Esmâü’l-Hüsnâ ve Aşk sergileriyle birlikte Ekrem Hakkı Ayverdi’nin Kalem Güzelleri sergisini de son cümleye dâhil edebiliriz.
MURAT ÜLKER: SANATKÂRLARA TEŞEKKÜR EDİYORUM
Yıldız Holding İcra Kurulu Başkanı Murat Ülker 40 Hadis Sergisiyle ilgili şu hususlara dikkat çekiyor: “Mevlid-i Nebevi Haftası’nın manevi iklimine uygun olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın değerli hat ve tezhip eserleriyle ifade ettiği “Kırk Hadis Sergisi’ne ev sahipliği yapmanın heyecanını yaşıyoruz.
Peygamber Efendimizin (sav) doğum günü olan Mevlid Kandili vesilesiyle özel bir sergi gerçekleştirdik ve sergi kitabının hazırlanmasına destek olduk. Bu kitaba konu olan sergimiz “El-Emin, samimiyet ve güven” temalı kırk hadisten oluşuyor. 10 dilde tercümesi yapılarak basılan bu eserde yer alan levhalar, Hattat Hüseyin Kutlu ve öğrencileri tarafından yazıldı; tezyinatı ise müzehhibe Şehnaz Özcan ve öğrencileri tarafından yapıldı.”
PROF. DR. ALİ ERBAŞ: PROJEYE EMEK VE GÖNÜL VEREN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM
Kitabın takdim yazısında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş 40 Hadis geleneğini, Efendimizin (sav) “Allah, bizden herhangi bir şeyi işiten ve işittiği gibi de tebliğ edip başkalarına aktaran kişinin yüzünü ak etsin” kutlu sözünü kendilerine rehber edinen Hakk âşıklarının çalışmalarının mütemadiyen canlı tuttuğunu belirttikten sonra muhataplarına şu cümlelerle hitap ediyor: “Diyanet İşleri Başkanlığı olarak toplumsal hayatın farklı yönlerine temas eden “Kırk Hadis Kataloğu” çalışmasını halkımızla buluşturmaktan dolayı şerefyap olduğumuzu belirtmek isterim.
Emekleriyle bu nadide çalışmada her bir hadis-i şerifi geleneksel Türk-İslam sanatlarıyla buluşturan değerli hattatımız Hüseyin Kutlu’ya, diğer hattatlarımıza, müzehhip ve müzehhibelerimize şükranlarımı sunuyorum. Sevgili Peygamberimizi (sav) ve onun üstün ahlâkını yakından tanımamıza vesile olacak bu güzide çalışmanın hazırlanması, basımı ve okurlarla buluşturulması noktasında emek ve gönül veren herkese teşekkür ediyorum.
Peygamberimizin (sav) eşsiz kelâmının kalbimize inşirah, zihnimize berraklık, ufkumuza genişlik, aklımıza istikamet vermesini; hayatımıza güzellik ve ahlâkımıza değer katmasını temenni ediyor, onun sünnetine uygun bir hayat yaşama gayretimizde bizleri muvaffak kılmasını ve bu önemli çalışmanın hayırlara vesile olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.”
ALİ ÜLKER: EFENDİMİZİN (SAV) TAVSİYELERİNİ TOPLUMUMUZA GÖRSEL OLARAK DA ULAŞTIRMAK İSTEDİK.
Yıldız Holding İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, sergi açılışında yaptığı konuşmada şu hususlara değindi: “Günümüz toplumunda en çok ihtiyaç duyulan ve arzu edilen hususlardan bir tanesi de yeni nesil gençlere birer rol model oluşturmak ve toplumda güzel örneklikleri çoğaltmak. Bu sergi vesilesiyle de topluma, toplumsal meselelere bir söz söylenmiş, cevap verilmiş oluyoruz.
SERGİNİN KONUSU EL-EMİN
Serginin konusu El-Emin. Bilindiği üzere Mekkeli müşrikler nezdinde dahi Efendimizin (sav) sıfatı El-Emin’di. Buradan yola çıkarak El-Emin’den neş’et eden hadislerle Efendimizin (sav) topluma tavsiyelerini, özlü sözlerini görsel olarak hedef kitlemize ulaştırmak istedik. Ayrıca 21 hattatın ve 18 tezhipçinin emeklerinin bulunduğu serginin kitabını da hazırladık.”
HATTAT HÜSEYİN KUTLU: KARİKATÜR KRİZİNDE “BEN NE YAPABİLİRİM”İ DÜŞÜNDÜM.
Günümüz hat sanatının duayen isimlerinden, hocaların hocası Hattat Hüseyin Kutlu sergi açılışında yaptığı selâmlama konuşmasında şu hususların altını çizdi: “Danimarka’da karikatür krizi hadisesi yaşanınca “Ben ne yapabilirim?” diye düşündüm. Çünkü dünya Efendimizi (sav) gereği gibi tanıyamıyor. Malum, BM’nin İnsan Hakları Beyannamesi var. Hâlbuki bunun en âlâsını 14 asır önce Sevgili Peygamberimiz (sav) Veda Haccı’nda dile getirdi.
Veda Haccı hak ve özgürlükler bağlamında İnsan Hakları Beyannamesi’nin çok çok ötesinde bir yerlerde konumlanır. Bunun üzerine, Destegül 40 Hadis Serilerini hazırlamak nasip oldu.
Dünyaya en güzel mesajları bizim sanatlarımızla, geleneksel sanatlarımızla verebiliriz. Bizim millî kültürümüz, medeniyetimiz, sanatımız nostaljik bir hatıranın ötesindedir. Biz ne yazık ki kendi medeniyetini inkâr eden bir milletiz. Milletimiz tekrar bu medeniyeti yaşanılır ve yaşatılır bir medeniyet, İslâm medeniyeti olarak ihya ve inşa etmeden sanatlarımızın ayakları yere basmayacaktır!
HÜSEYİN KUTLU: KONULU SERGİLER DÜZENLEMELİYİZ
Bugün bizim dünyaya vereceğimiz teşhirli mesajlarımız vardır ki bunu kendi öz sanatlarımızla vermeliyiz. Dünyaya mesaj vermeliyiz, gündemi takip etmeliyiz. Pek çok sergi yapılıyor. Oradan, buradan pek çok hattat, sanatkâr katılıyor. Bunların tesirleri bir yere kadar. Oysa bizler konulu sergiler yapmalıyız. Bu tür sergilerin sayısını artırmalıyız. Kelâmın en güzeli; Allah’ın kelâmı bizde. İlâhî kelâmın içinde olmayan, bize hitap etmeyecek hiçbir şey yok. En güzel sözler de bizde. Sevgili Peygamberimizin (sav) sözleri en güzel sözler. Ayrıca kelâm-ı kibarımız ve atasözlerimiz var. Bu sanatlarımız; hattımız, tezhibimiz, minyatürümüz dekoratif unsur olmanın ötesinde kristal, billur kaplarda yed-i beyza misali mesaj verebilmelidir.”
Yıldız Holding’in Çamlıca’daki sergi ve seminer salonunda Şubat 2020 ayına kadar ziyaretçilerini beklemekte olan Kırk Hadis sergisinin açılışına dair izlenimlerimizi sergi kitabında ilk eseri olarak takdim edilmekte olan Hattat Abdullah Aydemir’in celi sülüs hat neviyle ketebe koyduğu ve müzehhibe Feyza Ünaldı’nın tezyin ettiği Temîm ed-Dârî’nin (ra) naklettiği hadis-i şerif ile nihayet verelim.
Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurdu. “Din Samimiyettir.” Kime karşı?” diye sorulunca, “Allah’a, Kitabı’na, Peygamberi’ne, Müslümanların yöneticilerine ve bütün Müslümanlara.” buyurdu. (Müslim, Îmân, 95)
İbrahim Ethem Gören