KURRETU’L-AYN ESENTEPE’DE
Katı’ sanatı Ustası Müjgân Başköylü ve öğrencilerinin “Kurretu’l-Ayn Katı’ sergisi genel müdürlüğümüz sanat galerisinde açılarak sanat ve estetik güzelliklerinin naif diliyle sanatseverlere “Merhaba!” dedi.
13 Ekim Perşembe günü bankamız camiasının, sanatkârların ve sanatseverlerin yoğun iştirakiyle açılan sergide birbirinden âlâ eserler yer alıyor.
Genel Müdürümüz Ufuk Uyan’ın açılışını yaptığı sergide Müjgân Başköylü’nün ve çalışma arkadaşlarının eserleri sergileniyor.
KATI’ SANATINDA ORD. PROF. DR. SÜHEYL ÜNVER KİLOMETRE TAŞI
Yakın dönem katı’ çalışmasında Süheyl Ünver bir nevi kilometre taşı mahiyetinde. Osmanlı Cihan Devleti'nin ihtişamlı asırlarının ardından unutularak kütüphanelerin/müzelerin raflarında ziyaretçilerini bekleyen ince kâğıt oymacılığı sanatı katı’, diğer pek çok öz sanatımızda olduğu gibi Osmanlı ile Cumhuriyet Türkiye’si arasında sanat köprüsü vazifesini gören Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver’in gayretleriyle günümüze taşınmıştı.
‘Süheyl Hoca Mektebi’nde yetişen Gülbün Mesara ve Dürdane Ünver'in yoğun gayretleriyle yeniden eski zamanların sanat izzetine kavuşan katı’, mezkûr hocalarımızın ve öğrencilerinin ellerinde yeni eserler ve isimlerle hayatiyetini sürdürüyor.
TALEBELİKTEN HOCALIĞA…
Son cümleye elbette Müjgân Başköylü’yü de dâhil etmemiz gerekiyor. İşletme eğitimi alan Müjgân Başköylü geleneksel sanatlardan katı sanatına gönül verince 1997 yılında Süheyl Ünver Nakkaşhanesi’nde Gülbün Mesara ile çalışmalara başlamış. Tezhip, minyatür ve katı’ alanlarında çalışmalar yapan sanatkâr, 2001 yılında icazetini alarak 2006 yılına kadar mezkûr atölyenin katı’ grubunda arkadaşlarıyla birlikte göz nuru dökmüş. 2004-2010 yılları arasında Dürdane Ünver Usta ile Milli Saraylar Daire Başkanlığı Geleneksel Türk Sanatları Eğitim Merkezi Katı’ Atölyesi’nde eserler üreten Başköylü, akabinde 2008-2010 yıllarında Dürdane Ünver’in riyasetinde Klasik Türk Sanatları Vakfı’nda katı’ dersleri vererek öğrenci yetiştirmiş.
NYISLAMICARTS YAHUT ABD’DEN ÖZ SANATLARIMIZA AÇILAN KAPI
2010 yılından bu yana ABD’de yaşayan Başköylü sanat çalışmalarını New York’ta sürdürerek kurucusu olduğu Nyislamicarts grubunda tezhip, minyatür ve katı’ sanatlarına yeni eserler ve isimler kazandırmanın gayretinde bulunuyor.
Öğrencilerine evvelemirde tezhip dersleri veren sanatkâr, çalışmalarından görüp katı’ sanatına ilgi duyanlara da hocasından katı’ sanatına dair ne öğrendiyse tamamını talebelerine öğretmenin gayreti içerisinde bulunuyor.
Nyislamicarts grubunda tezhip ağırlıklı çalışmaların yanında katı’ çalışmalarının küçük adımlarla ilerlediğini Müjgân Hoca’dan öğreniyoruz. Sanatkâr, tezhip, minyatür ve katı’ kitap sanatları olduğu için ortaya çıkan eserleri ABD’de üniversitelerde ve özellikle kütüphanelerde sergiliyor. Sanatkâr, bu bağlamda Kasım ayı sonunda Manhattan’da açacağı karma sergiye ilgilileri davet ediyor.
KURRETU’L-AYN’DA MEDENİYETİMİZİN İHTİŞAMINA VURGU VAR
13 Ekim günü açılışı yapılan sergi, Nyislamicarts çalışmalarının katı’ öncelikli bölümünü kapsıyor. Kurretu’l-Ayn’da Müjgân Başköylü ve öğrencilerinin çalışmalarının öznesinde yoğun bir emek ve ustalık göze çarpıyor. Sanatkârların sanat ve estetik duyuşları, naif ruh dünyaları, desen ve renk, kompozisyona dönüşerek Kurretu’l-Ayn’da medeniyetimizin ihtişamına vurgu yapıyor.
KURRETU’L-AYN / GÖZ NURU
Kurretu’l-Ayn Arapça bir terkip, göz nuru anlamına geliyor. Sergideki levhalar da bizatihi göz nurunun eseri. Sergideki levhalarını saray bahçesi çiçekleri, gülbezekler, ayna arkaları, erguvanlar, ciltler, vazo ve çiçekler, karanfiller, Divriği bezemeleri, bahar dalları, leylaklar ve katı’ın olmazsa olmazı erguvan ağaç ve çiçekleri oluşturuyor.
Kurretü’l-Ayn’da Müjgân Başköylü’ye artık her biri çalışma arkadaşı olan öğrencileri; Elinor Aisnah Holland, Zinnur Doğanata ve Behnaz Karjoo eşlik ediyor.
SERGİDE KAT’I, TEZHİP VE HAT ÖZEL BİR AHENKLE EL-ELE TUTUŞUYOR
Katı’ eserlerinin hatlarına Ebubekir Altıok, Elinor A. Holland, Fevzi Günüç, Fuat Başar, Hüseyin Kutlu ve Betül Kırkan ketebe koymuş. Bu vesileyle 2013 yılında kaybettiğimiz Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi kurucu dekanı Prof. Dr. Fevzi Günüç’ü hayırla yâd ediyoruz.
Tüm tezyini sanatlarımızın baştacı olan hat sanatı sergimizde kat’ı ile de iç içe geçerek lahuti bir ahenkle el-ele tutuşuyor. Tezhiple, hatla bezenen katı’ çalışmaları izleyicileri Topkapı Sarayı Nakkaşhanesi’nin ihtişamlı zamanlarına götürüyor. Buketlere, vazodaki çiçeklere ve bezemelere baktığımızda birkaç asır öncesinden Baba Nakkaş’ın, Şah Kulu’nun, Matrakçı Nasuh’un, Abdullah Buhari’nin, Ali Üsküdari’nin sesini ve nefesini duyar gibi oluyorsunuz.
BAŞKÖYLÜ: "BU MEDENİYETE AİT İFADELER UNUTULMAMALI."
Katı’ sanatkârı Müjgân Başköylü’nün serginin ismiyle ilgili mülahazaları şöyle: “Kuveyt Türk, Arap-Türk iştiraki olan bir müessese. Serginin ismini belirlerken bu hususu dikkate aldık. Bizim çalışmalarımız netice itibarıyla göz nurunun eseri. Göz nurunun Arapça karşılığı “Kurretu’l-ayn.” Mezkûr isim Kur’an-ı Kerim’de de iki yerde zikrediliyor. Manasının vakıa mutabık olacağını düşündük ve sergimizin ismi böylelikle ortaya çıktı. Ayrıca halkımızın da eski(mez) ifade ve kelimelere karşı duyarlı olmalarını istirham ediyoruz.”
AMACIMIZ HALKI ESERLE BULUŞTURMAK
Başköylü, serginin amacını “Sanatlarımız iç estetiğimizin yansıması mahiyetinde. Gayemiz İslâm-Türk sanatlarının; özellikle kitap sanatlarının her anlamda güzelliğini göz önüne sermek. Sergilerle estetik güzelliklerimize vurgular yaparak insanlarımıza ulaşmak istiyoruz, amacımız sanatlarımızı tanıtmak, halkla sanatçıyı, halkla eseri buluşturmak.” cümleleriyle özetliyor.
UFUK UYAN: "GELENEKSEL SANATLARIMIZA DESTEK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ."
14 Kasım Pazartesi gününe kadar genel müdürlük binamızın sergi salonunda ziyaretçilerini bekleyecek olan sergimize ilişkin değerlendirmelerimizi genel müdürümüz Ufuk Uyan’ın kanaatleriyle nihayete erdirelim:
“Kat’ı sanatkârı Müjgân Başköylü Hanımefendi tarafından “Göz Nuru” olarak ifade edilen ve gerçek bir göz nuru olan bu sergi, Kuveyt Türk olarak, Genel Müdürlük binamız sergi salonunda sergilenen ikinci katı’ sergisi. Kuveyt Türk’ün, medeniyetimizin insani olan, insana faydalı olan, göz nuru, emek gerektiren çabalarından faizsiz bankacılık faaliyetleriyle tamamıyla örtüşen bu sanat dalını, kısacası geleneksel Türk-İslâm sanat faaliyetlerinin ihya edilerek, gelecek nesillere aktarılmasına destek olması son derece önemlidir.”
“Banka olarak benzer sanat dallarına çeşitli vesilelerle destek olmaya devam edeceğiz. Sergi açılışına iştirak eden Müjgân Başköylü, Dürdane Ünver, Hikmet Barutçugil ve Ali Hüsrevoğlu gibi değerli sanatçılarımıza çok teşekkür ediyoruz.”
İbrahim Ethem Gören