KADIN SANATÇILAR ESMÂLAR VE HİLYELER SERGİSİ ÇAMLICA’DA…
Yıldız Holding, Ramazan ayını “Kadın Sanatçılar – Esmâlar ve Hilyeler” sergisiyle karşılıyor.
Her yıl Ramazan-ı Şerif ayında geleneksel sanatlarımızı Çamlıca’daki Sergi Salonu’nda geniş kesimlerle buluşturan Yıldız Holding, bu sene de “Kadın Sanatçılar–Esmâlar ve Hilyeler” sergisine ev sahipliği yapıyor. Kadın tezhip sanatçılarına ait 75 eser, 12 Nisan-18 Haziran tarihleri arasında dijital katalog aracılığıyla da sanatseverlere sunuluyor.
Yıldız Holding, her yıl Ramazan ayının manevi iklimini yansıtan özel sergilerini sanatseverlerin beğenisine sunuyor. Müessesenin gelenekselleşen Ramazan sergilerinde bu yıl “Kadın Sanatçılar–Esmâlar ve Hilyeler” başlığı altında toplanan 75 eser, sanat danışmanımız, araştırmacı-yazar İbrahim Ethem Gören küratörlüğünde 12 Nisan Pazartesi günü sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
ALİ ÜLKER: KADIN SANATÇILARIN ÖZ SANATLARIMIZA KATKILARINI DESTEKLİYORUZ.
Bu yıl özellikle kadın sanatçıların eserlerine odaklanıldığını vurgulayan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker’in, “Kadın Sanatçılar–Esmâlar ve Hilyeler” sergisine dair mülahazaları şöyle şekilleniyor: “Her yıl Ramazan ayında ruhumuzu besleyen, kalbimize ferahlık veren eserlerden oluşturduğumuz sergilerimizde bu yıl da kadın sanatçılarımızın hat ve tezhip sanatlarına katkısını daha da görünür kılmayı amaçlıyoruz. Sergimizde İbrahim Ethem Gören’in küratörlüğünde 30 değerli kadın sanatçımızın eserlerini sanatseverlerin beğenisine sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”
İBRAHİM ETHEM GÖREN: SERGİYİ PANDEMİ SÜRECİNDE BİR SIĞINMA SAHNESİ OLARAK GÖRÜYORUZ.
“Kadın Sanatçılar–Esmâlar ve Hilyeler” sergisinin küratörü, sanat danışmanımız, İbrahim Ethem Gören, etkinlik özelinde geleneksel sanatlarımızın ruha şifa verdiğini şu cümleleriyle ifade ediyor: “Sergimiz, Yıldız Holding’in rahmet ve bereket ayı Ramazan-ı Şerif’e hürmeten geleneksel sanatlarımız çerçevesinde düzenlediği etkinliklerin yeni bir halkası… Bu halkada, günümüz tezhip sanatkârlarının Cenab-ı Hakk’ın güzel isimlerini ve Sevgili Peygamberimiz’in (sav) pak hususiyetlerini tezhip sanatının naif diliyle günümüz insanına sunma çabasına şahit olacaksınız. Biz bu sergiyi, etkisini bir yıldan uzun bir süre boyunca yaşadığımız pandemi sürecinde bir sığınma sahnesi olarak görüyoruz.”
SÜLÜSTEN NESİHE, CELÎ TA’LİKTEN İCÂZEYE YAZI GÜZELLERİ…
Kamış kalemlerin hafî bir zikri terennüm etmekte olduğu serginin eserlerinde mürekkep, kamış kalemle el ele tutuşarak sülüs, celî sülüs, sülüs-nesih, sülüs-muhakkak, sülüs-icâze, icâze, nesih, tevki’-nesih, kûfî-nesih, ta’lik, celî ta’lik, nesih gubârî, celi sülüs-müsennâ, dîvânî, celî dîvânî, sülüs-makılî, kûfî ve kûfî-dîvânî yazı nevilerinde 75 eser ortaya konulmuş. Yazılara dikkatlice bakanlar Reîsü’l-hattâtîn Hasan Çelebi hocanın hüsn-i hat için vaz ettiği “cismânî âletlerle icrâ edilen rûhânî mühendislik” tarif ve terkibini hatırlayacaktır.
İSTANBUL HAT SANATININ BAŞKENTİDİR.
Cumhuriyet döneminin ikinci nesil mühim hat sanatı ustalarından Hasan Çelebi’nin, Hüseyin Kutlu’nun, Hüseyin Gündüz’ün ve Ali Hüsrevoğlu’nun talebelerinin ve isimlerini zikrettiğimiz üstadların öğrencilerinin talebelerinin yazılarıyla şenlenen Esmâlar ve Hilyeler Sergisi İstanbul’un hat sanatının başkenti olduğu hakikatini bir kez daha teyit ediyor.
KADIN HATTATLARIMIZ YAZI SANATIMIZA YENİ ESERLER VE İSİMLER KAZANDIRIYOR.
Sergide eserleri bulunan kadın hattatlarımız Ayten Tiryaki, Fatma Zehra Ülker, Fatma Zehra Ulusoy, Berrak Özdoğan, Ayşe Onat, Ümmühan Güner, Rukiye Aslan, Betül Toptaş, Emine Temiz, Emine Sağman Şirvan ve Canan Arvas, selefleri cennetmekân Esmâ İbret, Müşerref Çelebi, Sütûde Çelebi ve Nükhet Çelebi’nin izinde günümüz hüsn-i hat sanatına birbirinden kıymetli eserler ve isimler kazandırmaya devam ediyor.
HATTAT MUSTAFA HALİM ÖZYAZICI’DAN FARUK ERATLI’YA VE CANER ÖZEK’E…
Esmâlar ve Hilyeler Sergisi’nde kalem güzelleri bulunan Hattat Mustafa Halim Özyazıcı’yı ve Hattat Fevzi Günüç’ü rahmet ve minnetle yâd ederken, kültür karakışını yaşadığımız dönemlerin ardından Halim Efendi’nin ve kendisinden çeyrek asır sonra kamış kalemini gönül diliyle taçlandıran Fevzi Günüç’ün kutlu sanat yolundan devam ederek Çamlıca’daki sanat şölenine yazılarıyla katkıda bulunan sanatkârlarımızın –Hüseyin Kutlu, Hüseyin Gündüz, Tahsin Kurt, Ali Hüsrevoğlu, Erol Dönmez, Faruk Eratlı, Arif Efendiler, Hadi Kayacı, Halil Mantık, Ferhat Kurlu, Ahmet Zeki Yavaş, Sinan Doğan, Osman Şahin, Caner Özek, Muhammed Mikehel, Hilmi Kabasakal, Cemali Gündoğdu, Şirvan Kemal Ali Berzenci, Süleyman Berk, Metin Seheroğlu, Âri Fârîsî, Sofu al-Mustafa, Muhammed Tarık, Kahtan Kerkükî, Yusuf Kerkükî, Ahmet Osman, Lokman Muhammed Mollazade- her birine hürmetlerimizi arz ediyoruz.
ESMÂLAR VE HİLYELER’E KİTAP HACMİNDE KATALOG…
‘Türk Tezhip Sanatı’na, ‘Esmâ-i Hüsnâ’ya ve ‘Hilye-i Şerîfe’lere dair makalelerin de yer aldığı kitap hacmindeki sergi kataloğu sanat sevdalılarının kütüphanelerine kalıcı bir eser olarak armağan edilirken serginin e-kataloğuna https://bit.ly/2RtSjGH linki üzerinden ulaşmak mümkün.
RAMAZAN-I ŞERİF AYINA ÖZEL SERGİLER…
Yıldız Holding, Ramazan-ı Şerif ayının mânevî iklimine muvafık düşecek sergilere ev sahipliği yapıyor. Son cümlemize, “Kadın Sanatçılar Esmalar ve Hilyeler”i ve öncesindeki “Hat Sanatının Şaheserleri Hilye-i Şerifeler”, “1400. Yılında Kur’an-ı Kerim”, “Aşk-Tezhip Sergisi”, “Esma’ül-Hüsna ve Esma’ün Nebi”, “Ekrem Hakkı Ayverdi’nin Kalem Güzelleri” ve “Hz. Peygamber’in Veda Haccı Hutbeleri” serlevhalı sanat hadiselerini ekleyebiliriz.
SERGİ 18 HAZİRAN TARİHİNE KADAR RANDEVU İLE ZİYARET EDİLEBİLECEK
Kadın Sanatçılar Esmalar ve Hilyeler Sergisi’ni pandemi kurallarına uygun şartlarda (0216) 524 25 00 numaralı telefondan randevu alınarak Yıldız Holding’in Çamlıca’daki Sergi Salonu’nda ziyaret etmek mümkün olacak.
Kuveyt Türk Özel Bankacılık-16.04.2021