Hukukçular Derneği hamiliğinde Üsküdar Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen Hukuk ve Adalet serlevhalı geleneksel sanatlar sergisi ziyaretçilerini bekliyor.
8 Ocak 2021 Cumartesi günü Üsküdar Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi’nde oldukça geniş bir katılımla açılışı gerçekleştirilen sergide birbirinden âlâ keyfiyeti hâiz hüsn-i hat eserlerine Abdurrahman Depeler, Adnan Beyhan, Arif Çelik, Demirali Kurtulmuş, Emre Özdemir, Erkan Bakım, Kasım Kara, Mahmut Şahin, Mesut Dikel, Muharrem Gökşen, Ömer Özgül, Özay Altın ve Sevim Şirikçi ketebe koydu. Tezhip sanatçıları Gülnur Yiğit, Habibe Bakım, Sibel Kara, Semanur Hisar, Halil Uyan ve Yasin Urhan tezhip çalışmalarıyla organizasyona katkıda bulunurken, Yasin Şahin ebru teknesinde, Recep Ulu da ahşabın müşfik tahtında sanatlarını icra etti.
Serginin küratörü, hattat Erkan Bakım ile Hukuk ve Adalet yazıları üzerine bir e-mülakat gerçekleştirdik.
İbrahim Ethem Gören: Öncelikle sergi için tebrik ediyorum. Hazırlık süreçlerinden bahseder misiniz Erkan Bey?
Hattat Erkan Bakım: Av. Ahmet Yılmaz beyin; hukuku ve adaleti sanatın aracılığı ile nasıl anlatabiliriz düşüncesi ve girişimi ile 2021 Eylül ayında fikrî sürecine başladığımız projeye kısa sürede şahsımla beraber 20 kişi dâhil oldu. Önce âyet-i kerîmelerin, hadis-i şeriflerin ve kelam-ı kibarların tespiti yapılarak 32 levhada karar kılındı ve hatların paylaşım/tasarım süreci başladı. Gaziantep’te murakkaları tamamlanan çalışmalar müzehhibe ve müzehhiblere yollandı. Tezhipten gelen çalışmalar çerçeveden çıktıkça sandıklar içinde İstanbul’a gönderildi. Hak verirsiniz bu sürecin ve hazırlığın meşakkati büyük lakin verdiği mutluluk daha da büyük ve anlamlıdır.
Metinleri nasıl belirlediniz?
Belki de burası en önemli kısım. Adalet ve hukuk, toplum kurallarının önemli temellerindendir. Hafızamızda olanların dışında adaleti anlatan başka metinleri de tespit edip onların da sergimizde yer almasını istedik. Ayetlere daha çok yer vermekte hemfikirdik. Adalet ve hukukun yanı sıra önemli bulduğumuz, toplum yararına olacak birkaç kelam-ı kibarı da sergiye dâhil ettik. Çok özel bir ölçüt olmadan karşılaştığımız her ibare bizi çok etkiledi. Hepsi gönlümüzde olsa da sergi hacmi nedeniyle 32 eser için mutabık kaldık.
Sergide Türkiye’nin muhtelif vilayetlerinden sanatkâr yer aldı. Bu birlikteliği nasıl temin ettiniz?
İşin güzelliklerinden biri bu oldu. Fikrimizi açıp; “Dâhil olmak ister misiniz?” diye sorduğumuz herkes memnuniyetle kabul etti. “Bizim de bir katkımız olsun” diyen sanatkârların gönül güzellikleri eserleri ile karşımızda... Süreç içerisinde bir zaman dilimine bağlı olarak çalışan herkes ne rica ettiysek “Eyvallah” deyip bizi ziyadesiyle memnun etti. İcrâ ettikleri sanatın edebini ve kıymetini hocalarımızın muhabbetlerinde görmek de ayrı bir keyif oldu bizim için. Hepsine minnettârım. Bilekleri kavi olsun efendim…
Sergi açılışını da konuşalım…
Sergimizin açılışı yoğun bir ilgiye mazhar oldu. Sanatseverler ve hukuk camiası için belki de farklı bir konu olması yönüyle sergimiz ziyadesiyle misafir ağırladı. Covid-19 önlemleri kapsamında ziyaretçilerin kurallara uyup ziyaretini kısa tutması ve dışarıda bekleyenlere yer açması da ayrı güzel bir hassasiyetti. Sergi açılışında özellikle hukuk temelinde çalışan her camiadan insanların olmasının yanı sıra; eğitimci ve ehl-i sanat kişilerin de olması, amacımızın yerini bulduğunu gösterdi bize. Belediyesi ile birlikte Üsküdar’ın sanat ilgisini ve havasını görüp teneffüs ettik. Bize kalan, bir mutluluk bakiyesi oldu.
Bu ilgiyi neye bağlıyorsunuz?
Efendim, Gelenekli Türk İslâm Sanatları bizim kültür kodlarımızdandır. Kültürümüze ve kimliğimize haysiyet kazandıran bu sanatlar insanlarımız için maziden atiye bir perçin, bir mühürdür.
HATTAT BAKIM: İLGİ DEDİĞİMİZ ŞEY RUHÂNİ BİR SORUMLULUKTUR.
Ecdâdın iyi niyetle ve samimi bir hürmetle vücuda getirdiği bu sanatlar yüzyıllardır aynı ruhu bir meşale gibi gönülden gönle teslim ediyor. Bizim ilgi dediğimiz şey belki de ruhâni bir sorumluluktur.
Hukuk ve Adalet yazıları hâl lisanıyla bugünün ve yarının insanlarına neler söylüyor!
Doğru olmak, ölçüyü tam yapmak, yoksula ve yolda kalmışa yardım etmek, adaleti uygulamak, sulhun hayırlı olduğunu unutmamak, yapmayacağımız şeyleri söylememek, insanları arkadan çekiştirmemek, adaletle hükmedip adaletten şaşmamak gibi mesajları olan sergimiz; bugün ve yarın için gerekli olan medeniyet pâyelerini edinmemiz gerektiğini bir kez daha hatırlatmış oluyor.
Son olarak okuyucularımıza nasıl bir mesaj iletmek istersiniz?
“Hoşça bak zâtına kim zübde-i âlemsin sen
Merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen”
diyen Şeyh Galip veciz bir ifadeyle ölçülerden biri tespit eylemiş zaten. Adalet ve hukuk dairesinde yaşamak için aslında gerekli olan şey yine bizde. Kendimiz bulur ve tanırsak adaletin sözümüzde ve davranışlarımızda tecelli ettiğini göreceğiz vesselâm…
İlginiz için teşekkür ediyorum.
Biz teşekkür ediyoruz, sağ olun, var olun.
İbrahim Ethem Gören/17.01.2022-Yazı No: 280