DENİZ MÜZESİ'NDE DÜN, BUGÜN, YARIN...
İSMEK öğretmen ve öğrencilerinin birlikteliğiyle ortaya çıkan Focus Grup Tasarım Atölyesi’nin çalışmalarından oluşan “Dün-Bugün-Yarın/Emeğin Serüveni” isimli sergi İstanbul Deniz Müzesi’nde 5 Ocak Cuma günü sanatseverlerin ilgisine sunuldu.
‘Dün, Bugün, Yarın’da İSMEK İhtisas Merkezi'nin usta öğreticilerinin geleneksel sanatlar özelinde hazırladıkları ve birbirinden âlâ sanat keyfiyetini haiz eserlerde ustalık, azim, gayret ve estetik değer ön plana çıkıyor. Tabii tüm çalışmalarda İSMEK'in 22 yıllık sanat tecrübesiyle birlikte alın terinin ve emeğin serüveni var.
Beşiktaş’taki Deniz Müzesi’nde ustalığın, sanatın, zanaatın, emek ile çabanın uzun soluklu macerasının gözlemlendiği, geleneksel ve çağdaş tasarımları buluşturan sergide, yenilikçi bir yaklaşımla gerçekleştirilen modern tasarımlar da yer alıyor.
DÜN'DE DÜNÜN, BUGÜNÜN VE YARININ GELENEKSEL SANAT ESERLERİ GÖZ KAMAŞTIRIYOR
Üç bölümden oluşan serginin “Dün” bölümünde, her biri alanında ustalaşmış eğitmenlerin eserleri göz kamaştırıyor.
Bu bölümde, İSMEK Bağlarbaşı Türk-İslâm Sanatları İhtisas Okulu’nda geleneksel sanatlarımıza yeni eserler ve isimler kazandırmakla meşgul olan 21 sanatkârın tezhipten minyatüre; ebrudan kaligrafiye; cam bezemesinden ahşap süsleme işlerine kadar oldukça geniş ilgi alanlarına hitap eden ürünler sergileniyor.
İSMEK SERGİSİNDE GELENEKSEL SANATLARIN NABZI ATIYOR
Serginin geleneksel sanatlar ayağını teşkil eden “Dün” bölümünde Aydın Ergün, Yonca Eracar Bacak, A. Pınar Yılmaz, Serap Bostancı Tuluk, Ayşe Özlem Şişman, Mustafa Parıldar, Özlem Gören, Yusuf Salman, Enis Türk, Yasemin Acar Kara, Nurdanur Ünal, Savaş Çevik, Ümmügülsüm Çilek, Vugar Mammadov, Gülen Kesova, Huri Yoldaş, Ömer Faruk Dere, H. Şeyma Yeniçeri Çelik, Bünyamin Kınacı, Ayşe Tak ve Taner Alakuş’tan müteşekkil ustaların her biri eserlerini küreler ve yarım küreler içerisine yerleştirerek dünyanın sanatını ortaya koyuyor.
Celi sülüs müsenna kelime-i tevhid levhası, tezhip desen tasarımı, bilimsel bitki çizimi, halkârî ve katı’ tezhip, tezhip ve ebru, divani hat, ahşap şekillendirme, sedefli ud kafesi, ebrulu kâğıt kompozisyonu, çini, cam süsleme, ebru, kaligrafi ve minyatür levhaları izleyenlerini Osmanlı asırlarına; Fatih Nakkaşhanesi’ne götürüyor.
“BUGÜN”DE GÜNÜN HEYECANI VAR
Serginin “Bugün” bölümünde sanatkârların bugünün heyecanıyla ürettikleri eserler sergileniyor.
“Bugün”de İSMEK bünyesinde resimden kırkyamaya, filografiden vitray uygulamalarına kadar muhtelif ustalık alanlarında aşk ve emek ile ortaya konulan güncel sanat ve tasarım ürünleri beğeniye sunuluyor.
Ziyaretçilerin ilgiyle inceledikleri bu bölümde bilimsel bitki çizimleri, filografi, vitray, kırkyama, origami, modelistik-stilistik çalışmaları, geri dönüşüm, resim, el örgüsü heykel, cam üstü boyama, heykel, resim, dekoratif ev aksesuarları, dekoratif ev tekstili, hat-tezhip, tezhip-çini, mücevher tasarımı, bezayağı dokuma, seramik-heykel, sanatsal mozaik, ahşap yakma ve tezhip çalışmalarına Hacer Sönmez, Nursel Aydın, Nurten Ertürk, Büşra Yıldırım, Elif Acar, Fatma Fisunoğlu, Behiye Bitikçioğlu, Serap Bostancı Tuluk, Ömer Faruk Dere, Cemile Hitay, Sermin Yaşar, Sermin Büyükbaş, Figen Akan, Şebnem Altuntaş, Ayşe Yılmaz, Emine Ferah, Emel Ülüş, Gülsen Tülin Baykal, Dilem Çilekçiler, Sümeyye Çakırsoy, Meliha Dilek Ünal, Özlem Aksoy, Rabia Ak, Ayfer Bayram, Aykır Akduman, Halime Erbay Aksoy, İnci Ekşi, Zeynep Acar, Seval Ergün Ertürk ve Nazlı Durmuşoğlu Utku imzalarını atmış.
Yukarıda isimlerini zikrettiğimiz sanatçılar, Çınar Yaprağı, Kesitler, Kristal, Ayçiçekleri, Nefes, Dönence, Döngü, Çılgın Ördek, Galalar, Kim o, İsimsiz, Yanılma-Yansıma, Güneşe Dönen Gölgeler, Dinle, Şölen, Yörük Gelinleri, Düven, Ya Malik-el Mülk, Hayat Ağacı, Kendini Kurgulayan Biçimler, Susmak, Güç, Tuzsuz Deli Bekir, Ağacın Türküsü, İsimsiz, Dün Bugün Gelecek başlıklı eserlere imzalarını atmışlar.
“YARIN”DA YENİLİKÇİ ZANAAT ÜRÜNLERİ MEVCUT
Bu bölümde İSMEK'in sanat ve zanaat alanında geliştirmeyi hedeflediği çağdaş nitelikteki üretimin önünü açması amacıyla, özel bir eğitim programı olarak tasarlanan Focus Grup Tasarım Atölyesi'nin sonuç işleri yer alıyor.
“Yarın”da, Focus Grup Tasarım Atölyesi kapsamında seramik boyamadan gümüş işçiliğine, filografiden katı'a, ahşap yakmadan iğne oyasına değin 27 farklı branştan 40 eğitmen ikili gruplar halinde çalışarak yenilikçi zanaat ürünleri ortaya koymuşlar.
Çalışmaların gerek tür gerekse anlam içeriklerinin farklılığı İSMEK'te verilen eğitim çeşitlerinin çokluğuna ve uzmanlığına atıfta bulunuyor.
Eserlere dikkatlice bakanlar sergilenen çalışmaların kavramsal sanat boyutuyla birlikte işlevselliklerinde endüstriyel tasarımlarında ince bir sanat zevkini gözlemleyebiliyor.
YARIN YA DA GELENEKTEN GELECEĞE…
Gelenekten geleceğe bakan, ustalığın teknik ve üretim bilgisini değerlendiren, tasarım destekli zanaattaki yeni açılımlara ilişkin eserler ortaya koyan sanatkârların isimleri ise şöyle: S. Güzin, N. Köprülübaşı, Zehra Ekmekçi, Ayla Yıldız, Nuray Aksoy, Aslı Ulusoy, Hatice Kahraman, Nuray Kartal, Feride Mete, Demet Kalpaklıoğlu, Neriman Tüfekçi, Özgü Karcı, Nevra Yavuz, Neslinur Kaptan, Aslınur Kaptan, Mühibe İper, Kudret Karahan Çelikay, Yasemin Aydın, Songül Öz, Hatice Uçar, Bahar Şen, Ayla Yıldız, Nuray Aksoy, Zeliha Bayraktar, Arzu Öncü, Sümeyye Çakırsoy, Emine Ferah, Çiğdem Nesil, Saadet Peçe, Rukiye Çalışkan, Yusuf Salman, M. Dilek Ünal, Özlem Çeliktaş, Veliye Özdemir Martı, Dilek Aksevim, Şeyma Balcı, Şengül Er, Esra Küçük, Sermin Büyükbaş ve Emine Uygun.
Deri süsleme ve keçe, kırkyama ve takı, cam süsleme ve takı, dekoratif ev tekstili ve alüminyum folyo, tel kırma ve dekoratif ev tekstili, iğne oyası ve telkârî, rölyef ve üç boyutlu şekillendirme, filografi ve iğne oyası, kırkyama ve gümüş işi, takı ve halı dokuma, katı’ ve cam süsleme, kırkyama ve takı, deri süsleme ve keçe, makine nakışı ve ahşap boyama, sanatsal mozaik ve örgü, seramik çiçek yapımı ve filografi, ahşap yakma ve şekillendirme, giyim ve dekoratif ev tekstili, yazmacılık, porselen boyama ve seramik, takı ve halı dokuma, dekoratif ev tekstili ve seramik “yarın”ı “bugün”den yaşatan sanat ve zanaat dalları olarak Deniz Müzesi’ne ahenk unsuru taşıyor.
İSMEK BAŞARILI BİR HALK ÜNİVERSİTESİ!
Yazımızda İSMEK için de birkaç paragraf açmak vakıa mutabık olacaktır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları (İSMEK) 22 yıldır İstanbulluların hizmetinde olan bir müessese… 1996 yılında 3 merkezde, 3 branşta 141 kursiyerle başlatılan hizmet geride kalan yıllarda çığ gibi büyümüş… 2017 yılında 300 bin İstanbullu meslek ve sanat öğrenebilmek için İSMEK’e müracaatta bulunmuş. Hâlihazırda İstanbul’da 39 ilçede 239 kurs merkezinde 670 branşta 230 bin kişi kurumdan ücretsiz sanat ve meslek eğitimi alıyor…
İSMEK, eğitimlerini seviyelendirerek verdiği hizmetin katma değerini artırma gayretinde bulunuyor. Kursiyerler, uzmanlık merkezleri, ihtisas merkezleri, uygulama merkezleri ile ikinci ve üçüncü seviye kurs mekânlarında ileri seviye eğitim alma imkânına sahip oluyor. Başarılı olarak kursunu tamamlayan katılımcılar, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika almaya hak kazanıyor. Şu ana kadar İSMEK kursları 1 milyon 400 bin mezun vermiş…
Bir nevi Halk Üniversitesi gibi çalışan İSMEK’in kurs merkezlerinde bahçe bakımından dijital fotoğrafçılığa; cam boyamadan geleneksel sanatlara ve oradan da takı, halı dokuma ve vitraya kadar 239 farklı branşta yüzlerce usta öğretici ders veriyor. Özellikle geleneksel sanatlar alanlarında Türkiye’nin önde gelen sanatkârları İSMEK’in öğretim kadrosunun temelini oluşturuyor… Bu cümleden olarak Dün, Bugün, Yarın sergisine katılan sanatkârlarla birlikte arka planda onlara geniş bir hizmet alanı açan İSMEK yöneticilerine de teşekkür etmek gerekiyor.
SERGİ 25 ŞUBAT PAZARTESİ GÜNÜNE KADAR ZİYARETE AÇIK
Bugünün ve geleceğin dünyasına hitap eden 128 eserin yer aldığı serginin, Beşitaş’taki Deniz Müzesi’nde 25 Şubat Pazartesi gününe kadar ziyaretçilerini bekleyeceğini belirterek yazımızı nihayete erdirelim.