Tasarımcı-hattat Bilal Akkaya’nın 41 yıllık sanat birikimi Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde açılışı yapılan “Çizginin Ahengi” sergisiyle sanatseverlerin irfanına arz edildi.
1980’li yılların başlarından itibaren hat sanatına muhtelif vesilelerle hizmet eden tasarımcı-hattat Bilal Akkaya yakın zamanda ürettiği eserlerle Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde “Çizginin Ahengi” serlevhalı 18’inci sergisini düzenledi.
Türkiye ve Katar’da olmak üzere bugüne kadar 17 sergiye imza atan hat sanatkârı ve reklamcı Bilal Akkaya, “Çizginin Ahengi” adını verdiği yeni sergisiyle Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle bir araya geldi. 29 Temmuz Perşembe günü gerçekleştirilen serinin açılış merasimine Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Zekeriya Şanlıer, Kültür İşleri Müdürü Mesut Meyveci, sanatçının sevenleri ve birçok sanatsever iştirak etti.
AKKAYA: ÇİZGİMİZE GENÇ JENERASYON İLGİ GÖSTERİYOR.
Açılış konuşmasında, sergilenen eserlerin farklı koleksiyonlarında yer alan bir seçkiden oluştuğunu belirten Akkaya, 41 yıllık sanat hayatında 18. kişisel sergisini açtığını da sözlerine ekledi. 38 nadir ve nadide eseri bu sergide sanatseverlerin dikkatine sunduklarını dile getiren sanatkârın “yeni çizgisel yaklaşımları muvacehesinde hüsn-i hat sanatına dair mülahazaları şöylece şekilleniyor: “Sanat tarihine baktığımızda hat sanatının Kur’an-ı Kerim’i güzel yazma aşkıyla ortaya çıktığını görüyoruz. Bütün sanatlar gibi bu sanatın da evreleri oldu. Süreç içerisinde altı yazı türü ortaya çıktı. Osmanlı döneminde de bu sanat iyice sahiplenilince “Kur’an-ı Kerîm Mekke’de nazil oldu, Kahire’de okundu ve İstanbul'da da yazıldı” tabirini yaşamış olduk.
Çağdaş mimari yapıların değişmesinden sonra çizgilerin de o mimari yapılara uygun hale geldiğini, sanatseverlerin de bakış açılarının değiştiğini gördük. Bizim çizgimize genç jenerasyon çok ilgi gösteriyor."
Klasik hat sanatını günümüz hattatlarından farklı bir bakış açısı ile ele alan Bilal Akkaya, Çizginin Ahengi adını verdiği sergi özel koleksiyonu ile, geleneksel hat tasarımına kattığı modern dokunuşlarla yenilikçi bir sanat ziyafeti sunduğunu ifade ediyor.
750’yi aşkın özgün eser koleksiyonuna sahip olan sanatçının 38 eserine yer verdiği ‘Çizginin Ahengi’, Akkaya’nın estetik ve modern çalışmalarını içeren bir seçkiden oluşuyor.
Eser yapımında mürekkep ve altın tozu kullandığını belirten sanatçının son 10 yıla ait çalışmalarından örneklerin yer verildiği sergide, önceki sergilerde yer almamış olan orijinal tasarımlar da gösterime sunuluyor. Dünya eserleri koleksiyonuna ait Kudüs ve Ayasofya tasarımları, sanatseverlerin beğenisine ilk kez bu sergi ile sunulan eserlerden bazılarını oluşturuyor. Modern Esmaü’l-Hüsna koleksiyonundan iki örnek parçanın da sergilendiği bu seçki arasında, İstanbul koleksiyonundan çeşitli parçalar da sanatseverlerle buluşturulan eserler arasında yer alıyor.
Hüsn-i hatta öncelikli hedefinin, hat sanatını farklı bir perspektiften ele alarak insanların gündemine tekrar kazandırmak olduğunu deklare eden Sn. Akkaya’ya göre hat sanatı Türk hattatları ile zirveye ulaşmasına rağmen, ülkemizde uzun süredir ihmal edildi. Buradan hareketle tasarımcı-hattat Bilal Akkaya modern yorumlarıyla hat sanatına ilgi ve alakanın, özellikle genç nesil üzerinde artmasını ümit ediyor.
TASARIMLARINDA HAT SANATININ ÇİZGİLERİNİ KULLANIYOR.
“Grafik benim iş hayatımın tamamını kaplamış idi. Yüzlerce amblem-logo, onlarca kurumsal kimlik tasarımlarımız oldu. Güncel olarak söylemek gerekirse, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve İlim Yayma Vakfı kurumsal çizgileri bunlardan bazıları. Genel olarak bakıldığında da, oluşturduğumuz bütün tasarımlarda, hat sanatının estetik çizgisinden faydalanıyoruz.” Cümlelerini kurmakta olan Bilal Akkaya’nın Çizginin Ahengi sergisi 31 Ağustos tarihine kadar Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde ziyaretçilerini bekliyor.
İbrahim Ethem Gören 05.08.2021-Yazı No: 258