11 Ekim 2022 Salı günü İstanbul özel bir sergi etkinliğinin açılışına sahne oldu. Katılım Bankamızın Beşiktaş’ta, TBMM Milli Saray Koleksiyonları Müzesi’nde düzenlediği ‘Bir Belgeselcinin Hicaz'da 40 Yılı’ serlevhalı fotoğraf sergisi Hicaz rayihasını İstanbul’a taşıdı.
Belgesel yapımcısı ve fotoğraf sanatçısı Ömer Faruk Aksoy’un kutlu topraklarda hizmette bulunduğu uzunca hizmet yıllarında çektiği fotoğraflardan oluşan “Bir Belgeselcinin Hicaz'daki 40 Yılı” isimli sergi, muhatabımızın “Mapping Arabia-Arabistan’ı Haritalamak” -Londra 2003-; “Harameyn” –İstanbul 2005-; “Makkah&Medine-A Photographic Journey” -Mısır 2010-; “Makkah ve Medine” –İspanya 2011- ve “Mekke ve Medine” -Suudi Arabistan-2015- sergilerinin ardından 40 yıllık sanat hayatındaki altıncı sergi olma hususiyetini hâiz.
UFUK UYAN: KADİM MEDENİYETİMİZİ YANSITAN ESERLERİ GELECEK KUŞAKLARA ULAŞTIRMAYA GAYRET EDİYORUZ.
Katılım Bankamızın üst yönetimi ile çalışanlarının yanı sıra kültür sanat camiasından önemli isimlerin katılımıyla gerçekleşen serginin açılış programında konuşan genel müdürümüz Ufuk Uyan müessesemizin medeniyete, sanata, sanatkâra ve esere atfettiğini mânâlâra değindi: “Katılım finans hizmetlerimizin yanı sıra ‘değerlerimizle büyüyoruz’ anlayışıyla hareket ederek, kadim medeniyetimizi yansıtan eserlerin gelecek kuşaklara ulaştırılması için gayret ediyor, bu kapsamda kalıcı değer üreten kıymetli sanatçılarımızın yanında yer alıyoruz.
Mukaddes toprakların eşsizliğini ortaya koyan ‘Bir Belgeselcinin Hicaz’daki 40 Yılı’ isimli fotoğraf sergisi, kadim medeniyetimizin izlerine ışık tutarak yolumuzu aydınlatıyor, değerlerimizin kuşaktan kuşağa aktarılmasına öncülük ediyor, örnek oluyor. Âlemlere rahmet olarak gönderilen Rasulullah’ın (sav), ‘Benim ümmetim orta ümmettir’ hadis-i şerifine atıfla; aşırılıktan uzak, dosdoğru, dingin, temiz ve samimi duygularla dini hissiyatı yaşatan ve kutlu mekânları yansıtan bu kıymetli serginin hayata geçirilmesine katkı sunmaktan ve sizlere takdim etmekten dolayı büyük bir memnuniyet duyuyoruz.
Kutlu toprakların son 40 yılını, büyük emek ve gayretle bizlere bir sergiyle sunan ve genç kuşaklara aktarılmasına vesile olan belgesel yapımcısı ve fotoğraf sanatçısı Ömer Faruk Aksoy Beyefendiye en derin şükranlarımı sunuyorum. Tüm sanatseverleri, kutlu beldelerin yakın tarihine ışık tutan, manevi duygu ve değerlerimizi zirveye taşıyan sergimizi ziyarete davet ediyorum.”
ÖMER FARUK AKSOY: 40 YILLIK ÇALIŞMA HAYATIMIN ÖZETİ.
Fotoğraf sanatkârı, belgesel yapımcısı Ömer Faruk Aksoy’un ’40 yıllık çalışma hayatımın özeti” dediği serginin önemini kedi kurduğu cümlelerle aktaralım: “Bu sergi, sadece Hicaz ve Harameyn’deki yıllarımın bir kaydını sunmaktan ibaret olmayıp, yaklaşık yarım asırlık tecrübemi genç kuşaklara aktarmak için de bir fırsat sunmaktadır.
Bu serginin, Hicaz’a gitmemiş olanların, tanıklı ve doğru bilgi edinmelerine faydalı olacağı kanaatindeyim. Ancak uzun yıllar içinde fark edilebilecek pek çok önemli ve ayrıntılı bilgiyi, görülmesinin mümkün olmadığı kıymetli mekânları, girilmesi yasak olan yerleri, karanlıkta, aydınlıkta, tenhada ve kalabalıkta; referans âyetler ışığında değerlerinin bilinmesine vesile olmak en büyük gayemdir. Genişletme çalışmaları ve düzenlemeler nedeniyle sürekli değişen Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevi ve etrafının, değişim ve dönüşüm sürecine birlikte şahit olmamızı can-ı gönülden arzu ediyorum. Ecdadımızın kutlu topraklarda inşaa ettikleri önemli eserlerin, yaptıkları ilavelerin, yazılmış olan ve halen yazılan benzersiz hatların ve pek çok diğer katkıların bu sergi vesilesiyle gösterilmeye çalışıldığı için mutluluk duymaktayım.
Harameyn bölgesinde çalıştığım projeler nedeniyle çok özel izinlerle girdiğim yerlerden, çıktığım minarelere ve kubbelere, askeri helikopterlerden, kule vinçlerinden ve şahsıma tanınmış olan başkaca imkânlar sayesinde, eşine çok rastlanmayan açılardan fotoğraflar ve filmler çekmek çok şükür bu fakire nasip oldu.
BİR BELGESELCİNİN HİCAZ’DA KIRK YILI
“Bir Belgeselcinin Hicaz’da 40 Yılı” isimli fotoğraf sergisi, değişik yıllarda farklı açılardan objektifime yansıyan karelerin derlenmesinden oluşmaktadır. Hicaz göğünün altında zorlukların, zıtlıkların, kaynaşmaların, farklı ülkelerden aynı amaç için gelmiş olanların, coşkuyla, hüzünle, mutlulukla geçip giden ömürlerini bir karede donduran ve her birinin tek tek ve hepsinin topluca yerine getirdikleri görevin tanıklığını da yapmaktadır.
Bu serginin, mübarek topraklarda geçen 40 yılın bereketinin hasat edildiği bir etkinlik olmasını temenni ediyorum.”
ÖZEL İZİNLERLE ÇEKİLEN MÜSTESNA FOTOĞRAFLAR…
Ömer Faruk Aksoy’un objektifinden geçen fotoğraflara dikkatlice bakanlar kendilerini Mescid-i Haram’da, Mescid-i Nebevî’de bulacak” dersek mübalağa etmiş olmayız! Nitekim, sanatçının, kutlu toprakları; Mekke-i Mükerreme’yi ve Medine-i Münevvere’yi de ihata eden Hicaz bölgesinde 1980’li yılların başından itibaren özel izinlerle çektiği müstesna fotoğraflardan oluşan sergideki çalışmalar Hicaz bölgesine gitmemiş olanların gönüllerine fotoğraf kareleri üzerinden naif köprüler kuruyor.
SERGİ, FOTOĞRAF KARELERİYLE KUTLU TOPRAKLARIN DÜNÜNÜ BUGÜNE TAŞIYOR!
Sergide Aksoy’un 1981’den 2017 yılına kadar çektiği onlarca fotoğraf kareleri, bir yandan kendilerini “Hâdim’ül-Haremeyn/Haremeyn’in hizmetkârı” olarak vasıflandıran ecdadımızın kutlu topraklarda inşa ettiği dini ve sivil mimari eserleri ve Osmanlı Cihan Devleti sanatkârlarının Mescid-i Haram’ın ve Mescid-i Nebevî’nin tezyinatına yönelik müstesna çalışmaları gözler önüne sererken diğer yandan da bölgedeki genişletme ve sair imar projelerine nazarla kutlu toprakların dününü bugüne taşıyor.
ÖMRÜNE BEREKET…
Duayen fotoğraf sanatçısı Ömer Faruk Aksoy’un “ömrüne bereket” niyazında bulunurken 31 Ekim 2022 Pazartesi gününe kadar ziyaretçilerini bekleyecek olan “Bir Belgeselcinin Hicaz'daki 40 Yılı” sergisinden yazımızın fotoğraf galerisi için seçtiklerimizin–galerideki ilk altı fotoğraf- hikâyesine, daha doğrusu vâkıasına odaklanalım.
İbrahim Ethem Gören-12.10.2022 Yazı No: 318