ANTİKA ESERLERİN NABZI FERİKÖY BOMONTİ PAZARI’NDA ATIYOR!
İstanbul’da Şişli Feriköy’de kurulan Feriköy/Bomonti Antika Pazarı ülkemizin en önemli antika pazarlarından biri. 2009 yılından bugüne haftada bir gün antika sevdalılarını bir araya getirmekte olan pazarda her hafta eskimez zamanlara ait yüzlerce eser yeni sahiplerini buluyor.
Şişli Feriköy’de Pazar günleri erken saatlerden itibaren yüzlerce sanatsever, koleksiyoner, antikacı, antika sevdalısı bir araya geliyor. Pandemi sürecinde yaklaşık dört aylık bir aradan sonra ilk defa geçtiğimiz hafta (14 Haziran 2020 Pazar günü) tekrar kurulmaya başlanan antika pazarı eski hareketli günlerini arıyor.
Oldukça yoğun yaşanan salgın hastalık sürecinin hemen sonrasında ‘yeni normal’ düzende sosyal mesafeye dikkat edilerek ve tezgâh sayısı yarıya indirilerek yeniden antika sevdalılarını buluşturan pazarda ‘her şeye rağmen’ yüzlerce antika ürünü/sanat eseri görücüye çıkmaya devam ediyor. Zemininden tezgâhlarına kadar hemen dört bir tarafı dezenfekte edilerek yeniden hizmete açılan pazarın giriş kapılarında konuşlanan “zabıtalar” pazarın ziyaretçilerine güvendesiniz mesajını veriyor!
Feriköy, namıdiğer Bomonti Antika Pazarı’nda İstanbul başta olmak üzere ülkemizin pek çok şehrinden gelen antika mesleğine gönül veren esnaf tezgâh açıyor. Esnafın önemli bir bölümü Cumartesi günü saat 22:00 sularından itibaren Bomonti’ye gelerek ürünlerini yerleştirmeye başlıyor. Pazarın gedikli koleksiyonerleri ise gece yarısından itibaren ellerine fenerlerini alarak kendini pazar yerine atıyor! Bundan 5-6 yıl öncesine nazaran gece alışverişleri hız kesmiş olsa da saat hâlâ 01:00 ila 05:00 sularında belli miktarda eser, sessiz, sedasız el değiştiriyor.
ANTİKA PAZARINDA YOK YOK!
Feriköy Antika Pazarı’nda tabir yerindeyse yok yok! Hüsn-i hat eserleri, ebru-minyatür levhaları, kumbaralar, madalyalar, Osmanlı ev tekstil ürünleri, rozetler, savaş aletleri, rubu tahtaları, daktilolar, mineli cep saatleri, gramofonlar, radyolar, taş plaklar, usta işi tesbihler, şapka çantaları, boynuz sedefli kaşıklar, derviş kıyafetleri, nalınlar, metal objeler, eski gazeteler, kitaplar, eski oyuncaklar, müzik âletleri, sefer tasları ve dahi aklınıza gelecek ve dahi gelemeyecek, üzerlerinde yaşanmışlıkları, hatıraları ve dahi hikâyeleri barındıran yüzlerce, binlerce eser/obje tezgâhlarda lisan-ı halleriyle yeni sahiplerine “merhaba” diyor.
KOLEKSİYONUNUZUN EKSİK PARÇALARI FERİKÖY’DE!
Pazarda uygun fiyata koleksiyonlarınızın eksik parçalarını tamamlamanız mümkün. Feriköy’de hat sanatına dair pek çok önemli eser de alıcılarını bekliyor. Tuğralar, beratlar, fermanlar, hilye-i şerifeler, rik’adan celi sülüse, ta’likten kufiye kadar hüsn-i hat eserleri tezgâhlarda el-ele tutuşarak hafî bir zikri terennüm ediyor. Söz konusu zikrin şifrelerini çözebilenler ise yazı koleksiyonlarının eksik parçalarını haftadan haftaya, aydan aya tamamlama imkânını buluyor.
EBRU ESERLERİNE DE SIKÇA RASTLANIYOR.
Pazarda ebru sanatımızın güzide eserlerine rastlamak da mümkün. Bu satırların yazarı Bomonti’ye yaptığı rutin ziyaretlerde Hezarfen İbrahim Ethem Efendi, Necmeddin Okyay, Mustafa Düzgünman, Fuat Başar, Sadrettin Özçimi, Mahmut Peşteli, Nail Kesova ve Nihal Türe’nin ebrularını tezgâhlardan ofisinin/evinin duvarlarına taşıdı.
İHTİSAS TEZGÂHLARI
Pazarda tezgâh açan 300’e yakın esnafı her hafta binlerce sanatsever, koleksiyoner ziyaret ediyor. Feriköy’ün kanaatimce en mühim yönlerinden biri de güvenilir satıcıları ve ihtisas tezgâhları... Onlarca esnafı temsilen Fatih Yeniay’a, Selçuk Topuz’a, Yaşar Özakman’a, Hakan Tunçer’e, Ali Aktuna’ya, Mustafa Çölkesen’e ve Bilal Atış’a buradan selâm göndererek ihtisas tezgâhlarından saatleri, tesbihleri, yazıları, efemera ürünlerini, Osmanlı metal ve tekstil eşyalarını ve sair antika/koleksiyon eserlerini gönül rahatlığıyla alabileceğinizi belirtmek isterim.
KOLEKSİYONERLERİN BULUŞMA NOKTASI
Feriköy Pazarı antika esnafı kadar koleksiyonerlerin de buluşma noktası. Ülkemizin önde gelen koleksiyonerleri de pazar günleri İstanbul’da olduklarında yollarını mutlaka Feriköy’e düşürüyor. Koleksiyonerler eserleri ince bir kuyumcu hassasiyetiyle incelerken birbirleriyle ve esnafla hasbihali ihmal etmiyor.
Bomonti Antika Pazarı’nda bir zamanlar müzayedelerden satın alınan ürünler, esnaf mezatlarından temin edilen antikalar, evlerden çıkan eşyalar, yurtdışından getirilen antika ürünler huzur içerisinde barınacakları yeni sahiplerini/mekânlarını arıyor.
NE ARARSAN BULUNUR DERDE DEVÂDAN GAYRI!
Siz de bir gün Koca Ragıp Paşa’nın âvâzına kulak vererek Feriköy Bomonti Antika Pazarı’na gidecek olursanız üstadın, “Turfe dükkân-ı hikemdir şu kühen-tâk-ı felek/Ne ararsan bulunur derde devâdan gayrı” beytinde aslında ne demek istediğini ayn’el-yakin müşahede edebilirsiniz.
İbrahim Ethem Gören/19.06.2020