MEKANLAR & SERGİLER & KİTAPLAR & ETKİNLİKLER

  • İNSANLIK TARİHİNİN AYAK İZLERİ ÇAMLICA’DA!

    Anadolu’nun kadim tarihine ışık tutan Yıldız Holding Arkeolojik Eserler Sergisi kurumun Çamlıca Sergi Salonu’nda ziyarete açıldı.

    DEVAMI
  • MESCİD-İ AKSÂ'NIN MİNBERİNDEN GAZZE'NİN ÇOCUKLARINA YARDIM MÜZAYEDESİ

    Mescid-i Aksâ’nın 2005 yılında yapımı tamamlanan minberinin değerli bir parçası 18-25 Kasım 2023 tarihleri arasında ambermuzayede.com üzerinden açık artırma ile satılarak, gelirinin tamamı Türkiye Diyanet Vakfı’na bağışlanıp Gazze halkına insani yardım olarak gönderilecek.
     

    DEVAMI
  • ESLÂFIN İZİNDE ‘GELENEKTEN GELENLER’ ÜSKÜDAR’DA!

    Hattat, Sedefkâr, Ressam Mesut Dikel ve öğrencilerinin sedef-metal-ahşap naht oygu çalışmalarından müteşekkil Gelenekten Gelenler sergisi Kuveyt Türk’ün katkılarıyla 26 Ekim Perşembe günü Üsküdar Bağlarbaşı Kütür kütür Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu. 
     

    DEVAMI
  • HALUK DORTLUOĞLU: ADNAN BÜYÜKDENİZ AHLÂK ÂBİDESİYDİ

    19 Ekim 2023 Perşembe Katılım Bankalılığının duayen ismi Adnan Büyükdeniz’in 14’üncü vefât yıldönümüydü. Merhum Büyükdeniz’i bir taraftan hayır ve rahmetle yâd ederken diğer taraftan da örnek hayatını kendisini tanımayanların irfanına arz etmek mülahazalarıyla Yıldız Holding’in Çamlıca yerleşkesinde “Yerkürenin Renkleri Adnan Büyükdeniz’e Vefâ Fotoğraf Sergisi”nde/anma programı düzenlendi. 

    DEVAMI
  • UFUK UYAN: ONA EKONOMİDEKİ VUKÛFİYETİ SEBEBİYLE “KEYNES” DERLERDİ

    19 Ekim 2023 Perşembe Katılım Bankalılığının duayen ismi Adnan Büyükdeniz’in 14’üncü vefât yıldönümüydü. Merhum Büyükdeniz’i bir taraftan hayır ve rahmetle yâd ederken diğer taraftan da örnek hayatını kendisini tanımayanların irfanına arz etmek mülahazalarıyla Yıldız Holding’in Çamlıca yerleşkesinde “Yerkürenin Renkleri Adnan Büyükdeniz’e Vefâ Fotoğraf Sergisi”nde/anma programı düzenlendi.

    DEVAMI
  • İSTANBUL’UN YENİ KÜLTÜR, SANAT VE İRFAN MEKTEBİ TDV KAGEM-KUVEYT TÜRK SANAT ATÖLYELERİ

    Sinan Paşa Camii avlusunda bulunan TDV KAGEM-Kuveyt Türk Sanat Atölyeleri’nde 2018 yılından bu yana hat, tezhip, minyatür, çini, ebru gibi geleneksel sanatlarımız başta olmak üzere karakalem, suluboya, kaligrafi ve musiki gibi birçok alanda eğitim veriliyor. Sanat atölyelerinde yetişkinlerin yanı sıra çocuk ve gençlere yönelik kurslar da düzenleniyor. 
     

    DEVAMI
  • KÂİNATTAN TUVALE; HAYALDEN HAKİKATE…

    Ressam Müstekim Akdoğan’ın beşinci kişisel sergisi Hayalden Hakikate İstanbul’da sanatseverlerle buluştu.
     

    DEVAMI
  • ÜSKÜDAR CEVÂHİR’UL-HURÛF’LA ŞENLENDİ

    Günümüz hat sanatının mümtaz simalarından Hattat Ferhat Kurlu yakın dönem hüsn-i hat çalışmalarını İstanbul’da sanatseverlerin irfanına arz etti.
     Üsküdar NevMekân Sahil’de 31 Ağustos Perşembe günü açılışı yapılan sergide birbirinden âlâ keyfiyeti hâiz kalem güzelleri 24 Eylül Pazar gününe kadar ziyaretçilerini bekliyor olacak.
     

    DEVAMI
  • ARMUTLU’NUN ‘BİR ZAMANKİ’ HALLERİ!

    Armutlu’nun ‘Bir Zamanki Halleri’ sergisi 28 Ağustos Pazartesi günü Armutlu Belediyesi sergi salonunda sanatseverlerin irfanına arz edildi.
     

    DEVAMI
  • HAREM ÇİNİLERİNE NAİF BİR NAZAR!

    Topkapı Sarayı Harem Dairesi 17. Yüzyıl Çini Pano Tasarımları isimli kitap Topkapı Sarayı çinileri özelinde sanatkâr ecdadımızın sivil ve dini mimari tezyinatına verdiği önemi müşahhas örneklerle günümüz insanının irfanına arz ediyor.
     

    DEVAMI
  • HASAN MERT KAYA İLE MESCİD-İ NEBEVÎ YAZILARINA BİR NAZAR…

    Yazar, editör, koleksiyoner, fotoğraf sanatkârı, seyyah Hasan Mert Kaya ile Mescid-i Nebevî yazıları özelinde ilgiyle okuyacağınızı düşündüğümüz bir e-mülakat gerçekleştirdik.

     

    DEVAMI
  • PARİS, İSTANBUL, NİCE…

    20’inci yüzyılın önde gelen resim sanatçılarından Zeki Faik İzer’in 118’inci doğum gününü eserleriyle kutlama ana fikrinden hareketle hazırlanan “Paris, İstanbul, Nice” sergisi Kibele Sanat Galerisi’nde sanatseverlerin ilgisine arz edildi.
     

    DEVAMI
  • HÜSN-İ HAT SEVDALILARI ‘KALEM GÜZELİ’NE KAVUŞTU!

    Diyanet İşleri Başkanlığı, Hattat Mahmud Bedreddin Yazır’ın, Medeniyet Âleminde Yazı ve İslâm Medeniyetinde Kalem Güzeli isimli eserini yeniden yayına hazırlayarak önemli bir hizmet gerçekleştirdi. Hüsn-i Hat sevdalıları uzun bir aradan sonra “Kalem Güzeli”ne kavuştu!
     

    DEVAMI
  • ÇAMLICA’DA MÜSTESNA BİR HİLYE SERGİSİ

    Yıldız Holding, Ramazan-ı Şerif aylarında geleneksel hale getirdiği sanat sergileri halkasına bir yenisini daha ekledi: Yıldız Holding Koleksiyonundan Seçkiler.
     

    DEVAMI
  • ‘HERKES NEREDE!..

    “Herkes Nerede!..”, küratörlüğünü Doç. Dr. Kaya Üçer'in, proje koordinatörlüğünü Mehmet Lütfi Şen'in üstlendiği, yazı sanatı ustası Emrah Yücel’in 18 Mart 2023 Pazar günü Beyoğlu’nda açmaya muvaffak kılındığı kişisel sergisinin serlevhası…
     

    DEVAMI
  • SANATKÂRLAR BİR KEZ DAHA DEPREMZEDELERİN YANINDA…

    Hat Sanatı Atölyesi 5 Mart 2022 Pazar günü düzenlenen 2023 Depremi Bağış Müzayedesi’yle depremzedelere umut oldu. Bidsee online müzayede uygulaması üzerinden gerçekleştirilen bağış müzayedesinde görücüye çıkan 71 eserin tamamı satılarak iki milyon liranın üzerinde gelir elde edildi.
     

    DEVAMI
  • AHİLİK KÜLTÜRÜNÜN VE FÜTÜVVET AHLÂKININ İZLERİ “İSTANBUL’DA TASAVVUFÎ HAYAT SERGİSİ”NDE!

    İstanbul Beyoğlu Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan İstanbul’da Tasavvufî Hayat Sergisi bu toprakların irfanının izlerini İstanbul’un orta yerine taşıyor.
     27 Aralık 2022 Salı günü Sultanahmet’te, Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde (TİEM) kurdelası kesilen sergi, İstanbul’un, bir adım öte Anadolu coğrafyasının tasavvuf hayatına ilişkin önemli mesajlar iletiyor.
     

    DEVAMI
  • ‘GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ’ TİEM’DE

    Çini sanatkârı Sevin Ersoy’un dünden bugüne sanat hayatından bir seçki niteliğindeki Geçmiş Zaman Olur Ki serlevhalı çini sergisi 9 Aralık Cuma gününün akşamında İstanbul’da, Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde sanatseverlere “merhaba” dedi.
     
     

    DEVAMI
  • İSTANBUL’UN ORTA YERİ BEYOĞLU’NDA YÂD-I MÂZİ

    26 Kasım 2022 Cumartesi günü İstanbul'un orta yeri Beyoğlu âlâ keyfiyeti hâiz bir sanat etkinliğine sahne oldu: Hattat Ekrem Eşkin’in Kazasker Mustafa İzzet Efendi’nin vuslatının 146’ıncı sene-i devriyesi vesilesiyle hazırlamaya muvaffak kılındığı 55 serden müteşekkil Yâd-ı Mâzi serlevhalı serginin Taksim Camii Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen açılışına katılarak gözlem ve tesbitlerimizi kaleme aldık.
     

    DEVAMI
  • GÜNÜMÜZ FOTOĞRAFLARIYLA GRAVÜRLERDE EYÜPSULTAN

    Günümüz Fotoğraflarıyla Gravürlerde Eyüpsultan kitabı Eyüpsultan Belediyesi’nin bir kültür, sanat hizmeti… 2020 yılında kitapseverlerin ilgisine sunulan çalışma, mezkûr belediyenin, Hz. Halid (ra) Beldesi’nin sahip olduğu doğal dokunun gelecek nesillere aktarılması, Eyüpsultan’ın açıkhava müzesi niteliğinin korunması, tarihi yapıların muhafaza edilmesi, mezarlıklar bölgesinin, sahil şeridinin ve kısaca tarihî, mimari ve kültürel mirası korumak amacıyla yapageldiklerinin somut bir örneği olarak karşımızda duruyor!
     

    DEVAMI
  • DÜNDEN BUGÜNE BİR SAĞLIK HAZİNESİ: İBN SÎNA'NIN KÜÇÜK TIP KANUNU

    Tam ismi el-Reîs Ebu Ali el-Hüseyin İbn Sinâ el-Buhârî olan İbn Sînâ, tıp ve felsefe literatürüne kazandırdığı eserlerle adından ve hizmetlerinden söz ettirmeye devam ediyor.
     

    DEVAMI
  • BURSA’DA AŞK-I LALE HEYECANI…

    Günümüzün önde gelen tezhip ve kalemişi sanatkârları Prof. Dr. Münevver Üçer ve Doç. Dr. Kaça Üçer’in “Gelenekten Geleceğe tezhip ve kalemişi: Aşk-ı Lale” isimli sergileri 22 Ekim 2022 Cumartesi günü Bursa Ressam Şefik Bursalı sergi salonunda sanatseverlerle buluştu.
     

    DEVAMI
  • BİR BELGESELCİNİN HİCAZ’DA KIRK YILI

    11 Ekim 2022 Salı günü İstanbul özel bir sergi etkinliğinin açılışına sahne oldu. Katılım Bankamızın Beşiktaş’ta, TBMM Milli Saray Koleksiyonları Müzesi’nde düzenlediği ‘Bir Belgeselcinin Hicaz'da 40 Yılı’ serlevhalı fotoğraf sergisi Hicaz rayihasını İstanbul’a taşıdı.

    Belgesel yapımcısı ve fotoğraf sanatçısı Ömer Faruk Aksoy’un kutlu topraklarda hizmette bulunduğu uzunca hizmet yıllarında çektiği fotoğraflardan oluşan “Bir Belgeselcinin Hicaz'daki 40 Yılı” isimli sergi, muhatabımızın “Mapping Arabia-Arabistan’ı Haritalamak”         -Londra 2003-;  “Harameyn” –İstanbul 2005-; “Makkah&Medine-A Photographic Journey”  -Mısır 2010-; “Makkah ve Medine” –İspanya 2011- ve “Mekke ve Medine” -Suudi Arabistan-2015- sergilerinin ardından 40 yıllık sanat hayatındaki altıncı sergi olma hususiyetini hâiz.

    DEVAMI
  • ‘YÂ HAZRET-İ PÎR’

    Bu haftaki yazımızın serlevhasında kıymetli bir eserden mülhem nidâ cümlesi: “Yâ Hazret-i Pîr” yer alıyor. Yâ Hazret-i Pîr: Türk Hat Sanatında Tasavvuf Önderleri isimli kitabın müellifi Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Hattat Prof. Dr. Fatih Özkafa. HALBANK’ın destekleriyle Marmara Üniversitesi’nin 872’inci yayını olarak sanatseverlerle buluşan kitap, Türk hat sanatına birbirinden âlâ keyfiyeti hâiz eserler armağan eden tasavvuf önderlerinin sanat ve estetik yönlerine ışık tutan mühim bir çalışma.

    DEVAMI
  • ÜSKÜDAR’DA DÖNGÜ!

    6 Eylül 2022 Salı günü Üsküdar Nevmekân Sahil Galeri’de açılışı yapılan Döngü minyatür sergisinde usta sanatkârların atık malzemelerden ürettikleri minyatür eserleri sanatseverlerin ilgisine sunuldu.
    Gülşah Pestil ve Meyçem Ezengin’in küratör olarak katkı sundukları Döngü’de 19 minyatür sanatçısının atık kâğıt, beton, plastik, metal, deri, kemik, cam, demir ve ahşap gibi çeşitli materyaller üzerine nakşettikleri 67 eser yer alıyor.

    DEVAMI
  • TÜRK EBRÛSUNUN YÜZAKI ESERLERİ AKM’DE…

    Ebrû sanatımızın duayen ismi, hocaların hocası Alparslan Babaoğlu, Atatürk Kültür Merkezi’nde Hezârfen Necmeddin Okyay’a Saygı serlevhalı sergide Türk ebrûsunun yüzakı eserlerini sanatseverlerin irfanına sunuyor.

    10 Eylül Cumartesi günü Ebrûcu Babaoğlu’nun talebelerinin, talebelerinin öğrencilerinin ve sanatseverlerin yoğun iştirakiyle açılışı gerçekleştirilen sergi, yazılı akkâse ebrûnun ‘gerçek sanat eseri’ numunelerine ev sahibi yapması bakımından da önem arz ediyor.

    DEVAMI
  • GÜLŞEN ERYÜKSEL’İN “ÇİZGİ” DÜNYASINA BAKIŞ…

    Minyatür sanatçısı Gülşen Eryüksel ile Çizgisel isimli ilk sergisi özelinde sanat çalışmaları üzerine bir e-mülakat gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • GÖLGE OYUNU KARAGÖZ ANİMASYONLA İLK KEZ BEYAZ PERDEDE.

    Gölge oyunlarımızdan Karagöz animasyonla ilk kez beyaz perdede. Sanat Danışmanımız İbrahim Ethem Gören sezonun iddialı yapımlarından Karagöz animasyon filminin 23 Ağustos Salı günü Beyoğlu Atlas sinemasında düzenlenen gala programına katılarak izlenimlerini siz değerli okuyucularımız için kaleme aldı.
    Sırlı Süleyman Efendi ve değerli büyüğüm Osman Birkan ile birlikte katıldığımız Karagöz animasyon filminin gala programında pek çok arkadaşımızla, büyüğümüzle sohbet etme imkânımız oldu. Bu cümleden olarak İstanbul Ticaret Odası Genel Sekreteri, değerli ilim adamı Prof. Dr. Nihat Alayoğlu ile, filmin yapımcılarından Bilal Arıoğlu ile, İstanbul Ticaret Odası yöneticilerinden İbrahim Reyhan Özal ile, TRT’nin usta yönetmeni Ahmet Melih Oflaz ile, yayıncı Hayati Bayrak ile ve Erdal Cesar üstad ile görüştük.

    DEVAMI
  • İMAN ÂYETLERİ HÜSN-İ HAT SERGİSİ ERZURUM ÇİFTE MİNARELİ MEDRESE’DE…

    Erzurum Çifte Minareli Medrese İman Âyetleri Hüsn-i Hat Sergisine ev sahipliği yapıyor. 28 Temmuz Perşembe günü açılışı gerçekleştirilen sergide günümüz hüsn-i hat sanatkârlarının kamış kalemlerinden neş’et eden yazı güzelleri Erzurum’dan tüm insanlık âlemini İslâm’ın selâmet iklimine davet ediyor.

    DEVAMI
  • BAYBURT’TA MÜSTESNA BİR MÜZE

    Hattat, koleksiyoner, Bursa Bab-ı Nun Geleneksel Sanatlar ve Kültür Derneği Başkanı Mahmut Şahin, talebeleriyle birlikte Anadolu şehirlerimize geleneksel sanat müzeleri kazandırıyor.

    Hattat Mahmut Şahin ile Anadolu coğrafyamıza kazandırmaya muvaffak kılındığı ve 22 Temmuz 2022 Cuma günü açılışı yapılacak olan Bayburt Hattat Şair Ahmed Revayi Müzesi özelinde bir mülakat gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • ATİLLA YUSUF TURGUT İLE GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ESİNTİLER…

    MSGSÜ Tezhip Anasanat Dalı öğretim üyesi Dr. Atilla Yusuf Turgut ilk kişisel sergisini 30 Haziran Perşembe günü Üsküdar Nevmekân Bağlarbaşı Galeri’de açtı.
    Geçmişten Günümüze Esintiler serlevhalı tezhip sergisi Dr. Turgut’un ilk kişisel sergisi olarak İstanbul’un sanat tarihine not edildi.
    Sergi açılışında Nevmekân adeta çok değerli hocaların ve sanatseverlerin akınına uğradı. Açılışını Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Zekeriya Şanlıer’in ve küratörlüğünü Meyçem Ezengin’in yaptığı sergide geleneksel sanatlarımızın usta isimleri Dr. Atilla Yusuf Turgut’u yalnız bırakmadı.
    Sanatkâr Turgut ile sergisi ve çalışmaları üzerine bir e-mülakat gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • SAHİBÜ’L-HAYRÂT VE’L-HASENÂT BEZMİÂLEM VALİDE SULTAN

    Milletimizin en çok bilinen özelliklerinden biri de insanların, hatta bütün canlıların faydalanması için yaptıkları fedakârlıklardır. Ecdadımızın hayat sürdüğü mekânlar asırlar boyunca tesis edilen binlerce vakıfla, vakıf eserleriyle, hayrâtla abâd olmuş; hayatın hemen her alanında vakfiyeler tesis edilmiştir. Malum olduğu üzere vakıf medeniyetinin varisleriyiz. Medeniyetimizin, bir adım öte İslâm medeniyetinin temelinde barış, dayanışma ve diğerkâmlık yer alır. Barış, dayanışma ve diğerkâmlık ise vakıf iklimini oluşturur.

    İnfak ahlâkına sahip hayırsever ecdadımız nice hastane, okul, medrese, bedesten, çeşme, yol, köprü, kale, mesire yerleri, deniz fenerleri, sebiller, dul ve yetim evleri, çocuk emzirme ve büyütme yuvaları kurup vakfetmiş; cami ve mescitler başta olmak üzere sivil ve dini mimari vakıf eserleri birbiri ardına sıralanmıştır. Böylelikle eğitimden sağlığa; çevreden sosyal hizmetlere kadar pek çok alanda devletin yükünün büyük bölümünü vakıflar, vakıf insanlar üstlenmiştir.

    Önceki asırlarda hali vakti yerinde olanların cami, mescit, imaret yaptırması, vakıf kurması bir gelenek halindeydi. İmkânları kısıtlı olanlar ise nisbeten daha düşük maliyetli alanlara yönelir, çeşme ve sebil gibi hayır eserleri tesis ederek canlıların hizmetinde bulunmayı görev bilirdi.

    Osmanlı yüzyıllarında erkekler kadar kadınlar da vakıf ve hayrat eserleriyle hizmet etmiş, evvelemirde isimleri hatırımıza gelen Bezmiâlem Valide Sultan, 7 Sofralı Sekine Hatun, Nurbanu Sultan, Mihrişah Valide Sultan, Hatice Turhan Sultan, Atik Valide Sultan ve Emetullah Rabia Gülnûş Sultan kurdukları vakıflar ve inşa ettikleri yapılarla insanlık âlemine hizmet etmişlerdir.

    Bu yazımızda kendisine rahmeti vesile kılarak Osmanlı Devleti asırlarında en çok vakıf kuran valide sultan unvanına sahip Bezmiâlem Valide Sultan’a değineceğiz.

    DEVAMI
  • ‘SEYYAH ŞEF’ ÖMÜR AKKOR’UN RESİM KOLEKSİYONU ÜSKÜDAR’DA…

    ‘Seyyah Şef’, yazar, mutfak sanatları uzmanı Ömür Akkor’un resim koleksiyonundan seçme eserler Üsküdar NevMekân Sahil Galeri’de sanatseverlerle buluştu.
     

    DEVAMI
  • ‘ŞEHRİN SANATÇILARI’ BAŞAKŞEHİR’DE!

    Başakşehir, Şehrin Sanatçıları sergisiyle sanatseverlere “merhaba” diyor.
    19 Nisan 2022 Salı günü Başakşehir Millet Kıraathanesi’nde açılışı yapılan Şehrin Sanatçıları serlevhalı sergide Başakşehir’de ikamet etmekte olan hüsn-i hat, tezhip, minyatür, katı’, ebru ve minyatür ustalarının son dönemde göz nuru döktükleri birbirinden âlâ keyfiyeti haiz eserler sanatseverlerin irfanına arz edildi.

    DEVAMI
  • KALEM GÜZELLERİ ÇAMLICA’DAN SES VERDİ: FA’LEM ENNEHÛ LÂ İLÂHE İLLALLAH

    Her yıl Ramazan ayında geleneksel İslam-Türk sanatlarının en güzel örneklerini sanatseverlerle buluşturan Yıldız Holding, bu yıl da Ramazan-ı Şerif ayına özel bir etkinlik düzenledi: Konuşan Yazılar.

    Yıldız Holding’in Çamlıca’daki yeni tesis ettiği sergi salonunda 12 Nisan’da tanıtımı yapılan “Konuşan Yazılar” sergisinde Yıldız Holding İslam Eserleri Koleksiyonu’ndan 145 eser Ramazan ayından başlayarak yıl boyunca ziyarete açık olacak.  

    DEVAMI
  • MEDRESETÜ’L-HATTÂTÎN’DEN AKADEMİ’YE GELENEKSEL TÜRK SANATLARI

    Ülkemizin önde gelen sanat eğitim kurumlarından Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi 140. kuruluş yıldönümünü bir dizi etkinlikle kutluyor.

    Miladi takvimin yaprakları 1 Ocak 1882’yi gösterirken resim, heykel, mimarlık ve hakkâklık olmak üzere dört dalda öğretim yapılması için Mekteb-i Sanâyi-i Nefîse-i Şâhâne adıyla kurulan ve bu tarihten 100 yıl sonra Mimar Sinan Üniversitesi’ne dönüşen öğretim kurumu şüphesiz ülkemizin en güzide üniversitelerinden biri. 

    21 Mart Pazartesi günü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin merkez kampüsünde 140. Kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında “Medresetü’l-Hattâtîn’den Akademi’ye Geleneksel Türk Sanatları 1915-2022” serlevhalı toplantıya katılma imkânım oldu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin sanatkâr hocalarından, Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Faruk Taşkale’nin davetlisi olarak iştirak ettiğim programda tuttuğum notları hocalarımızın sunum metinleri eşliğinde değerli okuyucularımıza yazı dizisi halinde aktaracağız.

    DEVAMI
  • KAHRAMANMARAŞ’TA İÇİNDEN “HÜRMET” GEÇEN MÜSTESNA ÇİZGİLER…

     Hattat Sevim Bayazıt Şirikçi ilk kişisel hüsn-i hat sergisini Kahramanmaraş Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’nde açtı.

    16-26 Mart 2022 tarihleri arasında düzenlenen sergi özelinde hattat Sevim Bayazıt Şirikçi ile bir e-mülakat gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • İÇİNDEN HÜZNÜN VE UMUDUN ÇİZGİLERİ GEÇEN SURYELİST RENKLER TOPHANE'DE…

    Dr. Shady Eid Suriye’den memleketimize gelen naif bir sanatkâr. Halep Üniversitesi’nde İşletme tahsilinden sonra Uygulamalı Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde güzel sanatlar alanında çalışmalar yapan Shady Eid Türkiye’ye gelince Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde Geleneksel Türk Sanatları alanında önce yüksek lisans, ardından da doktora çalışmalarını başarıyla tamamlamış. 20 yıldır elinden kamış kalem, mürekkep fırça, boya; harfler ve renkler geçen sanatkâr ile Tophane’de 18 Mart 2022 Cuma günü açtığı Suryelist serlevhalı neo klasik hat ve resim sergisi özelinde bir e-mülakat gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • GÖÇMEN SANATKÂRLARIN ESERLERİ PENDİK’TE…

    Pendik Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi memleketimizde göçmen olarak bulunan 5 ülkeden 17 sanatçının eserlerine ev sahipliği yapıyor.

    Pendik Belediyesi ile MEHCER Göç Sanatçıları Derneği’nin iş birliği ile gerçekleştirilen “Göç Sanatçıları Sergisi” Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi’nde açıldı. 5 ülkeden 17 sanatçının eserlerinin yer aldığı sergide göç vakıasının insan ve toplum hayatı üzerindeki etkileri sanatın naif diliyle günümüz insanının irfanına arz ediliyor.

    Hüsn-i hat, tezhip, resim, plastik el sanatları, maket, ahşap el sanatları, kabartma sanatı/zanaatı ve heykel sanat nevileriyle muhacirliğin konu edildiği sergide her biri diğerinden âlâ keyfiyeti hâiz onlarca sanat eseri lisan-ı halleriyle savaşa, çatışmalara ve savaşın tabii bir sonucu olan zorunlu göçlere “hayır” diyerek barışı ve esenliği adres gösteriyor.

    Pendik Kaymakamı Dr. Hülya Kaya, Pendik Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Öğütçü, MEHCER Göç Sanatçıları Derneği Genel Başkanı Turan Kışlakçı ve Pendik Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Mustafa Çalıkçı’nın kurdelasını kestiği sergiye sanatçılar ve sanat sevdalıları yoğun ilgi gösterdi.

    DEVAMI
  • KİFAYET ÖZKUL SAHN-I SEMÂN’LA ÜSKÜDAR’DA ÇİNİ SAHNESİNDE!

    Çini ve seramik sanatçısı Kifayet Özkul son dönem eserlerinden oluşan bir seçkiyle Üsküdar Bağlarbaşı Nevmekân Sanat Galerisi’nde açtığı Sahn-ı Semân serlevhalı sergiyle sanat sevdalılarına bu toprakların âvâzıyla “merhaba” dedi.

    DEVAMI
  • KÜRATÖR YASİN TÜTÜNCÜ İLE MÜZECİLİK VE ADNAN MENDERES MÜZESİ ÜZERİNE…

    Küratör Yasin Tütüncü ile geçtiğimiz ay Aydın’da açılışı gerçekleştirilen Adnan Menderes Demokrasi Müzesi ile müze ve sergicilik çalışmaları üzerine bir e-sohbet gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • HATTAT ERKAN BAKIM: GELENEKLİ TÜRK İSLÂM SANATLARI BİZİM KÜLTÜR KODLARIMIZDANDIR.

    Hukukçular Derneği hamiliğinde Üsküdar Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen Hukuk ve Adalet serlevhalı geleneksel sanatlar sergisi ziyaretçilerini bekliyor.  
    8 Ocak 2021 Cumartesi günü Üsküdar Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi’nde oldukça geniş bir katılımla açılışı gerçekleştirilen sergide birbirinden âlâ keyfiyeti hâiz hüsn-i hat eserlerine Abdurrahman Depeler, Adnan Beyhan, Arif Çelik, Demirali Kurtulmuş, Emre Özdemir, Erkan Bakım, Kasım Kara, Mahmut Şahin, Mesut Dikel, Muharrem Gökşen, Ömer Özgül, Özay Altın ve Sevim Şirikçi ketebe koydu.  Tezhip sanatçıları Gülnur Yiğit, Habibe Bakım, Sibel Kara, Semanur Hisar, Halil Uyan ve Yasin Urhan tezhip çalışmalarıyla organizasyona katkıda bulunurken, Yasin Şahin ebru teknesinde, Recep Ulu da ahşabın müşfik tahtında sanatlarını icra etti.
    Serginin küratörü, hattat Erkan Bakım ile Hukuk ve Adalet yazıları üzerine bir e-mülakat gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • HATTATLARIN KALEMİNDEN EN GÜZEL HUKUK VE ADALET YAZILARI ÜSKÜDAR’DA…

    Hukukçular Derneği hamiliğinde ülkemizin dört bir yanındaki hüsn-i hat, tezhip, ebru ve naht sanatkârları bir araya gelerek Hukuk ve Adalet serlevhalı sergi etkinliğiyle sanatseverlere “Merhaba” dedi.
    8 Ocak 2021 Cumartesi günü Üsküdar Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi’nde kurdelası kesilen sergi 30 Ocak Pazar gününe kadar ziyaretçilerini bekliyor.
    Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Hatay, Kütahya, Eskişehir, Ankara, Bursa ve İstanbul’dan mühim sanat simalarının eserleriyle katkıda bulundukları sergi özelinde Hukukçular Derneği Genel Başkanı Av. Ahmet Yılmaz ile Hukuk ve Adalet yazıları üzerine bir e-mülakat gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • PROF. DR. FARUK TAŞKALE İLE “SANATIN ON HALİ”NDEN MÜLHEM BİR SOHBET…

    Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Balıkesir Kent Konseyi geleneksel Türk sanatlarının gelişimine ve tanıtımına katkı sağlamak, sanat bilincini yaygınlaştırarak üretimini desteklemek amacıyla “Sanatın On Hali” serlevhalı Geleneksel Türk Sanatları Yarışması düzenledi. Geleneksel sanatlarımızdan Hüsn-i Hat, Tezhip, Minyatür, Çini ve Ebru ile yöresel sanat ve zanaat dallarından Kırkyama, Geleneksel Keçe Yapımı, Balıkesir Pullusu, Gönen İğne Oyası ve Sındırgı Yağcıbedir Halısı olmak üzere iki farklı kategoride, 10 dalda düzenlenen ve yoğun ilgi gören yarışmada dereceye girenlerin ödülleri 11 Aralık Cumartesi günü Balıkesir’de düzenlenen törenle sahiplerine takdim edildi. 
     

    DEVAMI
  • BURSA’DA SIRADIŞI RENKLER VE ÇİZGİLER…

    İsmail Sezer duayen bir grafik ve tasarım sanatçısı. Sanatkâr Sezer 40 yıllık grafik deneyimini son dört-beş yıldır hüsn-i hat sanatıyla buluşturarak kendi mecrasında yeni bir estetik terkibi oluşturmanın gayreti içerisinde bulunuyor. Son yıllarda mesaisini büyük ölçüde hüsn-i hat sanatında yoğunlaştıran sanatkâr Sezer “Modern Hat Sergisi” serlevhalı ikinci kişisel sergisiyle 23 Ekim Cumartesi günü Bursa Ördekli Sanat Merkezi’nde sanatseverlere “merhaba” dedi.
    23-29 Ekim tarihleri arasında düzenlenen sergi özelinde İsmail Sezer ile sanat çalışmaları ve modern hat uygulamaları üzerine hasbihal ettik.

    DEVAMI
  • ADIYAMAN’DA ‘BİR NEFES SANAT’

    Adıyaman “Bir Nefes Sanat” sergisiyle öz sanatlarımıza merhaba diyor. Hüsn-i hat, bakır kakma ve ebru sanatlarının usta temsilcileri Hattat Ramazan Taştan, Doç. Dr. Ebubekir İnan ve Dr. Muhammet Çevik’in birbirinden değerli eserleriyle telif edilen ve 30 Eylül Perşembe günü Adıyaman Üniversitesi Minyaman Gelenekli Sanatlar Galerisi’nde açılışı yapılan sergi 28 Ekim 2021 Perşembe gününe kadar ziyaretçilerini bekliyor olacak.
    Sergi özelinde Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyesi, bakır kakma ustası Doç. Dr. Ebubekir İnan ile bir e-sohbet gerçekleştirdik.
     

    DEVAMI
  • AMERİKALI OSMANLILAR SERGİSİ NEW YORK’TA AÇILDI

    Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ABD’nin New York şehrinde bulunan Gallery 23’te (G23NY) Amerikalı Osmanlılar Sergisi’ni açtı.  

    DEVAMI
  • ‘SIR’DAN GİZLİ’ GÜZEL ÇİZGİLER, RENKLER, DOKULAR VE DAHİ YAZILAR ÜSKÜDAR’DA…

    Günümüz kaligrafi sanatının usta temsilcilerinden Bünyamin Kınacı ve Mehtap Kocaağa’nın klasik, modern ve soyut kaligrafi alanlarında imza attıkları eserlerden oluşan “Sırdan Gizli” Kaligrafi Sergisi 12 Eylül Pazar gününe kadar Üsküdar Nevmekan Bağlarbaşı Galeri’de sanatseverlerinin ilgisini bekliyor.

    DEVAMI
  • ÇİZGİNİN AHENGİ ÜSKÜDAR’DA…

    Tasarımcı-hattat Bilal Akkaya’nın 41 yıllık sanat birikimi Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde açılışı yapılan “Çizginin Ahengi” sergisiyle sanatseverlerin irfanına arz edildi.

    1980’li yılların başlarından itibaren hat sanatına muhtelif vesilelerle hizmet eden tasarımcı-hattat Bilal Akkaya yakın zamanda ürettiği eserlerle Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde “Çizginin Ahengi” serlevhalı 18’inci sergisini düzenledi.
    Türkiye ve Katar’da olmak üzere bugüne kadar 17 sergiye imza atan hat sanatkârı ve reklamcı Bilal Akkaya, “Çizginin Ahengi” adını verdiği yeni sergisiyle Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle bir araya geldi. 29 Temmuz Perşembe günü gerçekleştirilen serinin açılış merasimine Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Zekeriya Şanlıer,  Kültür İşleri Müdürü Mesut Meyveci, sanatçının sevenleri ve birçok sanatsever iştirak etti

    DEVAMI
  • PENDİK’TE SANAT VE SANATIN AKADEMİSİ VAR…

    Pendik Sanat Akademisi (PSA) Geleneksel İslam-Türk Sanatları, Görsel Sanatlar ve Enstrüman eğitimleriyle İstanbulluların sanat irfanına katkıda bulunmakta olan örnek bir müessese.
    PSA’nın sanat çalışmaları özelinde Pendik Belediyesi Başkan Yardımcısı Hakan Öğütcü ile bir e-mülakat gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • GÖLCÜK’E MÜSTESNA BİR SANAT MÜZESİ…

    Gölcük, Ali Vasfi İzmidî Hüsn-i Hat Müzesi’yle taçlandı. Müessesenin kurulmasında büyük emekleri geçen hüsn-i hat hocası Mahmut Şahin ile müze özelinde bir e-sohbet gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • KADIN SANATÇILAR ESMÂLAR VE HİLYELER SERGİSİ ÇAMLICA’DA…

    Yıldız Holding, Ramazan ayını “Kadın Sanatçılar – Esmâlar ve Hilyeler” sergisiyle karşılıyor.
    Her yıl Ramazan-ı Şerif ayında geleneksel sanatlarımızı Çamlıca’daki Sergi Salonu’nda geniş kesimlerle buluşturan Yıldız Holding, bu sene de “Kadın Sanatçılar–Esmâlar ve Hilyeler” sergisine ev sahipliği yapıyor. Kadın tezhip sanatçılarına ait 75 eser, 12 Nisan-18 Haziran tarihleri arasında dijital katalog aracılığıyla da sanatseverlere sunuluyor.

    DEVAMI
  • ‘ÂSÂR’ FATİH’TE…

    “Asâr Hüsn-i Hat Eserleri Sergisi” Fatih Kadırga Sanat Galerileri’nde sanatseverlerin ilgisine sunuluyor.
    Hattat-Koleksiyoner Abdurrahman Kılıç tarafından yirmi yıla yakın zamandır bir araya getirilen hususi koleksiyonu ÂSÂR; kıt’a murakkaa ve levha gibi, hat sanatının birçok formunu içeren 170 eserden oluşuyor. Aralarında Kazasker Mustafa İzzet, Es’ad Yesari, Mahmud Celaleddin, Mehmed Şefik, Abdullah Zühdi, Hâmid Aytaç, Mustafa Halim Özyazıcı ve Prof. Dr. Ali Alparslan gibi Türk hat sanatının meşhur hattatlarının nadide eserini bulunduran koleksiyon, geniş bir yelpazede ele alınıyor.
     

    DEVAMI
  • MURAT ÜLKER İLE 'GÜNCEL SANATTA MİNYATÜR' SERGİSİ ÜZERİNE...

    Pera Müzesi geçtiğimiz altı ay boyunca naif bir sergiye ev sahipliği yaptı: ‘Minyatür 2.0. Güncel Sanatta Minyatür’. 11 Ağustos-24 Ocak tarihleri arasında sanatseverlerin irfanına arz edilen serginin odağında minyatür sanatının güncel yorumları vardı.
     

    DEVAMI
  • HAT SANATININ ZARİF KALEMİ ALİ ALPARSLAN’A VEFÂ…

    Fatih Belediyesi Türk hat sananının son iki asrının en mühim simalarından Prof. Dr. Ali Alparslan hocamıza 15’inci vefât yıl dönümünde örnek bir vefa gösterdi.
    Hattat Ali Alparslan ömrü boyunca şahsî sergi açmamıştı. Fatih Belediyesi, merhumun Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden öğrencisi, küratör Fatih Ömeroğlu’nun eliyle hat sanatının zarif kaleminin ruhunu şâd etti. Belediye, koleksiyonerlerin emanetçiliğini yapmakta olduğu Ali Alparslan’ın ta’lik, celî ta’lik, şikeste ta’lik, dîvâni, celî dîvâni ve rik’a eserlerini bir araya getirerek ‘Hat Sanatının Zarif Kalemi Ali Alparslan’ sergisini hüsn-i hat sanatının irfanına arz etti.

    DEVAMI
  • EBRU SANATININ SON 500 YILI KSG'DE...

    İstanbul, bir sanat merkezine daha kavuştu. Fatih Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kadırga Sanat Galerileri (KSG) kapılarını “Ebru Sanatının Son 500 Yılı” sergisiyle İstanbullu sanatseverlerin hizmetine açtı.
     

    DEVAMI
  • MURAT BOSTANCIOĞLU İLE KAZDAĞI MÜZESİ’NDEN AÇILMIŞ BİR SOHBET…

    İş adamı, koleksiyoner Murat Bostancıoğlu ile koleksiyonları ve kardeşi Uğur Bostancıoğlu ile birlikte müessisi olduğu Kazdağı Müzesi özelinde bir e-sohbet gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • BAYRAMPAŞA’DA GÜZİDE BİR SANAT MERKEZİ…

    Bayrampaşa Türk İslam Sanatları Merkezi hüsn-i hat, tezhip, ebru, minyatür ve çini gibi geleneksel sanatlarımıza yeni isimler ve eserler kazandırılması amacıyla Bayrampaşa Belediyesi tarafından tesis edilmiş bir eğitim/sanat müessesesi.
    Bayrampaşa Türk İslam Sanatları Merkezi’nin yöneticisi Deniz Kılıç Bakır ve eğitim danışmanı Nurgül Duru ile çalışmaları özelinde bir e-mülakat gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • GÜRE’DE BİR KÜLTÜR MİRASI: KAZDAĞI MÜZESİ

    Kaz Dağı Müzesi Edremit’te ziyaret edilmesi gereken önemli bir kültür, sanat, etnografya merkezi. Güre Limanı’nda yöreye özgü taş bir binada tarih ve medeniyet sevdalılarına hizmet etmekte olan müzede Kuzey Ege tarihine ait önemli belgeler, dokümanlar ve antik eserler sergileniyor.

    DEVAMI
  • GELECEĞİN USTALARININ GÖZ NURLARI ZEYTİNBURNU’NDA…

    Zeytinburnu Belediyesi’nin bu yıl yedinci kez düzenlediği Geleceğin Ustaları Geleneksel Sanatlar Tasarım Yarışması’nda dereceye giren geleceğin ustalarının göz nurları Zeytinburnu Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde sergileniyor.

    DEVAMI
  • AFYONKARAHİSAR, KARAHİSÂRÎ HÜSN-İ HAT MÜZESİ’YLE ŞENLENECEK

    Türk hat sanatının ekol şahsiyetlerinden Hattat Ahmed Şemşeddin Karahisârî’ye memleketi Afyonkarahisar’da vefâ gösterildi.
    Afyonkarahisar Valiliği ile kentin İl Özel İdaresi’nin ve Afyonkarahisar Belediyesi’nin destekleriyle kadim şehre Hattat Ahmed Karahisârî Hüsn-i Hat Müzesi kazandırıldı. Böylelikle Amasya ve Bursa’dan sonra bir Anadolu şehrimiz daha yazı müzesine kavuşmuş oldu.
    Tüm hazırlıkları tamamlanan ve Temmuz ayı içerisinde resmî açılışı yapılacak olan Hattat Ahmed Şemşeddin Karahisârî Müzesi hüsn-i hat sevdalılarının ve sanat tarihçilerinin uğrak yeri olmaya namzet.

    DEVAMI
  • AHİLİK RUHU MUDURNU’DA YAŞATILIYOR

    Eski Osmanlı kasabalarından Mudurnu’da Ahilik ruhu yaşatılıyor. Bolu’nun şirin ilçesinin esnaf ve sanatkârları yedi asırdır el ve gönül birlikteliğiyle fütüvvet ahlâkına ve Ahilik umdelerine sahip çıkıyor.

    DEVAMI
  • ANTİKA ESERLERİN NABZI FERİKÖY BOMONTİ PAZARI’NDA ATIYOR!

    İstanbul’da Şişli Feriköy’de kurulan Feriköy/Bomonti Antika Pazarı ülkemizin en önemli antika pazarlarından biri. 2009 yılından bugüne haftada bir gün antika sevdalılarını bir araya getirmekte olan pazarda her hafta eskimez zamanlara ait yüzlerce eser yeni sahiplerini buluyor.

    DEVAMI
  • HZ. PEYGAMBERİN (SAV) VEDA HACCI HUTBELERİ DİJİTAL SERGİDE…

    Türkiye Milli Kültür Vakfı’nın 50’inci kuruluş yıl dönümü vesilesiyle hazırlanan ve 50 eserden oluşan Hz. Peygamber’in Veda Haccı Hutbeleri Sergisi Yıldız Holding’in katkılarıyla dijital ortamda sanatseverlerin ilgisine sunuldu.

    DEVAMI
  • TÜRKİYE'NİN İLK ‘UÇAN MÜZE’Sİ ESKİŞEHİR'DE AÇILIYOR

    Türkiye’nin ilk 'uçan müze'si Eskişehir Sivrihisar Uluslararası Sportif Havacılık Merkezi'nde (SUSHM) 8 Mart 2020 Pazar günü Eskişehir’de açılıyor.

    DEVAMI
  • UMUT: DUVARIMDAKİ RENKLER…

    Esentepe’deki genel müdürlük sergi salonumuz müstesna bir sanat etkinliğine sahne oluyor. Kurumumuzun 30’uncu kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında 3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesinde düzenlediğimiz Umut: Duvarımdaki Renkler isimli resim sergisi Ankaralı ‘Engelleri Aşan Ressam’ Muhammed Yalçın’ın 30 eserine ev sahipliği yapıyor.
     

    DEVAMI
  • MÜSTESNA BİR SANAT ETKİNLİĞİ KIRK HADİS SERGİSİ

    Çamlıca’da Yıldız Holding seminer ve sergi salonunda açılan Kırk Hadis Sergisi eserleri ve sergi kitabıyla bu alanda şimdiye kadar düzenlenen en yetkin çalışmalardan biri olma özelliğine sahip.
    Mevlid-i Nebi Haftası vesilesiyle açılan sergideki yazıların temasını Sevgili Peygamberimizin (sav) tüm dünyaya iyilik yayan, doğru davranışları teşvik edici hadisi şerifler oluşturuyor.
     

    DEVAMI
  • ZAMANINI AŞAN MEDENİYET: ÖZBEKİSTAN

    Türkiye’den ve Özbekistan’dan 28 sanatçı ve 34 akademisyenin katılımıyla hayat bulan “Zamanını Aşan Medeniyet: Özbekistan Sergi ve Sempozyumu” bir yandan İslâm irfanından beslenen iki ülke arasındaki dostluk bağlarını birbirinden âlâ keyfiyeti haiz sanat eserleriyle perçinlerken, diğer yandan da edebî ve tarihî meselelerin işlendiği sempozyumla taçlandırdı.

    DEVAMI
  • ESKİŞEHİR’DEN DÜNYAYA BARIŞ MEKTUBU: DEDE KORKUT ANIT DUVARI

    Dede Korkut Anıt Duvarı Eskişehir’den tüm dünyaya barış ve esenlik dileyen bir anıt mektup.

    DEVAMI
  • NAKKAŞ’TA AÇAN TEZHİP ÇİÇEKLERİ

    Nakkaş Tezyini Sanatlar Merkezi’nde İstanbullu sanatseverlere merhaba diyen hat, tezhip ve kalemişi sergisini ziyaret ederek merkezin kurucularından Mimar Nakkaş Semih İrteş ile sergi ve sanat anlayışı üzerine konuştuk.

    DEVAMI
  • BURSA, KUR'AN-İ KERİM MÜZESİ'YLE DE FARKLI...

    Osmanlı’nın payitaht şehirlerinden Bursa son yıllarda geleneksel sanatlarla da adından sıklıkla söz ettiriyor. Özellikle Bursa Bab-ı Nun Gelenekli Sanatlar ve Kültür Derneği ve Bursa Büyük Şehir Belediyesi Sanat ve Meslek Edindirme Kursları (BUSMEK) nezdinde verilmekte olan sanat eğitimleri ve birbiri ardına açılmakta olan nitelikli sergiler Bursalıları sanat ve estetik güzelliklerle buluşturuyor. 
     

    DEVAMI
  • ÜSKÜDAR’DA NAİF BİR SERGİ: KÜPELİAĞAÇ

    Hatice Kübra Kahraman matematik lisans eğitiminin ardından Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde MSGSÜ geleneksel sanatlar alanında tezhip eğitimi almış bir sanatkâr. Hâlihazırda MSGSÜ’de tezhip ana sanat dalında yüksek lisans yapmakta olan Kahraman ilk kişisel sergisini geçtiğimiz günlerde adı kültür ve sanat aktiviteleriyle sürekli gündemde olan Üsküdar’da açtı.
    15 Nisan Pazartesi günü Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in kurdelasını kestiği sergide Hatice Kübra Kahraman’ın 2013 yılından bugüne kadar üzerinde çalıştığı 97 suluboya tablosu var. 1 Mayıs Çarşamba gününe kadar sanatseverlerin ilgisine açık kalacak olan sergiye Nevmekan Sahil Üsküdar ev sahipliği yapıyor.
    “Küpeliağaç” serlevhalı sergi Kahraman’ın ilk kişisel sergisi olma özelliğine sahip. Geleneksel sanatlarla ilgili çalışmaları olmakla birlikte bu alanda henüz sergisi bulunmayan sanatkâr ilerleyen süreçte geleneksel sanatları suluboyayla harmanlayacağı kendi tarzımda bir sergi oluşturabilmeyi temenni ediyor.
    Kahraman’ın “Küpeliağaç” sergisinde yer alan çalışmalara Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Ne içindeyim zamanın/Ne de büsbütün dışında/Yekpare geniş bir anın/Parçalanmaz akışında” mısraları ilham kaynağı olmuş. Sanatkâr sergisinde yen alan birbirinden güzel çiçek tasvirlerini, rüya ile gerçeğin birbirine karıştığı döngüde suluboyanın şeffaf dünyasıyla birleştirmeye çalışmış.
    Geleneksel sanatlarımızın en önde gelen isimlerinden  Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Faruk Taşkale’nin öğrencisi olan Hatice Kübra Kahraman ile sergisi ve çalışmaları üzerine sohbet ettik.
     

    DEVAMI
  • AB-I BÂDE RENG KATI’ SERGİSİ ESENTEPE’DE…

    Kat’ı ve ebru sanatlarının sanatının önde gelen isimlerinden Ahmet Çoktan’ın 2014 yılından bugüne kadar göz nuru dökerek tamamlamaya muvaffak kılındığı birbirinden değerli eserlerinden meydana gelen “Ab-ı Bâde Reng-Kanlı Gözyaşı” katı’ sergisi Esentepe’deki genel müdürlük sergi salonumuzda sanatseverlere “merhaba” dedi.
    11 Mart Pazartesi günü genel müdürümüz Ufuk Uyan, genel müdür yardımcılarımız Aslan Demir, Ahmet Albayrak ve katı’ ustası, hocaların hocası Ahmet Çoktan ile birlikte kurdelasını besmeleyle kestiğimiz sergide birbirinden âlâ seksen katı’ eseri yer alıyor.
    Sergi açılışında sohbet ettiğimiz, kamuoyunda ince kâğıt ve deri oymacılığı olarak da bilinen katı’ sanatının önemli temsilcilerinden Ahmet Çoktan’a yeni şahsî sergisine “Ab-ı Bâde Reng-Kanlı Gözyaşı” ismini vermiş olmasının nedenini sorduğumda aldığım cevap şöyle oldu: “Kanlı gözyaşı hâli pürmelalimizi, İslâm dünyasının parçalanmış vaziyetini ifade ediyor.”
    Sanatkâr Ahmet Çoktan ile 1990’lı yılların başında Beykoz’daki evinde mübarek bir günün bereketini paylaştığımız Halil İbrahim sofralarına misafir olduğumuzda tanışmıştık. O yıllarda Fuat Başar Hoca’dan tezhip sanatının inceliklerini öğrenerek henüz icazet almış bulunan Ahmet Çoktan’ın gündemini uzun yıllar müstakil olarak ebru teşkil etti.
     

    DEVAMI
  • SAKARYA MİNYATÜR SANATINI SEVDİ

    Günümüz minyatür sanatının usta temsilcisi Gülçin Anmaç ikinci kişisel sergisini Sakarya’da açtı. 20 Mart Çarşamba günü sanat camiamızdan geniş bir katılımla açılışı gerçekleştirilen sergide Gülçin Anmaç’ın birbirinden âlâ 33 minyatür eseri yer alıyor.

    Sakarya Belediyesi’nin himayesinde Sakarya Ofis Sanat Galerisi’nde açılışı gerçekleştirilen sergide yer alan eserleri incelediğimizde sanatçının kadim minyatür sanatına yaslanarak meydana getirmeye muvaffak kılındığı eserlerle mânâya ulaşmayı hedeflediğini görüyoruz. Söz konusu mânâ, usta nakkaşe Gülçin Anmaç’ın dilinden aşağıdaki gibi ifadesini buluyor:
     

    DEVAMI
  • ANKARA'DA KUFİ-MAKILİ HİLYE SERGİSİ

    Hattat-akademisyen Recep Minga’nın İkinci Nokta Kufi-Makili Hilye Sergisi Ankaralı sanatseverlerle buluştu.
    Ankara Sanat Galerisi’nde 16 Şubat Cumartesi günü geniş bir katılımla açılışı gerçekleştirilen sergide sanatçının son yıllarda emek verdiği yirmi beş hilye-i şerife yer alıyor.

     

    DEVAMI
  • ANKARA’DA SADIRDAN SATIRA DÜŞENLER!

    Ankara Sanat Galerisi’nde 1-15 Ekim tarihleri arasında Tahsin Kurt ve kendisiyle yaklaşık 10 yıldır talik yazı nevinin inceliklerini teneffüs eden ve artık her biri usta olan öğrencileri iki haftalığına da olsa Ankara’ya hat sanatının ulvî neşesini taşıdılar.

    DEVAMI
  • ÜMRANİYE’DE AÇAN TEZHİP ÇİÇEKLERİ

    Süreyya Alper ve Öğrencileri Tezhip Sergisi 22 Ekim Cumartesi günü Ümraniye Mimsanat Akademisi’nde sanatseverlerle buluştu. Serginin açılışına katılarak bir yandan eserleri inceledik, diğer yandan sanat ve estetik kavramlarına hizmet etmekte olan sanatkârlarla hasbihal ettik.
     

    DEVAMI
  • AMASYA’DA HAT SANATINA ÖNEMLİ BİR HİZMET: ŞEYH HAMDULLAH YAZI TARİHİ VE HÜSN-İ HAT MÜZESİ

    Türkiye’nin dört bir tarafından sanatkârların ve sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği Şeyh Hamdullah Müzesi’nin açılışına Genel Müdür Yardımcımız Aslan Demir ve sanat danışmanımız İbrahim Ethem Gören de katıldı. Sanat danışmanımız Gören, okuyucularımız için müzeye ilişkin kanaat ve gözlemlerini kaleme aldı.

    DEVAMI
  • BAĞLARBAŞI KÜLTÜR MERKEZİ YENİ YÜZÜYLE SANATIN HİZMETİNDE

    Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kaya Üçer ile Bağlarbaşı Kültür Merkezi restorasyonu üzerine hasbihal ettik.        

    DEVAMI
  • TÜRK EBRUSU ÇİN SEDDİ’NE DAYANDI!

    Pekin’de düzenlenen 14. Uluslararası Çin Turizm ve Gezi Fuarı’nda ülkemizi temsil eden ebru sanatkârı, Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslâm Tarihi ve Sanatları Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Ömer Sabuncu ile sohbet ettik.

    DEVAMI
  • VAKIF KURAN KADINLARA VEFÂ…

    Mayıs ayının ikinci haftası her yıl Vakıflar Haftası olarak kutlanıyor. Ve yine her yıl Vakıflar Haftası belirli bir gündem ile düzenleniyor. Bu yılın gündeminde Vakıf Kuran Kadınlar var.
     

    DEVAMI
  • KUVEYT’İN FOTOĞRAF SANATI BİRİKİMİ ESENTEPE’DE SERGİLENİYOR

    Kuveyt Ankara Büyükelçiliği’nin desteğiyle düzenlenmekte olan sergide Kuveytli fotoğraf sanatçıları Mohammad Al Muharib, Mohammad Ali Al Saad ve Nasser Al Omairi’nin, öznesinde modern mimaride; günümüz şehir inşa kurgusunda bulunan ve dahi görülmesi, fark edilmesi gereken estetik detaylar yer alıyor.
     

    DEVAMI
  • İSTANBUL’DA YEDİTEPE BİENALİ ZAMANI

    Geleneksel İslâm Türk sanatları alanında Türkiye’deki ilk bienal olan Yeditepe Bienali Tarihi Yarımada’da 28 farklı mekanda kapılarını sanatseverlere açtı.

    31 Mart Cumartesi günü Ayasofya Müzesi'nde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan tarafından açılışı yapılan bienalde Türkiye’nin ve İslâm coğrafyasının farklı bölgelerinden 600 sanatçının 3 bin eseri sergileniyor.
     

    DEVAMI
  • BEŞİKTAŞ ÖNEMLİ BİR ETKİNLİĞE EV SAHİPLİĞİ YAPTI: KAATI’ SANATI İLE YAZIYORUM

    Geleneksel tekniklerin modern bakış açısıyla yeniden yorumlandığı günümüz kaatı' sanatı örnekleri, “Kaatı’ Sanatı ile Yazıyorum” sergisinde sanatseverleri keyifli bir sanat yolculuğuna çıkardı.
     

    DEVAMI
  • ‘PORSELENE DAİR’ SABANCI MÜZESİ’NDE

    Art Review dergisinin araştırmasına göre “En Güçlü 100” sanatkâr listesinin bir numarasında bulunan, Çin’in en tanınmış sanatçısı Ai Weiwei'in bugünün ve yarının akıl sahiplerine yönelik mesajlarını geleneksel el sanatları aracılığıyla aktardığı Porselene Dair sergisi 11 Mart 2018 tarihine kadar ziyaretçilerini Emirgan’a bekliyor.

    DEVAMI
  • SUYUN NAİF SIRRI ŞEKERPINAR'DA

    Klasik ebru sanatının öncü isimlerinden Alparslan Babaoğlu, ebru sergisiyle ve birbirinden âlâ klasik ebrularıyla Gebze’den tüm sanatkârlara “merhaba” dedi.

    DEVAMI
  • DENİZ MÜZESİ'NDE DÜN, BUGÜN, YARIN...

    İSMEK öğretmen ve öğrencilerinin birlikteliğiyle ortaya çıkan Focus Grup Tasarım Atölyesi’nin çalışmalarından oluşan “Dün-Bugün-Yarın/Emeğin Serüveni” isimli sergi İstanbul Deniz Müzesi’nde 5 Ocak Cuma günü sanatseverlerin ilgisine sunuldu.
     

    DEVAMI
  • İSTANBUL’DA HABÎB-İ HÜDÂ RAYİHASI

    Koleksiyonlar sevinç ve mutluluk gibi paylaşıldıkça bulundukları çevrede bir etki alanı oluşturuyor, söz konusu alan git gide büyüyerek etrafına pozitif enerji yayıyor. Böylesi bir anlayışla Topçu Koleksiyonu arasında özel bir yeri bulunan 70 hilyeden, sergi alanının kapasitesi dolayısıyla ancak 40’ı 18 Ekim Cumartesi günü Üsküdar’daki Albaraka Sanat Galerisi’nde ziyarete açıldı.

    DEVAMI
  • KADİM ŞEHİR AMASYA’YA KALICI BİR ARMAĞAN: ŞEYH HAMDULLAH HÜSN-İ HAT VE YAZI TARİHİ MÜZESİ

    Amasya Belediye’si Şeyh Hamdullah ile ilgili önemli bir projeye imza atıyor: Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi.

    DEVAMI
  • SULTANLARIN İZLERİ SAKARYA’DA SANATA YANSIDI

    Sakarya Sanat Galerisi’nde 18 Kasım tarihine kadar sanatseverlerin ilgisine açık tutulacak olan Sultanların Sanata Yansıyan İzleri sergisi, sanat ve estetik güzelliklere yönelik önemli çalışmalara imza atan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Geleneksel Türk Süsleme Sanatları Bölümü hocalarının el ve gönül birliğiyle oluşturdukları özel bir sanat etkinliği.

    DEVAMI
  • SANAT DÜNYASI “BÜTÜNLEŞME”DE BULUŞTU

    İstiva Sanat Galerisi’nde açılan Türk Çağdaş ve Geleneksel Sanatlar Sergisi’yle 47 eser sanat camiasının dikkatlerine arz edildi.

    DEVAMI
  • ADIYAMAN CAMİLERİ HÜSN-İ HAT TEZYİNAT ATÖLYESİNDEN ÖRNEK HİZMET

    Adıyaman Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Kadim Sanatlar Topluluğu tarafından 16-17 Ekim 2017 tarihlerinde “Adıyaman Camileri Hüsn-i Hat Tezyinat Atölyesi” projesi gerçekleştirildi.

    DEVAMI
  • GÜLÇİN ANMAÇ’IN 23 YILLIK GÖZ NURU NAKKAŞNAME’DE

    Minyatür sanatçısı Gülçin Anmaç 23 yıllık tezyinat yolculuğunda medeniyet, sanat ve estetik değerlerimizle yoğurduğu eserlerini Nakkaşname isimli sergide sanat kamuoyunun dikkatlerine arz etti.

    DEVAMI
  • ÇORUMLULAR KAT’I SANATINI SEVDİ

    Kat’ı sanatçısı Handan Nisrin Şahin 5-15 Eylül tarihleri arasında Çorum Belediyesi Sanat Galerisi’nde Estetik Sanatın Ruhudur serlevhalı kat’ı sergisi düzenledi. 
     

    DEVAMI
  • ZAMANI AŞAN TAŞLAR

    Hat sanatında mahir olan Süleyman Berk, aynı zamanda fotoğraf sanatçısı, tarih ve medeniyet bilincine sahip örnek bir şahsiyet. Hatırı sayılır bir hat, fotoğraf, Osmanlı asırlarına ait kartvizit, kitap, fotokart, kartpostal koleksiyonu olan Süleyman Hoca'nın özel ilgi alanlarından biri de medeniyetimizin tapu senedi mahiyetinde olan mezar kitabeleri.

    DEVAMI
  • SÜLEYMAN FARUK GÖNCÜOĞLU İLE İSTANBUL SOHBETİ

    İstanbul üzerine çok şey yazıldı, söylendi. Süleyman Faruk Göncüoğlu’nun kalemi görülmeyeni işaretliyor, hafızası unutulanı hatırlatıyor, kitapları değersizleştirilene gerekli kıymeti atfediyor.

    DEVAMI
  • HALİL İNALCIK HOCA’YA VEFA

    Fatih Camii haziresinde basübadelmevti beklemekte olan Halil İnalcık Hoca’nın kabri vefat yıl dönümünde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Dr. İbrahim Kalın’ın girişimiyle Osmanlı Uleması usulünce düzenlenerek ziyarete açıldı.

    DEVAMI
  • AVRUPA’DA NAİF BİR TEVHİD MERKEZİ: BLAGAY TEKKESİ

    Bosna Hersek’teki Blagay Tekkesi; Bosna, Türkiye ve dünya müslümanları için önemli bir mekân.

    DEVAMI
  • ‘MAZİNİN ANAHTARI’ OYUNCAKLAR ÜZERİNE BİR HASBİHAL

    İstanbul’un duayen antikacı esnafından Bilal Atış ile içinden oyuncak geçen bir söyleşi gerçekleştirdik.

    DEVAMI
  • HATTAT MAHMUT ŞAHİN İLE SANAT YOLCULUĞU ÜZERİNE...

    Mahmut Şahin Hoca ile 10 Temmuz Pazartesi günü Kuveyt Türk Sanat Galerisi’nde, Kuveyt Türk Özel Bankacılık biriminin organizasyonuyla düzenlenen Yol/Vuslat serlevhalı Hüsn-i Hat sergisi özelinde sanat yolculuğu üzerine hasbihal ettik.
     

    DEVAMI
  • EBRUCU UĞUR TAŞATAN İLE ‘CEZBE’YE, EBRUYA VE RENKLERE DAİR...

    Alparslan Babaoğlu üstadın hayrü’l-halefi Uğur Taşatan Usta, 21-26 Mayıs tarihleri arasında Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde “Cezbe” serlevhalı bir sergi açarak gelgit, taraklı, şal, bülbül yuvası, hatip, çiçekli ve battal ebrulardan oluşan ilk kişisel sergisini açtı.

    DEVAMI
  • KAYBOLAN ÇEŞMELER; YÂD EDİLEN HATIRALAR…

    Kuveyt Türk’ün bir kültür hizmeti olan Kaybolan Çeşmeler, İstanbul’un orta yerlerinde yitip gitmek üzereyken hatırlanarak restore edilen çeşmeleri ve bu çeşmelerin ince belli kurnalarından dökülen hikâyeleri geleceğe taşıyor.
     

    DEVAMI
  • 40 YILA 40 ESER…

    Çalışmalarını İstanbul Üsküdar’daki atölyesinde sürdüren Ahmet Sabri Mandıracı, 40 yıllık sanat birikimini, hat kaleminden aldığı feyzi, ebru teknesinden duyduğu zikri ve resmettiği ahengi sanatseverlerle paylaşmak için 12 Haziran Pazartesi günü “Kırk Yılın Sonunda Eslâfın Yolunda” başlıklı ilk kişisel sergisini açtı. 
     

    DEVAMI
  • DOÇ. DR. SÜLEYMAN BERK İLE HİLYE SEMPOZYUMU ÜZERİNE

    Cemal Reşit Rey Konser Salonu, 3-4 Haziran Cumartesi ve Pazar günlerinde önemli bir kültür-sanat etkinliğine; Uluslararası Hüsn-i Hat ve Hilye-i Şerif Sempozyumu'na ve Uluslararası Hilye-i Şerif Yarışması ödül törenine ev sahipliği yaptı.

    DEVAMI
  • ESENTEPE’DE VEFÂ SERGİSİ

    Mesut Dikel Usta’nın yakın dönemde imza attığı sedef, metal oygu, naht ve hüsn-i hat eserlerinden oluşan “50. Yaş 50. Sergi 50 Eser” serlevhalı sergi, Esentepe’ye bir yandan vefâyı; diğer yandan da öz sanatlarımızın letafetini taşıdı.

    DEVAMI
  • ŞEKERPINAR’DA HAT NEŞESİ

    Hattat Mahmut Şahin’in son dönem çalışmalarından oluşan Peygamberimizin (sav) İzinde Hat Sergisi 17 Nisan Pazartesi günü Şekerpınar’daki Kuveyt Türk Bankacılık Üssü’nde açıldı.

    DEVAMI
  • İSTANBUL’DA LÂLE FESTİVALİ AKS-I LÂLE SERGİSİYLE AÇILDI

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1 Nisan 2017 Cumartesi günü İstanbulluların özlemle bekledikleri lâle festivalini Aks-ı Lâle Sergisiyle açtı.

    DEVAMI
  • SARAYBOSNA’DAN KLASİK EBRULAR GEÇTİ

    Ebru sanatkârı Nihal Türe, Saraybosna Uluslararası Kış Festivali etkinlikleri kapsamında 10-21 Mart tarihlerinde Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da ebru sergisi düzenledi. Sergi özelinde sanatkâr ile içinden ebru geçen bir söyleşi yaptık.

    DEVAMI
  • MANTIK’UT-TAYR/KUŞLARIN ŞARKISI ESENTEPE’Yİ ŞENLENDİRDİ

    Mantık’ut-Tayr, Klasik Türk Sanatları Vakfı bünyesinde minyatür hocası Özcan Özcan rehberliğinde Mantıkuttayr/Kuşların Şarkısı temalı minyatür eserlerinin yer aldığı özel bir sergiye isim olmuş.

    DEVAMI
  • UFUK UYAN: GELECEK NESİLLERE DEĞERLERİ YAŞATILMIŞ BİR DÜNYA BIRAKMAYI AMAÇLIYORUZ

    Sanat danışmanımız İbrahim Ethem Gören, Bankamız Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Sayın Ufuk Uyan ile öznesinde geleneksel sanatlar ile bankamızın tarihi olan, öz sanat ve zanaatlarımıza bakış özelinde bir hasbihal gerçekleştirdi. İlgiyle okuyacağınızı temenni ediyoruz.
     

    DEVAMI
  • TCMB SANAT KOLEKSİYONUNU SANAL MÜZEDE SERGİLİYOR

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası mutad faaliyet ve fonksiyonlarının yanı sıra sanata ve estetik güzelliklere de kapılarını sürekli açık bulunduruyor. Bankanın sahip olduğu oldukça zengin Sanat Koleksiyonu Türkiye’de özel ve tüzel koleksiyonlar arasında önemli bir yere sahip.

    DEVAMI
  • HARFLER VE RENKLER GÖKTÜRK’TE BULUŞTU

    Göktürk’te Ekim ayında sanatseverlere “merhaba” diyen İstiva Sanat Galerisi ilk sanat etkinliğinde karma sergiye ev sahipliği yapıyor.

    DEVAMI
  • KURRETU’L-AYN ESENTEPE'DE

    Katı’ sanatı Ustası Müjgân Başköylü ve öğrencilerinin “Kurretu’l-Ayn Katı’ sergisi genel müdürlüğümüz sanat galerisinde açılarak sanat ve estetik güzelliklerinin naif diliyle sanatseverlere “merhaba” dedi.

     

    DEVAMI
  • AİLESİ 5 ASIRDIR HEREKE HALISI DOKUYOR

    Türkiye’de kuruluş hikâyesi birkaç asır öncesine sarkaçlanan işletmelerin sayısı bir elin parmaklarının sayısı kadardır. Hele hele 4-5 yüzyıl öncesine gidecek olduğumuzda karşımıza ancak birkaç müessese çıkıyor. İşte bunlardan biri Hereke’deki Han Halı...

    DEVAMI
{name}
{content}
+
-
{name}
{content}
+
-

İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

SİZİ ARAMAMIZI İSTER MİSİNİZ?

  • ADINIZ
  • SOYADINIZ
  • TELEFON NUMARANIZ
  • E-POSTA ADRESİNİZ
  • AÇIKLAMA
  • Kişisel Verilerle İlgili Aydınlatma Metni ’ni okudum, başvuru kapsamında kişisel verilerimin işlenmesine onayım vardır.
{name}
{content}
+
-
{name}
{content}
+
-

İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

SİZİ ARAMAMIZI İSTER MİSİNİZ?

  • ADINIZ
  • SOYADINIZ
  • TELEFON NUMARANIZ
  • E-POSTA ADRESİNİZ
  • AÇIKLAMA
  • Kişisel Verilerle İlgili Aydınlatma Metni ’ni okudum, başvuru kapsamında kişisel verilerimin işlenmesine onayım vardır.

İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

BİZ SİZİ ARAYALIM

  • ADINIZ
  • SOYADINIZ
  • TELEFON NUMARANIZ
  • E-POSTA ADRESİNİZ
  • AÇIKLAMA
  • Kişisel Verilerle İlgili Aydınlatma Metni ’ni okudum, başvuru kapsamında kişisel verilerimin işlenmesine onayım vardır.