SELÇUK TOPUZ İLE ANTİKALAR ÜZERİNE…
Selçuk Topuz İstanbul’da ahilik ve fütüvvet ahlâkı temeliyle antikacılık hizmetleriyle meşgul olan bir esnaf. Önce Feriköy Bomonti Pazarı’nda, ardından Kadıköy Salı Pazarı’nda antika tezgâhları açan Topuz, şimdiki zamanda bu pazarlara ilave olarak Maltepe’de kendi mekânı RomAntik Cafe’de gönlünden antikalar ve eskiler geçen sanat sevdalılarına hizmet veriyor.
Selçuk Bey’le antikacılık özelinde bir e-mülakat gerçekleştirdik.
Selçuk Bey sizi tanıyabilir miyiz?
Merhabalar İbrahim Ethem Bey. Manisa’nın Demirci ilçesine bağlı Yeşildere mahallesinde dünyaya geldim. İlk ve orta öğrenimimi Demirci’de lise öğrenimimi Balıkesir’de tamamladım ve kamu görevinde hizmet etmeye başladım. Üniversite eğitimimi AÖF İşletme Fakültesi’nde tamamladım. 23 yaşında evlendim ve Allah iki evlat nasip etti. 16 yaşında kızım ve 9 yaşında oğlum var. Mehtap hanım (Eşim) ev hanımıydı, yakın zaman önce açtığımız Antika cafemizin işletmesini üstlendi.
Antikacılık merakınız nasıl başladı?
Antikaya ve eskiye olan ilgimi babaannemden kalan kahve kavurma tavası ve dedemden kalan el yapımı çoban kavalıyla fark ettim. Onları seviyor, bakımını yapıyordum ve sergilemekten zevk alıyordum. Bu ilgi beni bitpazarlarına ve yeni şeyler bulmaya itti. Başlangıç bu şekildeydi.
SELÇUK TOPUZ: ESKİYE DAİR NE VARSA İLGİLENİYORUM
Neler alıp neler satıyorsunuz?
Eskiye dair ne varsa ilgileniyorum asalında. Fakat bununla birlikte tamiri mümkün olmayacağını tespit ettiğim ürünler ile ilgilenmiyorum. Genel anlamda antika olan her şey (dükkânım küçük olduğu için ahşap ve kaba ürünler hariç) cam, opal, cep saatleri, duvar ve konsol saatleri, efemera, Osmanlı ürünleri, gümüş, koleksiyon ürünleri ve tablolar alıp satıyorum.
Kendiniz için sakladıklarınız yahut koleksiyonunuz var mı?
Yavaş yavaş biriktirdiğim bir Osmanlı ürünleri koleksiyonum var: Cep saatleri, tuğralı gümüşler, fincan zarfları…
Sizinle Feriköy Bomonti Pazarı’nda tanıştık. Bomonti Antika Pazarı hakkında neler söylemek istersiniz?
Bomonti Antika Pazarı maalesef belediye tarafından sahip çıkılarak ciddi anlamda desteklenmedi. Çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçi gelmesine rağmen daha düne kadar sosyal donatıları içler acısıydı. Esnafa tek tip masa örtüsü takdim edilip çevre düzenlemesi yapılabilirdi. Daha iyi işletilebilirdi. Buna rağmen Feriköy birçok koleksiyonerin ve antika severin aradığı ürünlere ulaşmasına vesile olmuş hâlâ da bu misyonu taşıyan bir pazardır. İnşallah kaliteyi düşürmeden yoluna devam eder.
Buraya kimler geliyor? Ne türden antikalar el değiştiriyor?
Antika severler, koleksiyonerler ve meraklılar... Fakat bence sevmek ile, bir adım öte koleksiyonerlik merak ile başlıyor. Antika severlik kültürüne bağlı olmayı da devamında getiriyor aslında.
“ARAYAN BULUR!”
Pazarda taşınabilir bütün antika, nostaljik, retro ve vintage ürünler ile koleksiyon ürünleri yer değiştiriyor. “Arayan bulur!” diye bir şey var. Ne aradığınızı biliyorsanız, antika pazarlarında bulabilirsiniz. Bir hafta olmazsa diğer hafta...
Yaklaşık iki aydır Kadıköy Salı Pazarı’nda tezgâh açıyorsunuz. Yeni bir antika pazarı olmasına rağmen hangi nedenlerle Kadıköy’de tezgâh açıyorsunuz? Bomonti ve Kadıköy pazarlarını mukayese eder misiniz?
Bomonti Antika Pazarı otopark imkânlarını, tezgâhlar arası mesafeyi, ulaşımı ve hijyen durumunu göz önüne aldığımızda her anlamda Kadıköy pazarından bir adım geride.
Kadıköy Antika Pazarı engelli vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını önceleyen, planlı ve asıl önemlisi Antikacılar Derneği önderliğinde kurulmuş bir pazar.
Müşterilerin, koleksiyonerlerin rağbeti nasıl?
Müşterisi henüz oturmadı. Feriköy Antika Pazarı yıllardır antika pazarı olarak hizmet verdiği için biliniyor ve müşterisi fazla. Bununla birlikte 5-6 ay içinde müşteri portföyü bağlamında Kadıköy’ün daha fazla talep göreceğini ve ön plana çıkacağını düşünüyorum.
Kadıköy Antika Pazarı ürün kalitesi olarak Feriköy’e göre daha iyi bence. Bu başarıyı kanaatimce antikacıların gösterdiği ilgiye ve Antikacılar Derneği Başkanı Baki Bey ve yardımcısı Erkan Beye borçluyuz. Kendileri sürekli pazar esnafını kontrol edip ellerinden geleni yapıyorlar. Kalitesiz ve antika değeri olmayan ürünlerin pazara girmesine müsaade etmiyorlar. Bu husus çok önemli.
Kadıköy’de neler/hangi tezgâhlar/ürünler var?
Pazarda ağırlıklı dekor, objeler, cam, porselen, tezgâhları ağırlıkta olsa da mekanik, koleksiyoluk ürünleri; hat, efemera ve eskimez zamanlara ait saatleri bulmak mümkün.
Antikacı kimdir? Nelerle meşgul olur? Dükkânında neler bulundurur?
Antikacılık çok iddialı bir kelime. Antikacılar her alanda bilgi sahibi olsa da bir kac alanda profesyonel bilgi birikimine sahip oluyor.
Sizin ilgi alanlarınızı neler oluşturuyor?
Benim şahsen ilgi duyduğum alan Osmanlı ürünler ve cep saatleri… Antikacılık çok geniş bir yelpaze bu yönüyle antikacıyım demek yerine Antika ve nostalji sever kelimelerini kendime daha uygun buluyorum. Antikacılık bana göre çamurun ve hurdanın içinden gerçek ürünü tanıma ve değerini takdir edebilme sanatıdır. Antikacılar boş zamanlarında bir alanda kendilerini geliştirmekle meşgul olmalı. En az bir alanda uzmanlaşmalı.
Antika nedir?
Antika 100 yaşını doldurmuş her ürüne verilen genel isimdir. Her antika değerli olmadığı gibi her yeni ve retro ürünler de değersiz değildir. Özel üretim, limitli üretim birçok obje 150-200 yıllık ürünlerden değerli olabilmektedir.
Mesela…
Mesela yeni basılan Ayasofya hatıra parası birçok Osmanlı gümüş parasından maddi olarak daha değerlidir.
Yakın zaman önce kendi yerinizi, RomAntik Cafe’yi açtınız. Biraz mekânınızdan bahseder misiniz?
RomAntik Cafe benim antika ve nostaljik ürünlerimi sergilediğim, alışverişini yaptığım ve dükkan için dekor oluşturduğum bir mekân oldu. Eşim Mehtap Hanım ‘cafe’nin işletmesini üstlendi. Ben de hem ona yardım ediyorum ve hem de antikalarımla ilgilenme fırsatı buluyorum.
Cafemiz plak dinletisi eşliğinde çayınızı, kahvenizi içebileceğiniz, kurabiye, tost ve pastalarla damağınızı tatlandırabileceğiniz 15/20 kişilik butik bir sığınma sahnesidir.
“AMACIMIZ GEÇMİŞLE GELECEK ARASIDA KÖPRÜ OLMAK.”
Müesseseniz antikaseverlere neler vaad ediyor?
Öncelikle antika sohbetsiz, sohbet çay/kahvesiz olmaz diye düşünüyorum. Cafemiz antika sohbetlerinin yanında nostalji ürünler arasında ve sanat müziği eşliğinde verimli vakit geçirebileceğiniz, kitap okuyabileceğiniz bir mekân. Misyonumuz atalarımızla geleceğimiz arasındaki köprüyü oluşturmaktadır. Gençlerin geçmiş ve eser bırakmış insanları da tanımasına vesile oluyoruz.
Kimlere hizmet veriyorsunuz?
Öncelikle hiç antika bilmeyen ve kültürüne sahip olmayan misafirlerimiz mekâna geldiğinde ürünlerimizi inceliyor, beğendiklerini ifade ediyor, çok olumlu ve yapıcı tepkiler geliyor. Zaman zaman da üren ve eserlerin fiyatlarını sorup almak istediklerini belirtiyorlar. Dolayısı ile antikacılara, nostaljiye ve gönüllerinde eskiye dair açık kapılar bulunanlara ve gençlere hizmet verdiğimizi belirtebilirim.
Sizin ilave etmek istediğiniz hususlar nelerdir?
Yolu düşen herkesi keyifli sohbetlere, antika ve eskiler üzerine muhabbete bekleriz. Antika severler kültürümüzü yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak konusunda ciddi bir hizmet veriyorlar. İnşallah hem ekonomik hem kültürel olarak bu mirası devam ettirebiliriz.
“GEÇMİŞİNİ BİLMEYENİN GELECEĞİNİ BAŞKALARI ÇİZER.”
Son olarak okuyucularımıza nasıl bir mesaj iletmek istersiniz?
Geçmişini bilmeyenin geleceğini başkaları çizer. Atalarımızla ve geçmişimizle bağımızı kuvvetlendirmeliyiz. Hem zâhirî hem de bâtınî olarak buna millet olarak ihtiyacımız var. Edep saygı sevgi ve çalışmakla bu duygularımızı perçinlemeliyiz.
İlginiz için teşekkür ediyorum.
Ben de teşekkür ediyorum İbrahim Ethem Bey.
İbrahim Ethem Gören 10.11.2020